BIG LITTLE LIES – SÄSONG 2 (Big Little Lies – Season 2) / Intervju – kvinnligt stjärnspäckad serie levde vidare mot alla odds

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
HBO-serie, USA 2019
Regi: Andrea Arnold (säsong 2), Jean-Marc Vallée (säsong 1)
I rollerna: Reese Witherspoon (Madeline Martha Mackenzie), Nicole Kidman (Celeste Wright), Shailene Woodley (Jane Chapman), Alexander Skarsgård (Perry Wright), Adam Scott (Ed Mackenzie), James Tupper (Nathan Carlson), Zoë Kravitz (Bonnie Carlson), Laura Dern (Renata Klein), Meryl Streep (Mary Louise Wright), Douglas Smith (Corey Brockfield) m.fl.
(Warner Bros./HBO)
DVD/BD

BETYG: FYRA

Big Little Lies var en kanonhit både som bästsäljande roman av Liane Moriarty och senare som TV-serie på HBO. Skulle det bli en uppföljare? Tekniskt sett är romanen en avslutad historia och Big Little Lies vann också en Emmy för bästa avslutade serie – någon fortsättning var aldrig planerad. Men man ska aldrig säga aldrig …
Skådespelarna ville gärna fortsätta med sina roller. HBO ville gärna ha mer av samma succé.
Hade succéförfattaren Liane Moriarty fler idéer? Visst hade hon det …

När jag träffade Liane Moriarty på Bokmässan i Göteborg delade hon med sig av sin systers goda råd angående Big Little Lies. (Systern är också författare).

Du ska bara göra en uppföljare om …

1) Du känner för det
2) Du kan skriva in en ny roll till din favoritskådespelare Meryl Streep i berättelsen
3) Du kan få tillbaka Alexander Skarsgård i serien!

Liane Moriarty lyckades med alla tre sakerna. Vilket hattrick!

Meryl Streep fick roll i sin egen favoritserie

Moriarty såg TV-serien och skrev en uppföljare till TV-serien (hon skrev alltså inte en uppföljare till sin roman – romanen och TV-serien är två vitt skilda saker). Resultatet blev “a novella” på 300 sidor. Förr i tiden räckte 300 sidor till “a novel” … Moriartys romaner brukar dock vara på över 600 sidor.

Det visade sig att Alexander Skarsgård gärna kom tillbaka. (Fast han först inte var säker på om hans karaktär var död eller inte).

Meryl Streep ville också gärna ha en roll i en TV-serie som hon själv var ett fan av … (Så om ni undrar vad ständigt Oscarsnominerade kändisar gör när de inte jobbar och går på röda mattor: De tittar på TV. Och läser Liane Moriarty romaner. Precis som alla andra.) Sedan lockade säkert också prospektet att få vara med i en TV-serie där hon skulle få träffa så många kända kvinnliga skådespelarkollegor … i intervjuer (och även i extramaterialet på DVD-utgåvan) påpekar Meryl Streep att hon oftast är “den enda kvinnan” bland en massa manliga skådespelare. Som till exempel i det senaste hon gjorde innan Big Little Lies – filmen The Post. Hon har genom hela sin karriär varit van vid att ha “den kvinnliga rollen” i dramat, medan det finns massor av roller för män, och män träffas gång på gång på olika filminspelningar, och bygger upp starka vänskapsband, medan kvinnor bara är “den enda” och blir isolerade och får nöja sig med att beundra varandra på avstånd. Detta enligt Streep.

Fem fenomenala kvinnoroller

Som åskådare tänker man förmodligen inte på vem som har rollerna och varför, man tänker mest på “är detta spännande underhållning eller inte?” men det är onekligen intressant att höra kändisarnas egna reflektioner kring branschen och sin vardag. De fem stora kvinnorollerna som återkommer från säsong 1 innehas av Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Zoë Kravitz och Laura Dern.

Laura Dern har verkligen haft ett kanonår i år, med fenomenala rollprestationer i både Marriage Story och Little Women. Hon genomgår verkligen en “Dernaissance” och får alla de hyllningar som hon förtjänar. Renata är en mindre karaktär i originalboken, och att Renata får ta så stor plats i TV-serien är säkert bara på grund av Dern. Vem vill inte se mer av Laura Dern?

Serien har så klart också levererat många kanonroller för manliga skådespelare — Alexander Skarsgård gjorde en fenomenal rollprestation i säsong 1 som gav honom många priser och lovord.

I säsong 2 är hans roll starkt förminskad till återblickar, minnen och videoupptagningar sparade på hemdatorn. Spoilervarning kommer här om du inte har sett säsong 1: Skarsgårds karaktär Perry ramlade utför en trappa i sista avsnittet och avled av skadorna.

Vem gjorde det, och varför?

Många hade anledning att knuffa Perry utför en trappa. Frun Celeste som han misshandlat och hotat att döda, nykomlingen Jane som han våldtagit, Madeleine som ville skydda sin bästa vän Celeste … men den som kommer springande i full fart och utdelar den dödliga knuffen är ingen mindre än lilla Bonnie. Den minsta och spädaste och mest fridfulla av alla karaktärerna i Big Little Lies. Hon verkar inte vara intresserad av något mer våldsamt än yoga och vetegroddar.

Bonnie lider däremot av sina barndomsminnen, där hennes pappa misshandlade mamman, och Perrys barn har börjat misshandla hennes lilla dotter i skolan … Allt eftersom de härmar vad de sett på hemmaplan (trots att alla vuxna tror att barnen inte märker någonting).

Hela säsong 1 handlar om små och stora lögner – och små och stora lögnare. De små barnen berättar inte om den mobbing och den misshandel som pågår i skolan, de stora människorna berättar inte om den mobbing och misshandel som pågår bakom familjens lyckta dörrar.

Som en grekisk kör av skvallrande röster

Mycket i boken och mycket i första säsongen är också väldigt roligt, vi dras in i handlingen genom ett antal “vittnesmål” (snarare skvaller) ihopsamlade av en journalist – men ingen vet egentligen vad som hänt eftersom alla var totalpackade, trots att det bara handlade om en välgörenhetsgrej på skolan. Bålen var nämligen alldeles för stark (10 gånger för stark) och blandad av skoalns mattelärare.

“Och de ska lära våra ungar att räkna!” suckar ett vittne med baksmälla.
Det hela är som att lyssna på den grekiska kören i ett gammalt klassiskt drama, en kör som är moderniserad för att passa dagens Amerika och där alla sjunger på helt olika individuella låtar! Snacka om “the unreliable narrator”!

Hela den spännande intrigen är perfekt uppbyggd. Från kapitel 1 (eller avsnitt 1) vet man att någon är död och att någon har gjort det.

Men vem är död? Och vem har gjort det? Det är ett dubbelt mysterium. Som inte avslöjas förrän man kommer till de sista sidorna av boken eller den sista episoden av serien.

Celeste eller Madeleine?

Hela tiden oroar man sig för att det ska visa sig att Celeste eller Madeleine ska visa sig vara offret, för Celeste är ju ständigt dödshotad och alla vittnen talar om stackars Madeleine … fast alla “stackars Madeleine” verkar ha syftat på att hon vrickat foten och brutit en klack.

Nu när det är dags för säsong 2 så finns det inte något mysterium — man vet vem som är död och man vet vem som gjorde det.

I boken berättar Bonnie allt direkt och så döms hon till lite samhällstjänst. Det var ju bara en olycka. Australien är ett okomplicerat land. Det blir inga långa rättegångsdraman, inga vårdnadstvister …

Celeste har så klart hand om sina egna barn, Renata skiljer sig från sin skithög till man och flyttar utomlands med sin dotter Amabella och Bonnie tar itu med sina inre demoner. Jane dejtar kaféägaren Tom och har ett eget bokföringsföretag. Madeleine köper ett par nya skor.

