BROOKLYN – Saoirse Ronan glänser i Oscarsnominerat 50-talsdrama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Crowley
Skådespelare: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent, Hugh Gormley
Land: Storbritannien, Kanada, Irland
År: 2015
Genre: Drama, Romantik
Längd: 117 minuter
Format: VOD
Betyg: 4

När jag träffade Colm Tóibín senast så pratade han sig varm för W.B. Yeats, arvet i irländsk poesi, att skriva i förskingringen, dysfunktionella familjer som författarjaget kan spionera på, och Stewe Claeson, som han gillar, mycket. Han passade inte på att skryta om framgångarna med Brooklyn – vilket var blygsamt av honom, eller så hade han fullt upp med att tänka på kommande romaner.

Colm Tóibín åker mellan USA och Irland och Spanien och skriver romaner i sina tre olika skrivarlyor som utspelar sig i alla de tre ovan nämnda länderna.

Om träd och irländare i Brooklyn

Brooklyn utspelar sig i Irland och USA och fångar den våg av utvandring som drabbade Irland på 1950-talet. De flesta irländare som åkte till Amerika verkade välja att slå sig ner i stadsdelen Brooklyn i New York. Vilket också den amerikanska klassikern Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith handlar om. Det finns en fantastiskt fin nyöversättning på svenska (Bookmark förlag), och boken var bland annat amerikanska soldaters favorit att önska sig när de var “overseas” under andra världskriget.

Colm Tóibíns Brooklyn har vunnit och blivit nominerad till en hel rad prestigefulla priser. Romanen ligger också på listor över de tio bästa historiska romanerna genom tiderna och seklets hundra bästa romaner, alla kategorier.

Sjunger av hemlängtan

Filmen Brooklyn blev bland annat Oscarsnominerad i kategorin bästa film och vann en BAFTA för bästa film. Saoirse Ronan glänser i rollen som Eilis Lacey, flickan som utvandrar till Amerika, med ambitionen att bli en riktig amerikanska, och hon hamnar bland en massa andra irländare och irländskor i Brooklyn.
Under julfirandet sjungs det sentimentala sånger om hemlängtan.
Det påminner lite om ett klassiskt irländskt skämt:
– Hur vet du att du fått en irländsk bumerang?
– Den kommer aldrig tillbaka. Den bara sjunger sånger om hur mycket den verkligen, verkligen önskar att komma tillbaka …

Det är åtminstone varmt inomhus i Amerika …

Eilis Lacey får ett bra jobb, hon lyckas med sina studier i bokföring, hon klarar sin examen för att bli revisor, hon får en snygg italiensk pojkvän som älskar baseboll … Det är danser, biobesök och – lyxen av all lyx! – generöst med värme inomhus. Både i bostadshus och på arbetsplatsen. Eilis tycker att hon upplever sin varmaste vinter någonsin, för kyla finns ju bara utomhus, inte inomhus, som på Irland.

Nytt jobb, en gammal flamma och nya möjligheter på den gröna ön …

Men en familjetragedi gör att Eilis får göra en bumerang-vända tillbaka till Irland. Plötsligt slits hon mellan det gamla livet på Irland, som hon redan hunnit bli nostalgisk över (vacker natur, gamla vänner, pubar, ingen trängsel på stranden …) och det nya livet i Brooklyn. Plötsligt blir hon erbjuden jobb med bra lön på Irland, hon som jämt bara varit timanställd tidigare, och dessutom är snyggingen Jim Farrell (Domhnall Gleeson), rugbyspelare och attraktiv pubägare, intresserad av henne. Hon var så kär i Jim redan innan hon åkte till Irland.

Rörmokaren eller pubägaren?

Filmen, som har ett manus av Nick Hornby, är mycket mer romantiskt orienterad än romanen och koncentrerar sig en hel del på val av kille. Italienaren Tony eller irländaren Jim? Rörmokaren eller pubägaren?

Men man får också en bild av ett strävsamt vardagsliv, både från Brooklyn och från Irland, som ger en intressant och nyanserad bild av 1950-talets irländska utvandring och invandring, utan stora åthävor.

Irländsk-italiensk symbios – och konkurrens

Den amerikanska drömmen är inte så gyllene som marknadsföringen – men Tony försöker att göra det bästa av det hela, genom att starta eget, köpa land och bygga hus tillsammans med sina bröder, och genom att hoppas att den irländska drömflickan till slut kommer att välja honom … Är han intresserad av henne – eller av gratis bokföring? Till och med familjen Corleone hade en irländare som skötte böckerna … Italienare som är galna i söta, rödhåriga irländskor har bland anat figurerat i serien Sopranos, men resten av Tonys familj är mycket misstänksamma mot rödhåriga “micks”. Och hur mycket basebollsnack och hur många basebollmatcher kan en tjej egentligen stå ut med?

Två nationalklenoder i birollerna

I ett par fina och humoristiska biroller syns Jim Broadbent och Julie Walters. Båda dessa skådespelare förtjänar en medalj med texten “national treasure” ingraverat på. Och det är ändå att ta i i underkant …

Skriven 2021-09-12

print

Våra samarbetspartners