PARASIT – Oscarvinnaren går från smart dramakomedi till buskis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Gisaengchung
Regi: Bong Joon Ho
Skådespelare: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Cho, Woo-sik Choi, So-dam Park
Land: Sydkorea
År: 2019
Genre: Komedi, Drama, Thriller
Längd: 132 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 4

Snart dags för Oscarsgala! Och dags att ladda upp med förra årets stora Oscarsvinnare plus extramaterial … Parasit blev på Oscarsgalan 2020 både korad till årets bästa film och till årets bästa internationella film. En sällsynt doublewhammy.

Parasit är inte Bong Jong Hos mest originella film, men det är en film som är lätt att marknadsföra globalt.

Det funkade i buskisen

Intrigen är till synes så enkel: smarta och fattiga människor lurar naiva och rika människor. Det funkade i Vallarnas buskis Stulen kärlek. Det funkade i Molières gamla klassiker. Det funkade i Mozarts Figaros bröllop och i italiensk Commedia dell’arte. Det funkade i den gamla Oscarsvinnaren Blåsningen (The Sting). Det funkade i BBC serien Hustle – säsong efter säsong.

Driftiga fattiga stöter på patrull

Det funkade mindre bra i den amerikanska filmen Hustle med Jennifer Lopez och en hög andra kändisar i rollerna som strippor som lurade rika män på pengar …Och liksom i filmen Hustle … även i Parasit så stöter de driftiga fattiga människorna på patrull halva filmen igenom.

Liksom i Hitchcocks Rebecca så är det inte de rika människorna som är det stora problemet – det är hushållerskan. Det är hon som är den egentliga “ägaren” till huset, hon som verkligen förstår huset, hon som känner till alla hemligheter och alla skrymslen och vrår. Liksom hushållerskan i Rebecca är hon grymt trogen sin ursprungliga “härskare” – som i detta fall är en arkitekt som är skaparen av det mystiska huset … Bara för att ett hus ser modernt ut, innebär det inte att huset inte kan vara som designat för gotisk skräck.

Blir spring i dörrarna fars

Från att ha varit en smart dramakomedi som tar tempen på samhället idag (och Dostojevskijs moderna källarmänniska – eller halvkällarmänniska), så byter filmen spår halvvägs och blir…buskis. Spring i dörrarna fars. Folk ramlar i trappor och gömmer sig under sängar och bord. Ja, de som leker kurragömma borde bli upptäckta – men precis som på teatern så ser skådespelarna inte vad de har bara en meter ifrån sig.

Och brukar inte rika människor ha genomskinliga små soffbord? Den här mastodontkreationen med lager och lager av trä verkar vara som byggd för att agera scendekor för skådespelare att gömma sig under. Det blir lite genomskinligt. (Och det är bordet som borde ha varit genomskinligt …)

Kräver sina offer

Den fattige killen läser den rika tjejens dagbok (ungefär som i den svenska ungdomsfilmen Vinterviken) och de blir kära. Efter det så blir det som en drift med (eller en homage till) B-films skräckisen – och blodig slasher kräver sina offer.

Vore det inte kul om fattiga människor kunde låta bli att hugga varandra i ryggen? Eller i hjärtat?

Tro på att rika människor inte googlar sina anställda

Filmen kräver en hel del “suspension of disbelief” – som varför någon bär på en gigantisk lyckosten hela tiden eller hur någon kan överleva att bli slagen i huvudet hur många sånger som helst … (Antagligen är huvudet ett buskishuvud. De brukar klara det mesta.)

Man måste också tro på att rika människor inte googlar sina anställda eller ens kollar deras Facebook konto eller andra sociala medier … Det gör väl alla nu för tiden? Det har blivit svårare att bara hitta på en identitet och bara köra på. Det är inte längre som på Molières dagar. Eller som på den tiden då Robert Redford och Paul Newman planerade sin stora blåsning …

Tips för en helkväll: det finns även en trippelpack med Bong Joon Ho-filmer som nu för första gången kommit ut i Sverige (och med svensk text). Bra jobbat TriArt Film!

Parasit är den film som är mest publikfriande – men när upphetsningen lagt sig kommer förmodligen de flesta filmkritiker och filmfans att inse att det finns fler – och (ännu) bättre och mer originella Bong Joon-ho alster.

Kul att veta: Parasit kommer att komma tillbaka – som HBO serie. Med Mark Ruffalo och Tilda Swinton i huvudrollerna.

Skriven 2021-04-18

print

Våra samarbetspartners