Epilogen till det stora dramat skulle ha kunnat klaras av på 10 minuter, men det här är Amerika, och en TV-säsong måste i alla fall ha 7 avsnitt …

Ångest blev deras arvedel …

Så Bonnie erkänner inte och går och lider över vad hon gjort. Celeste får kämpa om att behålla vårdnaden om sina pojkar när svärmor från helvetet dyker upp (detta är Meryl Streeps specialskrivna karaktär). Madeleine och Ed går plötsligt genom en äktenskapskris. Det tar 7 avsnitt för Renata att begripa att hon bör göra sig av med sin man. I Australien hade hon varit skild för länge sedan … Det blir många rättegångsscener för Renata. Det blir ännu fler för Celeste. Det blir terapiscener för Madeleine och Ed. Och ännu fler terapiscener för Celeste.

Man får massor av bilder som inte går att placera … Är det minnen? Sekvenser från säsong 1? Fantasier? Drömbilder?

Bonnie drömmer hela tiden om att drunkna, Jane drömmer om att hon blir våldtagen och kan inte gå vidare, Celeste drömmer om sin våldsamme döde make och alla drömmer om knuffen utför trappan. Som spelas upp gång på gång … Och så stoppas barndomsminnen in, till och med Perrys barndomsminnen, fast det är oklart vem det är som minns dessa, eftersom Perry inte längre lever, hans bror är död och ingen av huvudpersonerna kände Perry som barn.

Säsong 2 är en serie om trauman. Starkast är det att följa Jane, som försöker gå vidare efter våldtäkten, men som inte klarar av det, fast hon hittat en snäll och gullig kille på sitt jobb på Monterey Bay Aquarium.

Många bra roller för män

Madeleine och Ed får står för den mesta komiken — och de har också det stabilaste äktenskapet. Det enda lyckliga äktenskapet i boken och det enda äktenskapet som håller genom två traumatiserade TV-säsonger.

Man må tala om bra roller för kvinnor när det gäller Big Little Lies – men serien innehåller också många bra roller för män. (Och även för barn. Celestes tvillingar utvecklas under seriens gång till individer och en av dem gör hela tiden helt obetalbara miner när han reagerar på vad folk säger och gör. Det ser ut som om han betvivlar logiken i allting.) I Alexander Skarsgårds frånvaro (förutom i nyinspelade minnesbilder där Perry figurerar) får James Tupper spela den stora hunkrollen (praktiskt taget varje framgångsrik amerikansk dramaserie måste ha en sådan). Nathan är den oförstående mannen som först varit gift med Madeleine och sedan med Bonnie, och som snart har två havererade äktenskap på halsen, utan att förstå vad det var som gick fel.

Nathan är trots allt ingen Perry. Han nöjer sig med små lögner och undviker de stora.

Adam Scott har norpat den bästa rollen i serien, den som Ed Mackenzie, Madeleines man, en modern man som lagar middag till sin familj och blir vän med Nathans fru Bonnie och som gör praktiskt taget allt för Madeleine. Ed är den totala motvikten till Perry. Liksom den nya karaktären Corey (Douglas Smith), Janes nya pojkvän, som är helt opretentiös och mest av allt intresserad av havsliv och surfing.

En serie som ligger i tiden

Manus: David E. Kelley, baserat på en roman och en kortroman skriven av Liane Moriarty

Extramaterial: Intervjuer med några av skådespelarna i Big Little Lies (Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Laura Dern och Meryl Streep).

I extramaterialet diskuterar de kända skådespelarna bland annat att #Metoo inträffade mellan säsong 1 och säsong 2 av Big Little Lies och hur serien ligger i tiden. Det gör den. Men att leta upp all världens Harvey Winsteins och sätta dem i skamvrån hjälper inte om man inte hittar nya positiva rollkaraktärer att visa upp – Big Little Lies uppvisar kvinnoroller som inte är offer, utan som själva tar tag i sina liv, och mansroller som känns positiva och moderna. Det är Big Little Lies största styrka. När mysteriet med vem som knuffade vem utför trappan väl är avslöjat.

Skriven 2020-02-07

print

Våra samarbetspartners