FATHER STU – Mark Wahlberg måste påminna oss om sitt genombrott i en dramatiskt hyllad roll

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rosalind Ross
Skådespelare: Mark Wahlberg, Mel Gibson, Jacki Weaver, Teresa Ruiz, Aaron Moten
Land: USA
År: 2022
Genre: Biografi, Drama
Längd: 124 minuter
Format: DVD
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Mark Wahlberg spelar huvudrollen och har även producerat detta drama som är baserat på en sann (albeit osannolik) historia om en man och hans påfrestande nallebjörn … fast byt ut ordet “nallebjörn” mot “gud fader själv“. Gud hittar verkligen många sätt på vilka Stu prövas (till och med den excentriske nallebjörnen Ted ligger i lä här) tills Stu slutligen hittar sitt kall: han ska studera och bli katolsk präst. Vilket han också lyckas med.

Hollywood älskar en “redemption story” och eftersom Mark Wahlberg har lite av en bad boy reputation, och har varit inblandad i sin beskärda del av skandaler, är det lätt att se paralleller mellan den sanna story som filmen ska sälja och den andra sanna bakgrunden bakom projektet som också kan hjälpa till att sälja. Eller hjälpa till med att skådespelaren får putsa upp sin privata gloria en smula.

Hur många försoningar kan man klämma in i samma film?

Det som blir lite för mycket är att det är en annan bad boy actor, “bigger and badder”, som spelar Mark Wahlbergs farsa, nämligen Mel Gibson. Och det är lite svårt att se Mel Gibson, som är känd för sina fördömande tal mot judar och homosexuella och alla som inte tillhör hans specifika katolska inriktning (vilket även borde inkludera Father Stu?), i en roll som en skitstövel som plötsligt ser ljuset och förlåtelsen. Man undrar hur Mel har nästlat sig in i den här filmen. Tills man kommer på att hans flickvän Rosalind Ross regisserat. Hon tycks ha tagit sig an Mels senaste “redemption arc” och så får vi se hur det går med den. Hon har definitivt hittat sitt kors att bära.

Helgonmaterial som mamma och flickvän

Bättre är att Jacki Weaver har fått en roll som Stus mamma. Trevligt återseende av en kompetent och rutinerad skådespelerska. Många små biroller gör också ett bra jobb, även om de har mycket lite att jobba med när det gäller karaktärsbeskrivning. Flickvännen Carmen (spelad av Teresa Ruiz) har som enda uppgift att vara helgonmaterial och att få Stu till kyrkan, där han ser ljuset.

Boogie Nights– tiden kommer aldrig igen …

Mark Wahlbergs bästa film? Nej. Den är inte ens i närheten av Uncharted (med Tom Holland som Nick Drake) men Mark måste verkligen ha längtat efter ett dramatisk passionsprojekt för att påminna folk om att han slog igenom i en dramatisk och hyllad roll i Boogie Nights – innan han för evigt blev sammankopplad med actiongenren och främst actionkomedi. Men Mark får skylla sig själv. Om man väljer att twittra om all träning, och om man tillbringar så mycket tid på gymmet, kan de dramatiska rollerna lätt glömmas bort.

print

Våra samarbetspartners