I.T.

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Datathriller, Irland/Frankrike/USA 2016
Regi: John Moore
I rollerna: Pierce Brosnan, Jason Barry, Karen Moskow, Kai Ryssdal, Brian F. Mulvey
DVD/Blu-Ray/VOD
(Scanbox)

BETYG: TVÅ

Thrillern I.T. utspelar sig i Washington DC, men är inspelad på Irland. Detta är nämligen en irländsk-fransk-dansk samproduktion; danska Scanbox tillhör producenterna. Regissör är irländaren John Moore, som gjorde A GOOD DAY TO DIE HARD – vilket förstås inte är något att skryta med.

Pierce Bosnan spelar den stenrike Mike Regan, som äger ett flygbolag. Han äger även ett flådigt, ultramodernt hem, där nästan allting kontrolleras med hjälp av datorer. Men att ha ett “smart” hem är inte alltid så smart, ska det visa sig, när Mike anställer en ny, ung IT-kille; Ed (James Frecheville).

Efter att Ed utmärkt sig på jobbet, bjuder Mike hem killen för att se över internetanslutningen. Mike bjuder Ed på middag – och den unge gästen blir genast förtjust i Mike tonåriga dotter. Inte bra – Ed är nämligen psykopat.

Ed börjar dyka upp i tid och otid, han stalkar dottern, och Mike tycker att Ed snabbt går från att vara en trevlig kille till ett påfluget äckel – så han avskedar Ed med omedelbar verkan. Det skulle han inte ha gjort. Nu tänker Ed göra Mikes live till ett helvete. Detta gör han genom att använda sina fantastiska kunskaper om datamaskiner och hacking.

Thrillers som handlar om handlar om datorer, internet och modern teknologi brukar lida av diverse felaktigheter. Antingen är tekniken som visas upp ganska föråldrad (minns till exempel Sandra Bullock-thrillern NÄTET från 1995, i vilken datorspelet “Wolfenstein 3D” från 1992 omtalas som det allra senaste och mest avancerade), eller så genomför man alltför orealistiska saker med  hjälp av datorer. I.T. hamnar nog i den senare kategorin. Till exempel lyckas Ed filma Mikes dotter när hon duschar, eftersom det finns smartskärmar med inbyggd webbkamera i alla rum i villan. Denna film skickar Ed sedan ut till alla elever på dotterns skola – antagligen via SMS, eftersom det plingar i deras mobiler ungefär samtidigt. Hur fick Ed tag i alla telefonnummer?

Ed lyckas också hacka Mikes Porsche samma dag de två träffas, eftersom Mike vill visa honom hur frän och high tech den är. Av ett rent sammanträffande råkar Ed ha världens mest avancerade pryl; snodd från militären, med sig, och för att impa på Mike, pluggar han in den i bilens dator – och sedan låter Ed Mike behålla prylen i bilen.
Sedan verkar det inte vara alltför praktiskt att ha ett smart hem; att allting är uppkopplat. Kranarna i köket? Duschen? Vem vill ha det så? Fast för Eds del är det perfekt – han har förstås hackat hela hemmet och sitter hemma i sin lägenhet och ställer till det för sina nya hatobjekt.

Ed har även hackat alla Mikes flygplan, så att de kan störta när som helst. Mike vet förstås att det är Ed som ligger bakom, men självklart tror polisen inte på Mike. För övrigt sitter polisen i ett nedsläckt rum. De tycker kanske att det är onödigt att tända.

Filmfotot är kallt och tempot ganska lågt. I.T. ser ut som en brittisk deckare – eller möjligtvis en skandinavisk sådan. Det är inte särdeles spännande, det här är snarare lite avslaget.Dock är Pierce Brosnan förstås bra i huvudrollen, han är ju oftast bra. Även Micke Nyqvist medverkar. Han spelar en mystisk kille i Beppehatt som Mike anlitar för att sätta dit Ed; mannen i Beppehatten är ännu mer haj på datorer än Ed. Ja, han verkar vara bra på det mesta. Jag gillade att han i en scen bär både rånarluva och 70-talsglasögon samtidigt.

… Och precis när jag skrivit klart den här texten upptäcker jag att I.T. inte släpps än på ett par tre veckor. Nåja. Då var det avklarat.

skriven 2017-02-25
 

print

Våra samarbetspartners