BROR GUNNAR JANSSONS bland nyheter från Playground v. 38

Klicka på bilden, för att se hela bilden

BROR GUNNAR JANSSONS TYNGSTA ALBUM HITTILLS UTE NU
Bror Gunnar Janssons nya album Faceless Evil, Nameless Fear är hans tyngsta och hårdaste hittills. Men, paradoxalt nog, också det mest smäktande vackra. Likt en svit rör sig albumet från känslosamma stråkpartier till tunga riff, och ibland uppstår tillfällen då allt verkar vilja spricka sönder. Med albumet Faceless Evil, Nameless Fear berättar Bror Gunnar en historia om bestialiska mord, sjukdom och konsekvenserna av korrupta polisers handlingar (bland andra finns Kapten Klänning och George Floyd med). Men också om stark och oförstörd kärlek.
Han pendlar mellan allas vår verklighet och sitt eget mörka universum. Musiken, som är mindre blues än tidigare, andas post-grunge, stoner och post-blues på ett sätt som för tankarna till White Stripes, Kyuss och Jimi Hendrix. I denna postmoderna era kan det tyckas vara svårt att sticka ut. Men att flyta med strömmen har aldrig varit ett alternativ för Bror Gunnar Jansson, något som snabbt blir tydligt vid en lyssning på Faceless Evil, Nameless Fear, men också hans tidigare album. Han flyter mellan genrer som vore de vatten. Eller snarare luft. För Bror Gunnar är musik lika viktigt som luften vi andas. Vilket hörs. Och känns.

MAJA FRANCIS ALBUMDEBUTERAR
Maja Francis – den hyllade sångerskan och låtskrivaren kallas ofta ”emo-Dolly Parton” och har sedan sin debutsingel 2015 prisats av media och svenska artistkollegor som Tove Lo, Seinabo Sey och First Aid Kit för sitt känslomässiga och glittriga popljudlandskap och för sin extraordinära röst.
Nu kommer äntligen debutalbumet A Pink Soft Mess ut via RMV Grammofon. Albumet innehåller den tidigare släppta Kate Bush-covern This Woman’s Work plus Anxious Angel, känd från de sista scenerna i Netflix hyllade originalserie Love & Anarchy samt Tiny Tornados. Detta är låtar som omfamnar den melankoliska och känslomässiga countrypop som, precis som det rosaskimrande färgtemat, har kommit att prägla Maja Francis låtskrivande och artisteri. På albumet finns också en duett med Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit. Maja Francis har i sommar varit med i Allsång på Skansen och nyligen i SVT:s Morgonstudio.

EAGLE-EYE CHERRY MEDVERKAR I NY SVT-SATSNING
Imorgon, den 25 september, sänds premiäravsnittet av SVT:s nya satsning Save Tonight – svenska hits från videoeran. I programmet hyllas musikvideoeran som inleddes för 40 år sedan när MTV sände sitt första program.
Det bjuds på livemusik och intervjuer, och på scen står bland andra Eagle-Eye Cherry, som kommer att framföra sin megahit Save Tonight.

DAVID BAY REMIXAR KRISTOFER GRECZULAS LÅT CHANGE IT
Kristofer Greczula släppte nyligen sin låt Change It, och stjärnskottet David Bay – som själv släppte singel häromsistens, en tolkning av klassikern Love Will Tear Us Apart – var inte sen att ta chansen att remixa Greczulas låt.
David Bay berättar:
“Kristofer Greczula reminded me a lot of my time on tour with The 1975. I love the way he sings, and I wanted to make a version of his song with a modern 80s disco vibe. It was really fun, and I hope you all enjoy it to the fullest.”
Gör er redo för en härlig, tidlös och bastung nu disco-partylåt!

HALVSVENSKA NINA NESBITT TILLBAKA MED NYA SINGELN LIFE’S A BITCH
Nina Nesbitts nya singel Life’s a Bitch är en 80-talsinspirerad ”köra bil genom en tunnel på kvällen”-låt. En “dansa fast man gråter och ler genom tårarna”-låt. Den handlar om det oförutsägbara i livet, topparna och dalarna och om att vara sin egen största fiende och sin egen bästa vän. Refrängen är en uppmaning för att orka igenom livets turbulens.
Life’s a Bitch följer upp sommarens singel Summer Fling.

RADIOHEAD GER OSS VIDEO TILL IF YOU SAY THE WORD
Den glädjande nyheten om albumsläpp från Radiohead levererades för några veckor sedan tillsammans med singeln If You Say The Word. Singeln har nu fått en musikvideo, regisserad av norske Kasper Häggström som tidigare jobbat med Kelly Lee Owens.
If You Say The Word återfinns på trippelalbumet KID A MNESIA som samlar Radioheads fjärde och femte album samt den nyligen sammansatta Kid Amnesiae bestående av helt nytt material. KID A MNESIA släpps den 5 november.

