CHRISTINA WAHLDÉN : CYKLONVARNING – väl researchad och verklighetstrogen deckare om mord i Australien

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Forum Förlag
Serie: Darwindeckare (del 2)
Genre: Deckare
Antal sidor: 367
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-20

Fångad av en stormvind. Cyklonvarning utspelar sig i Australien och är Christina Wahldéns andra Darwindeckare. Darwin är alltså en stad i Australien, och evolutionsteoretikern Charles Darwin har aldrig besökt stället. Fast Australien som sådant är ju ett bra exempel på hur “de mest anpassningsbara överlever“, och även hur ett unikt ekosystem plötsligt kan förstöras på grund av att den vite mannen med tillhörande djur, sjukdomar och ohyra anländer till den isolerade kontinenten.

Precis som i Christina Wahldéns förra bok i Darwinserien så ligger stort fokus på ursprungsbefolkningen och hur de har behandlats. Ett unikt mänskligt ekosystem som fick ta emot en rejäl smäll när Australien koloniserades.

Cyklon väcker obehagliga minnen

Samma radarpar har hand om den här undersökningen, Bluey och Jess. En ung kille har dödats och fallet verkar hänga samman med den ökade narkotikahandeln. Samtidigt så närmar sig cyklonen Scott (som är en produkt av författarens fantasi), vilket väcker obehagliga minnen till liv hos Bluey – hans lillebror dog när cyklonen Tracy drabbade Darwin. Tracy är en verklig cyklon som slog till med full kraft på julaftonen 1974, dödade 71 människor, orsakade massiv förödelse och rev ner ungefär sjuttio procent av Darwin. I dagens valuta orsakade Tracy skador för flera biljoner dollar.

Märkligt med fiktiv skolskjutning

Väldigt mycket i romanen är väl researchat och verklighetstroget. Det är mycket fint hur Christina Wahldén lägger så stor vikt vid ursprungsbefolkningens villkor i intrigen – och vilken utmaning det är för Jess att ses som “förrädare” av de sina, samtidigt som hon arbetar hårt för att passa in på “en vit arbetsplats”.

Det är däremot märkligt att förlägga en fiktiv skolskjutning till Australien. Skolskjutningar hör vanligtvis till skolor i USA – i Kanada och Australien och Europa är det sällsynt. Det passar inte ihop med resten av romanen och med miljön i övrigt. Om en australiensare hittade på en skolmassaker som inte inträffat i Sverige så skulle du förmodligen också skaka på huvudet.

Spänning och cyklon tilltar i styrka parallellt

Alla som läst bok ett i serien kan glädja sig åt många fina återseenden – givetvis Bluey och Jess, men också den svenska konststudenten Greta, Cat, Liz och den oemotståndliga lilla vallabyn Mango.

Det är också snyggt gjort hur vädrets makter försvårar utredningen och hur spänningen och cyklonen tilltar i styrka parallellt med varandra.

Tvåan är ännu bättre än ettan, som nu finns i behändig pocketutgåva och blev nominerad till Årets deckare. Det hade också denna deckarvolym kunnat bli.

print

Våra samarbetspartners