I KNOW THIS MUCH IS TRUE (säsong 1) – ojämn serie som inte sparar på misären

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Derek Cianfrance (episod 1-6)
Skådespelare: Mark Ruffalo, John Procaccino, Rob Huebel, Gabe Fazio, Kathryn Hahn, Melissa Leo, Rosie O´ Donnell, Archie Panjabi, Michael Greyeyes, Donnie Mashibi
Land: USA
År: 2020
Genre: Drama
Längd: 6 episoder på mellan 59-78 minuter
Format: DVD
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

En trend inom TV är att stoltsera med Oscarsnominerade (och Oscarsvinnande) skådespelare i dramaserier. En annan trend är att filmatisera fina böcker. En tredje trend är misär. Ju mer misär, desto finare. I Know This Much is True gör ett trend-hattrick.

Mark Ruffalo – Oscarsnominerad tre gånger och känd som Marvels Hulken – gör två huvudroller. Ja, han spelar identiska tvillingar. Ruffalo ser allt mer ut som Columbo. Vid en nyfilmatisering av den gamle TV-deckaren – ni vet vem ni ska ringa!

Serien I Know This Much is True är baserad på Wally Lambs roman från 1998 och utspelar sig i det fiktiva samhället Three Rivers. Och man har inte sparat på misären. Cancer, schizofreni, självskadebeteende, frånvarande fäder, döda familjemedlemmar och skilsmässa efter att ett litet barn har dött är bara toppen på misärberget. Och då befinner vi oss bara i början av serien.

Från 1990-talet och bakåt …

Mark Ruffalo spelar både Dominick och hans schizofrene tvillingbror Thomas och seriens nutid är tidigt 1990-tal, men genom tunga tillbakablickar får man följa de båda syskonens barndom och tonårstid. Känns det inte tillräckligt tungt har man lagt på en tung berättarröst också.

Är det något som är irriterande så är det berättarröster i film och TV. Speciellt när det gäller transmedierade böcker. Man har känslan av att någon läser upp boken för dig medan du ser valda bilder från boken samtidigt. Klumpigt gjort.

Ta till exempel Brooklyn (baserad på en bok av Colm Tóibín) eller Mare of Easttown (inte baserad på en bok) och … man begriper vad folk känner och varför, utan att det pratas om det i en voice-over hela tiden.

Om du vill få green light till en seriös TV-serie så finns det en checklista med saker att ha med: döda eller försvunna eller misshandlade barn, självmord, cancer, pedofiler, psykisk ohälsa, familjetrauman, andra trauman, drogmissbruk, folk som går i terapi, och tunga tillbakablickar …

Skillnaden mellan tyngd och ballast för en hel flotta

Mare of Easttown hade med det mesta av detta, utan att bli tung, I Know This Musch Is True har med det mesta av detta …. och har ballast nog för en hel flotta. Manusförfattande kräver en viss elegans. Man förstår också varför Kate Winslet är Oscarsvinnare och Mark Ruffalo är Oscarsnominerad. Det finns en klasskillnad. Kate Winslet behöver inte göra en voice-over för att vi ska förstå vad hennes karaktär tänker, känner, kommer att göra … Men Mark Ruffalo har i alla fall fördelen att han står främst i kö inför en eventuell reboot av Columbo.

Melissa Leo borde ha fått spela Ruffalos flickvän

Castingen har lyckats värva många fina skådespelare till rollistan avI Know This Much is True, men inte alltid till rätt roller, och inte alltid genom att låta skådespelarna uppnå sin sanna potential. Kathryn Hahn som huvudpersonens ex-fru, Rob Huebel som hennes nya partner och Melissa Leo som tvillingarnas mamma – hon är förresten bara åtta-nio år äldre än Mark Ruffalo, som hon ska vara (dubbelt upp) mamma till – vilket är så ironiskt. Hon hade kunnat spela Ruffalos nya kärleksintresse istället. Det kanske hade fått lite fart på honom. Och på handlingen och själva serien. Juliette Lewis och Rosie O’Donnell dyker också upp i ett par biroller.

Analysera den som Beckham!

Archie Panjabi från Bend it Like Beckham håller förresten filmens terapisamtal – för ingen finkulturell amerikansk serie utan terapi. Från Sopranos till Mare of Easttown. Analyze This! Nej tack. Alla faller inte för finkulturellt bete. För eller senare blir finkulturell TV som en parodi på sig själv och de ingredienser som måste vara med.

Nästa checklist är kortare: skippa voice-overs. Måste du förklara vad folk gör och varför och vad folk känner så har du antingen dålig casting eller dåligt manus (eller båda delar). Vill folk lyssna på ljudböcker så laddar de ner en ljudbok direkt, istället för att välja en film eller en TV-serie.

Verklig skräckbro – fast utan levande apa

Det här är en ojämn serie – och medan man kan beundra folk som spelar tvillingar och “spelar mot sig själv” och bantar för en roll, så köper man inte hela paketet.

Kul att veta: miljöerna påminner ibland om skräckfilmerna A Quiet Place – och det är medvetet. Eller: det är i alla fall samma bro som är med i skräckfilmerna, som är med i denna TV-serie. Ingen levande apa lär dock ha skadats vid inspelningen! Annars kan djurmisshandel läggas till misärlistan.

Skriven 2021-09-23

print

Våra samarbetspartners