EDWARD CAREY : PETITE – Madame Tussaud i episk historisk roman enligt lika delar Dickens, The Greatest Showman och Tim Burton

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Etta
Originaltitel: Little
Översättare: Helen Sonehag
Illustrationer: Edward Carey
Genre: Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 504
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-02

Har du hört talas om megakändisen Marie Grosholtz? Inte det? Men Madame Tussaud då? Nu ringer det väl en klocka! Marie Grosholtz blir så småningom den mytomspunna Madame Tussaud (utan att gifta sig) och det är en lång och vindlande väg som leder till kändisskap och framgång … Sagan börjar 1761 och slutar 1850 och det blir en brokig och omväxlade resa!

Tim Burton och filmrättigheterna

Hela scenariot känns lika delar The Greatest Showman(fast byt ut Showman mot Showwoman!) och Tim Burton film, med några omisskänneliga stänk av sagomästaren.

Charles Dickens. Det föräldralösa barnet som har en så tuff barndom och uppväxt, men som sedan visar sig vara menat för stordåd! Eller stordåd i det lilla … Tim Burton borde verkligen lägga beslag på filmrättigheterna till den här boken! Om inte annat så för att hinna före Wes Anderson …

Rullande huvuden och medicinska framsteg

Äventyret i Petite bygger löst på vaxskulptören Madame Tussauds liv, men det är en roman, ingen biografi. Handlingen är ofta makaber och skruvad, andra gånger gripande och fascinerande. Det här är tiden för den franska revolutionen, huvuden rullar, bokstavligen, men det här är även tiden för medicinska framsteg, och modellerna gjordes i just vax.

Marie får smeknamnet Petite eftersom hon är så liten, och som föräldralös piga växer hon upp hos den excentriske läkaren Curtius som lär henne att göra vaxmodeller. Konstnärligheten är dock hennes egen och hennes talang tar henne till hovet i Versailles, till Paris och slutligen till London, där det kända vaxmuseet fortfarande finns kvar och drar turister, än idag.

Mumma för frankofiler

Edward Carey har tagit sig an formatet “episk historisk roman” med stort allvar och stor lekfullhet. Ibland är det som om sidorna vänder sig själva (eller rullar sig själva, om du läser en e-bok). Man bara måste vidare i handlingen … Och det här är ju mumma för frankofiler, även om denna mycket franska roman är skapad av en engelsman som bor i USA. Smaka på den kombinationen! Ett extra plus är de underliga och utsökta teckningarna av Edward Carey själv, som återkommer genom hela boken.

Ovanlig läsupplevelse på många sätt

Edward Carey är både konstnär och dramatiker, förutom författare, och det märks. Han har en känsla för det dramatiska och det flärdfulla, hur man bygger upp en story arc, karaktärer, miljöer, olika små platser och hela tidsepoken som vi rör oss i med stort kunnande och minutiös noggrannhet. Carey har också en konstnärlig känsla för små, små detaljer. Det språkliga trolleriet har fångats omsorgsfullt i översättningen. Petite är en ovanlig läsupplevelse på så många sätt!

Skriven 2020-12-11

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners