SIMON SCARROW : STRAFFET – angelägen och spännande historisk roman om romarriket och krigiska kejsare som har allt att vinna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Blood of Rome
Förlag: Historiska Media
Översättare: Ingmar Wennerberg
Serie: Silverörnserien (del 17)
Genre: Krigsskildringar, Historia
Antal sidor: 416
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-18

Kung Vologases av Parthien hoppas på att den nye romerske kejsaren ska vara fredlig – krigen mellan Parthien och Rom börjar likna en dålig följetong, en evighetslång berättelse utan någon minnesvärd början och utan något vettigt slut i sikte.

Men en ny romersk kejsare som gillar konst och musik och skådespel borde väl vara fredlig och inte dra igång ett nytt fälttåg mot Parthien? Ett nytt krig i jakten på inflytande över Armenien, ett rike som ligger olyckligt inkilat mellan Parthien och det romerska riket …

Otaliga soldaters blod är priset

Armenien är egentligen inte ens något värdefullt område. Men båda rikena vill ha “sin kandidat” på tronen. Båda rikena vill ha ett lojalt Armenien – helt enkelt eftersom någon annan är intresserad av området. Armenien är lite som ett oansenligt auktionsfynd som blir onödigt dyrt för att två parter hela tiden bjuder över varandra och trissar upp priset. Och priset som betalas är otaliga soldaters blod …

Priset blir allra högst för det stolta romerska riket och dess soldater, som inte har någon vana av motståndare till häst, märklig terräng, opålitliga vägvisare och gerillakrig … Romerska soldater marscherar mot framgång på breda vägar och i formation. Sådan är traditionen.

Oroligheter i Mellanöstern en tusenårig tradition

Stora delar av berättelsen skildras ur två romerska karaktärers synvinkel, prefekt Cato och centurion Macro. De båda vännerna går dit de blir beordrade att gå – men de förstår ofta inte meningen med vad de gör. Men det Rom vill ha ska Rom få, och det ska inte ifrågasättas …

Simon Scarrow visar hur “oroligheter i Mellanöstern” är en tradition som går tillbaka tusentals år i historien, och hur många krig och mycken blodspillan skulle kunna undvikas med lite god vilja och lite god diplomati.

Krigiska kejsare har allt att vinna

Men historien skrivs inte av diplomaterna – den ende kejsaren som verkade för fred och var diplomatisk, kejsar Augustus, har fått ett dåligt eftermäle för sina eftergifter, medan krigiska kejsare, kungar och härförare har allt att vinna … både i samtidens politiska intriger och i eftervärldens dom i historieböckerna.

Neros tid en av de blodigaste

Kung Vologases av Parthien och hans hov hoppas på en ny fredlig kejsare, en ny Augustus, och de hoppas på att denna nye konstens mecenat ska ha andra intressen än krig … “Famous last words.” Den nye kejsaren är Nero. Neros tid vid makten kommer att bli en av de blodigaste och mest ökända epokerna under hela det romerska rikets existens.

För de romerska soldaterna på fältet återstår det bara att kämpa vidare … även om de inte har en aning om vad de slåss för och varför.

En av det mest framgångsrika bokserierna

Simon Scarrow har skapat en högaktuell historisk roman – ännu en gång. Hans serie om det romerska riket, där volymerna är helt fristående, är en av de mest framgångsrika bokserierna någonsin, och det är lätt att förstå varför. Det är angeläget, spännande och tillgängligt. Historiens vingslag kortas av och det är lätt att känna igen de mekanismer som styr press, makthavare och fotfolk – även idag.

print

Våra samarbetspartners