FIONA VALPY : BIODLARENS LÖFTE – väl researchad historisk roman i både då- och nutid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Beekeeper’s Promise
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Krig och kärlek (del 2)
Översättning: Christina Mansicka
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 300
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-03

För alla som gillade Fiona Valpys Sömmerskans gåva, så kommer julafton tidigt i år. Biodlarens löfte är en helt fristående uppföljare från en av världens ledande författare av historiska romaner.

Återigen befinner vi oss i två olika tidsepoker. Berättelserna skiljs åt av sjuttio år, men förenas av starka personporträtt. Vi får följa två olika två kvinnor som båda får, eller har fått, hårda törnar av livet.

Flott franskt slott med vin och bikupor

I bokens nutid följer vi Abi, som fått ett sommarjobb på ett anrikt slott på den franska landsbygden. Hon flyr från ett äktenskap som har resulterat i svåra ärr. Kan yoga och vin och fransk lantlig romantik råda bot på Abis problem?

I dåtid, år 1938, följer vi Elaine som har hand om slottets bikupor och hennes stora kärlek Mathieu. Abi kommer över minnen från Elaines tid. Och med facit i hand vet vi vad som kommer att hända … Stora delar av Frankrike kommer att bli ockuperat av tyskarna. Kriget kommer i vägen för Elaines kärlekshistoria.

Leder om vatten för att hindra tysk frammarsch

Elaines familj tillhör de som gör motstånd och Elaine har påhittiga föräldrar, Gustav och Lisette. Gustav lyckas till exempel leda om vatten, så att floden som tyskarna ska passera verkar som ett oöverstigligt hinder. Det är en modig handling som är skildrad med stor humor av Fiona Valpy. Lisette påpekar att det viktiga är inte att vinna eller att förlora, utan att försöka och att göra sitt bästa — för konsekvenserna av vårt handlande är något vi måste leva med.

Drivkrafter och karaktärers mänsklighet förändras inte med tiden

Boken understryker hur olika tidsepokerna är – men också hur lika människor är. Det som verkligen spelar någon roll och det som driver karaktärer till att göra vad de gör, det förändras aldrig. Det finns paralleller mellan Abi och Elaine i deras styrka och kämpaglöd. Även om det såklart är mer intressant att läsa om den historiska tiden än om nutiden, vilket är fallet med många historiska romaner. Mer står på spel, karaktärerna är intressantare, oddsen är högre, och utgången från karaktärerna är oviss. Abi har i alla fall lyxen att kunna resa ifrån sina problem för att kunna läka – det har inte dåtidens människor. De som överlever …

Verkliga händelser ligger till grund för berättelsen

I grunden finns verkliga händelser, boken är väl researchad och får läsaren att känna att hen är på plats under historiens vingslag. Och det allra bästa är vardagshistorian – man riktigt känner doften av honung och kastanjer och hör binas surr när de förnöjt återvänder till kupan … Tillfreds med att ännu en dag ha gjort still bästa.

print

Våra samarbetspartners