FIONA VALPY : SÖMMERSKANS GÅVA – väninnor i Paris under andra världskriget och trauman i nutid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Dressmaker's Gift
Förlag: Bokförlaget Forum
Översättning: Christina Mansicka
Genre: Skönlitteratur i översättning, Historia
Antal sidor: 285
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-04-28

Violette Szabos dotter berättade i brittisk television att det sista hon såg av sin mamma var att hon försvann ner i ett mörkt hål i jorden. Sedan kom hon aldrig tillbaka igen. Szabo tog tunnelbanan – vilket var början på färden mot internationell hjältestatus. Hon blev krigshjälte när hon som tränad SOE agent åkte till Frankrike för att hjälpa motståndsrörelsen. Hennes liv blev också en framgångsrik film. Hon dog i ett koncentrationsläger och dottern fick mottaga hennes tapperhetsmedalj. Senare sålde hon medaljen till Imperial War Museum – och fick tillräckligt med pengar för att köpa en egen lägenhet.

Fiona Valpys nya bok Sömmerskans gåva är tillägnad Violette Szabo och många andra, både namngivna och anonyma, självuppoffrande SOE agenter som gav sitt liv när de hjälpte den franska motståndsrörelsen. Det här är en historia om kollektiv smärta och kollektivt läkande – och kan gener minnas?

Huvudpersoner i bokens andra världskrigstid är Mireille, Claire och Vivienne. I berättelsens nutid, 2017, är huvudpersonen Harriet. Hennes gener minns … men själv vet hon inte vad det är hon borde minnas och vilka trauman det är som hon borde bearbeta.

Kan “minnas” utan att ha varit där

Boken bygger bland annat på ny forskning kring koncentrationslägren, de var ännu värre än vad vi fått lära oss – och på ny forskning om nedärvda minnen. Barn och barnbarn till överlevande kan “minnas” utan att ha varit där. (Eller så minns man bara att mamma oförklarligt försvann ner i ett hål i marken, och så kom hon aldrig tillbaka, och man blir traumatiserad för tunnelbaneåkande för all framtid …)

Riskerar alla livhanken

Under andra världskriget får vi följa Mireille, Claire och Vivienne på plats i Paris. De arbetar alla inom modeindustrin som sömmerskor, de lever alla i en ockuperad stad … och de riskerar alla livhanken på olika sätt. Mireille blir inblandad i motståndsrörelsen, Claire blir involverad med en tysk officer och Vivienne är mycket hemlighetsfull med sina förbindelser … Inte ens hennes två bästa vänner får veta. I ett sista avslöjande visar det sig att hon inte ens hette Vivienne …

Harriet, som kommer till Paris i bokens nutid, är barnbarn till Claire och hon bor i samma hus som de tre forna vännerna. Vad hände med dem? Vad hände med deras vänskap? Vad råkade de ut för? Harriet kanske inte kommer att hitta några lyckliga svar. Men hon måste i alla fall söka …

Både tragiska och hoppfulla personligheter

Sömmerskans gåva är en intressant och mångfacetterad roman som bygger på mycket ny forskning kring andra världskrigets Paris, den franska motståndsrörelsen och livets villkor under ockupationen. Miljöerna är noggrant tecknade och personligheterna och deras öden är både tragiska, hoppfulla och fängslande på så många sätt.

Fiona Valpy är britt, men har bott länge i Frankrike – vilket märks i romanen. Hennes böcker finns översatta till över 20 språk och böckerna ligger på bästsäljarlistor över hela världen.

print

Våra samarbetspartners