DARK CONTINENT släpper ”Songs About Love and Depression”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är uppenbart att här har det jobbats och grävts i både själ och hjärta med stora kreativitetsmössan på. Gitarrerna nosar upp dig och lämnar aldrig din sida. De liksom insisterar på att få snirkla sig in under huden, in mot hjärtat. Med punsch och fjärilsdans sida vid sida och om vartannat leder Dark Continent både lyssnare och sig själva i en delvis ny riktning. Lika ofta svettigt ettrigt som mer nyanserat, kanske rent av moget.

Titeln då? Vad säger den? ”Songs About Love and Depression” – är det verkligen vad världen behöver det redan skakiga året 2017?

”Alla låtar skrevs under en koncentrerad period, hösten 2016, när jag inte mådde särskilt bra”, förklarade sångaren Ola Mohlin i en intervju i Kristianstadsbladet nyligen. Allting blev för mycket med sömnbesvär, formulerat i ”Sleep Tonight”, som följd. Mohlin tog till ett grepp han är välbekant med sedan många tillbaka: låt låtskrivandet bli din egenterapi.

Så har Mohlin, ivrigt påhejad av bandet, lyckats ”göra konst” av denna motighet på det personliga planet. Nästan dussinet nya låtar är ett faktum. Och ingen behöver sväva i ovisshet om Dark Continents kärlek till poplåten. Formatet är kort för att vara DC som fordomdags gärna brett ut sig både 4, 5 och 6 minuter. Nu klockar flera spår in på dryga 3 minuter.

Ingen behöver heller sväva i ovisshet när det gäller bandets musikaliska ryggrad. Punk och postpunk, via kvalitetsgrunge och 90-talsindie. Visst finns en Iggy Pop-aura över öppnande ”Wake Up Sane”, åtminstone fram till refräng och det mäktiga slutpartiet där låten liksom vänder på sig själv. Eller varför inte titelspåret där tuffa riff plötsligt går hand i hand med en soulig vers. Och är det inte The Gun Club och Jeffrey Lee Pearce som kikar in i ”Eternally”? Men vad händer i ”Take Me Home” – DC nyper sig i armen av förvåning samtidigt som de skickar ut alla gitarrer de har mot lyssnaren. Massivt med många frustande skikt.

Singlarna ”Love Hate ADHD”, ”Downdowndown” och Trump-kritiska ”Election Day” lever sitt liv. Avslutningslåten ”Where You Are” med den till en början finstämda kärleksförklaringen till livet och just kärleken, eggar upp sig mot en rafflande svettig slutkläm.

”Songs About Love and Depression” släpptes digitalt på alla relevanta plattformar den 19 maj. I början av juli får vinylversionen sin release.

Lite historik: Efter att under en tid ha återuppfunnit sig själv genom att med ganska respektlös attityd tagit sig an sin forna låtkatalog och gett den nytt liv, presenterat på livealbumet ”Live At K-town” – mixat i klassiska Tambourine Studios, årsgamla ep:n ”Extended Play”, innehållande bland annat ”Vertigo”, en duett med sångerskan Maja Gullstrand, singlarna ”Fences Of Pride” och ”Hotel Life & Tonic Drinks”, och därefter den personliga slammer-tolkningen av Robyns ”Dancing with myself”, släppt i maj 2016, ville bandet andas ny luft. I november 2016 släppte Dark Continent dubbelsingeln ”Sleep Tonight/Election Day”, två helt nyskrivna alster som båda gått heta på bland annat Spotify.

Under åren 1989-1993 släppte Dark Continent två kritikerrosade album, ”Hypocrites for Breakfast” och ”Lunch at the Back of Beyond”. Lägg där till en handfull singlar. Uppmärksammade både nationellt och internationellt. Flitigt spelade i radio och med flera videos som väckte intresse, bland annat med kontinuerlig visning på MTV-Europe. Idogt turnerande gjorde Dark Continent till ett namn på den svenska indiependentscenen.

Dark Continent är: Ola Mohlin, Christer Paulstrup, Michael Carlqvist, Peter Lindström & Johan Arvidsson

© Dark Continent Sweden

print

Våra samarbetspartners