SUFJAN STEVENS & ANGELO DE AUGUSTINES ALBUM ÄR ÄNTLIGEN HÄR
Idag släpps A Beginner’s Mind som är Sufjan Stevens och Angelo De Augustines första gemensamma projekt efter att ha jobbat och turnerat tillsammans under många år. Plattan har redan fått fina recensioner i utländsk media som hyllar samspelet de båda emellan och Stevens återvändo till indie/folk som gjorde honom till en av 2000-talets mest uppmärksammade artister inom genren.
Albumet innehåller 14 låtar löst baserade på kända filmer de såg tillsammans under en låtskrivarsession. Sufjan Stevens har under sin karriär släppt nio studioalbum, däribland skivan Illinois som NME, Pitchfork och Rolling Stone listade som ett av 00-talets bästa släpp, och Carrie & Lowell från 2015 som även den hyllades som en av det årets bästa skivor. Angelo De Augustine har tidigare släppt tre album, varav två via Stevens etikett Asthmatic Kitty. Missa inte intervjun med de båda i senaste GAFFA!

THE DARKNESS SLÄPPER ANDRA SINGELN FRÅN KOMMANDE PLATTAN
De engelska rockikonerna The Darkness fortsätter resan mot släppet av fullängdaren Motorhead som äger rum den 19 november. Idag får vi ta del av den andra singeln därifrån, Jussy’s Girl.
Låten osar av rock’n’roll-extravaganza med stora 80-talsinfluerade riff och en hymn-liknande refräng som summerar den ofrånkomliga sinnliga kraften i kärleken och lusten. I videon syns sångaren Justin Hawkins bland annat som en läderklädd motorcyklist i en tidsmaskin som ser ut som en klassisk, engelsk telefonkiosk. Han kommenterar:
“Sonically we were aiming for somewhere between Def Leppard and Billy Ocean. Well, I was. There’s a helicopter in it and an awesome guitar solo. What more could you ask for?”

SVERIGEAKTUELLA ALGIERS BJUDER IN TILL TV-PARTY
Just nu är Algiers halvvägs genom sin USA-turné, bandets första sedan releasen av deras tredje fullängdare, There Is No Year, i januari förra året.
För de som vill smygkika på bandets scenenergi innan de dyker upp i Stockholm i maj 2022, släpps nu Algiers TV Party, ett 20 minuter långt live-set som filmades förra hösten och innehåller låtar som Void, Cleveland, Losing is Ours och Death March.
Bandmedlemmen Lee Tesche berättar:
“This set was loosely inspired by the music performances on Glenn O’Brien’s famed late 70s/early 80s NYC public access television show. It was filmed in a TV studio using the same analogue equipment.”

LARS BYGDÉN ÄR TILLBAKA MED SINGELN BORN AGAIN
På förra albumet Dark Companion från 2018 tog Lars Bygdén avsked av sin hustru som gick bort i cancer.
Uppföljaren One Last Time for Love, som släpps 29 januari, tar vid där förra skivan slutade.
Första singeln Born Again beskriver han själv på följande sätt:
”Born Again handlar om historiens förmåga att ständigt upprepa sig. Den är inget glädjebudskap. Den är en varning.”

ANDY SHAUF SLÄPPER ALBUMET WILDS IDAG
Idag släpper Andy Shauf ett överraskningsalbum som fått titeln Wilds. Den mycket produktive Shauf hade, när han släppte sitt senaste album The Neon Skyline, över femtio låtar kvar, som inte fick plats på det albumet. Ur den högen har han valt ut nio, och dessa släpps nu här.
Istället för att som vanligt bygga suggestiva lager av instrumentering presenteras låtarna på Wilds i ett mer avklätt och enkelt tillstånd, vilket gör att man verkligen kan höra varför Andy Shauf har hyllats som en enastående och personlig låtskrivare. Alla instrument spelas av Shauf själv.
I samband med albumet släpps nu också singeln Jaywalker som på ytan handlar om någon som blir påkörd, men där man snabbt förstår att den djupare meningen är att vi kanske alla ibland känner att vi blivit påkörda av livet.
Andy Shauf åker i vår ut på turné som också når Sverige då han spelar på Nalen Klubb den 30 april.

MULTIKONSTNÄREN CALEB LANDRY JONES SLÄPPER UPPFÖLJARE
Den mångsidige artisten Caleb Landry Jones följer upp debuten The Mother Stone från 2020 med nya albumet Gadzooks Vol. 1 som släpps via Sacred Bones Records. Med inspiration från White Album, Captain Beefheart och Syd Barrett fortsätter Jones sin resa med psykedelisk pop som präglade debuten, fast med en egen twist.
Jones är även en hyllad skådepelare som medverkat i bland annat Twin Peaks, Get Out, Finch och Nitram där hans rollprestation belönades med pris för “bästa manliga skådespelare” på filmfestivalen i Cannes.

SPÄNNANDE AMAPIANO MED SYDAFRIKANSKA NATIVE SOUL
Den sydafrikanska duon Native Soul släpper idag debutalbumet Teenage Dreams där de utforskar den växande genren amapiano. Genren har gått från en undergroundrörelse till att slå kommersiellt, framför allt i Sydafrika där musikstilen uppstod.
De båda medlemmarna Tshabalala och Mhlanga har tidigare gjort både hiphop och housemusik, men när gruppen startades 2019 bestämde de sig för att göra amapiano som förutom de nämnda musikstilarna är en blandning av bland annat jazz, afro, kwaito och dibacadi. Genren har även börjat influera den amerikanska hiphop-scenen där artister som Kendrick Lamar och Drake experimenterat med musikstilen.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners