JULIEN BAKER bland nyheter från Playground v. 8

Klicka på bilden, för att se hela bilden

NYTT ALBUM FRÅN LEGENDAREN ALICE COOPER
Alice Cooper har haft en mycket lång och framgångsrik karriär, först som frontmannen i The Alice Cooper Band och sedan som soloartisten Alice Cooper.
Nya albumet Detroit Stories är en hommage till Coopers hemstad Detroit och till musiken därifrån, som kom att prägla honom djupt. 1970 åkte The Alice Cooper Band från Los Angeles till Coopers hemstad Detroit och träffade på Bob Ezrin, en ung och lovande producent. De började där och då att spela in sitt tredje album Love It To Death, vilket blev deras kommersiella genombrott och ledde till långa och framgångsrika karriärer, både för bandet och producenten.
Nu, 50 år senare, har Alice Cooper återvänt till Detroit och återigen valt att spela in sitt senaste alster med Ezrin som producent. Albumet gästas av bland andra Wayne Kramer (MC5), Johnny “Bee” Badanjek (Detroit Wheels) och Motor City Horns.

JULIEN BAKERS NYA ALBUM LITTLE OBLIVIONS UTE IDAG
Förväntningarna är minst sagt höga idag när Julien Baker äntligen släpper sitt tredje studioalbum Little Oblivions.
Här visar Julien Baker prov på en ny, bred musikalisk palett, ett ljudmässigt skifte från hennes tidigare, mer sparsmakade och intima verk. Hennes magiska berättarförmåga är dock lika närvarande som alltid. Gitarr och piano förstärks av bas, trummor, synt, banjo och mandolin, varav nästan alla instrument spelas av Baker själv.
Julien Bakers senaste album Turn Out The Lights kom 2017 och möttes av stor entusiasm från kritiker och lyssnare. Året därpå samarbetade hon med Phoebe Bridgers och Lucy Dacus i projektet Boygenius, och släppte en hyllad EP med dem. Även på denna platta är både Bridgers och Dacus med på kör på ett par låtar.

DINOSAUR JR. AVSLÖJAR NYA ALBUMET SWEEP IT INTO SPACE MED SINGELN I RAN AWAY
Dinosaur Jr. är äntligen tillbaka. I veckan bjöd de på sprillans nya singeln I Ran Away, tagen från det kommande albumet Sweep It Into Space som släpps den 23 april. Trions senaste album Give A Glimpse Of What Yer Not släpptes 2016.
Under de årtionden som följt den triptyk av album som på 80-talet lade grunden för Dinosaur Jr. musik har bandet cementerat sitt särskilda pop-lika sound där melodin alltid utgjort kärnan. På den unika plats på rockspektrumet de skapat sig kombinerar de riff, energi och rytm i perfekt harmoni.
Inspelningen av albumet inleddes 2019 efter en USA-turné. Den enda gästmusikern var Kurt Vile, som förutom att medverka på I Ran Away på gitarr även var med och producerade albumet.

SOLEN SLÄPPER FÖRSTA LÅTEN PÅ TRE ÅR
Idag återvänder äntligen Solen med singeln Mitt nya liv, det första livstecknet från bandet på drygt tre år.
Solen berättar om låten:
“Det känns skönt att äntligen få dela med sig av någonting efter tre års tystnad. Man kan säga att vi byggde oss något av ett fängelse och det har varit lite svårt att ta sig ut. Många gånger har vi nog inte ens velat ta oss ut heller för den delen. Man vänjer sig med det mesta och det har väl också funnits något befriande i att vara för oss själva. Hursomhelst, nu är ni välkomna att lyssna på den nya låten. För oss har den redan blivit lite av en modern klassiker. Varma hälsningar från Solen.”

MANDO DIAO UPPTRÄDER PÅ MANIFESTGALAN
SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) presenterade i veckan programmet till Manifestgalan 2021, som går av stapeln digitalt idag kl. 19.00.
På galan kommer bland andra Mando Diao att framträda. Bandet är även nominerat till pris i kategorin visa.
Galan kan ses via Manifestgalans hemsida HÄR.

NORSKA DUON SMERZ ALBUMDEBUTERAR
Den norska duon Smerz, bestående av Catharina Stoltenberg och Henriette Motzfeldt, släpper idag sitt debutalbum Believer.
Believer är uppföljaren till deras tidigare EP-releaser från 2017 och 2018. Duon har här lyckats trolla fram ett distinkt och unikt ljudlandskap med influenser från musikal, klassisk musik, hip hop, trance och R&B. Utöver deras suggestiva musik blandar Smerz in en del av Norges kulturella historia i framför allt sitt visuella material.

LARZ-KRISTERZ BJUDER PÅ NY EP
Larz-Kristerz tar fart igen med en trespårs-EP som släpps idag och frontas av låten Du var precis dig lik, producerad av Chris Antblad och skriven av dansbandsfantomen Henrik Sethson tillsammans med Mikael Wigström och Stefan Jonsson.
Förutom Du var dig precis lik består EP:n av låtarna I’m Gonna Get On A Plane, skriven av Chris Antblad, samt Lika vacker nu som då av bandets gitarrist Anders Tegnér.

80-TALSIKONEN BONNIE TYLER SLÄPPER ALBUMET THE BEST IS YET TO COME
Vem kan glömma Bonnie Tyler, den lilla blondinen med den raspiga sångrösten? Med hits som Holding Out For A Hero, It’s A Heartache och Total Eclipse of the Heart dominerade hon topplistorna på 80-talet och sålde miljontals album.
Tyler har sedan dess aktivt turnerat och också hunnit släppa ett otal skivor. Idag släpps nya albumet The Best Is Yet To Come där Bonnie Tyler återigen tar hjälp av producenten David Mackay. Det rör sig om snygg rock och skön pop med den välkända rösten i fokus.

FOR THOSE THAT WISH TO EXIST – ARCHITECTS NYA ALBUM UTE NU
Brittiska metalbandet Architects släpper idag sitt nionde album For Those That Wish To Exist.
Detta självproducerade album gästas bland annat av Winston McCall (Parkway Drive) och Simon Neil (Biffy Clyro) och pendlar mellan försiktig optimism och becksvart mörker. Architects har sedan länge varit engagerade i klimatfrågan och vågar även behandla ämnen som ojämlikhet och rasism.

KRISTOFER ÅSTRÖMS LÅT MICHELLE SLÄPPS DIGITALT
Kristofer Åström släppte sitt senaste studioalbum Hard Times den 6 november i fjol. En begränsad upplaga av vinylen inkluderade en bonus-12” med fyra exklusiva studiospår. Denna specialutgåva sålde slut direkt då de fyra låtarna endast fanns tillgängliga där.
Michelle är den första digitala singelutgåvan av de fyra spåren. Den här låten skrev Kristofer till sin fru Michelle och framfördes första gången av Kristofer själv på parets bröllop. Det är också Michelle som tecknat omslaget.
Kristofer Åström är även nominerad till Manifestpris i kategorin singer/songwriter.

GLÄDJETÅRAR – NY SINGEL MED ALLYSANDRA
Idag släpper Allysandra sin nya singel Glädjetårar via Roxy Recordings.
Under 2020 debuterade hon på svenska med singlarna Sanning eller konsekvens och senaste singeln Krossat glas. Nya singeln Glädjetårar är ännu ett samarbete med låtskrivarna och producenterna Beatrice Jaksch och Gabriel Pettersson.

SACRED BONES GER UT FÖRLORAT ALBUM MED LEGENDARISKE ALAN VEGA
Sacred Bones Records släpper Alan Vegas aldrig tidigare utgivna album Mutator de 23 april.
Från det sena 50-talet, genom hans år i stilbildande duon Suicide, ända till sin bortgång 2016 skapade Vega konstant. Denna process ledde naturligt till en uppsjö av material som inte nådde allmänheten och har blivit känt under benämningen The Vega Vault.
Mutator är den första i en serie av arkiverade releaser från detta valv som kommer att släppas via Sacred Bones Records. Mutator spelades in med Vegas samarbetspartner och änka Liz Lamere och återupptäcktes 2019 av henne och deras gemensamma nära vän Jared Artaud (The Vacant Lots). Kort därefter mixade och producerade Lamere och Artaud låtarna till det visionära album vi nu har framför oss.
Första singeln Nike Solder är ute nu.

MATTHEW E. WHITE & LONNIE HOLLEY GER OSS ETT ANDRA SMAKRPOV FRÅN KOMMANDE SAMARBETSALBUMET
Matthew E. White och Lonnie Holley kunde i januari avslöja att de ingått musikaliskt samarbete och att ett nytt album är på gång. Den 9 april släpps Broken Mirror, A Selfie Reflection, och idag bjuds vi på en ny singel därifrån: I’m Not Tripping/Composition 8.
Vid första anblick kan White och Holley verka som en osannolik och oväntad duo, från vitt skilda generationer och konstnärliga områden. 70-årige skulptören Holley, som debuterade på musikscenen vid 62 års ålder, och hyllade låtskrivaren och kompositören White hittade emellertid varandra. Efter att White blev inbjuden att medverka på en av Holleys konserter fann de båda att de kompletterade varandra perfekt, och samarbetet kulminerade i det femspårsalbum som släpps i april.

CHAI SAMARBETAR MED RIC WILSON PÅ NY SINGEL
Japanska kvartetten CHAI presenterar idag en ny singel med musikvideo, Maybe Chocolate Chips, där Ric Wilson medverkar. Singeln ger ännu en fingervisning om vad vi kan vänta oss på det kommande albumet WINK som släpps den 21 maj.
CHAI har på sina föregående album ofta använt sig av lekfulla referenser till mat i låttexterna, och på intima Maybe Chocolate Chips utvecklas denna tematik. Basisten Yuuki ville med låten hylla sina födelsemärken genom att jämföra dem med just chokladbitar i en kaka. Rapparen Ric Wilsons röst får här sväva över ett härligt lugnt beat och drömska syntslingor.
CHAI består av tvillingarna Mana (leadsång och keyboard) och Kana (gitarr), trummisen Yuna och basisten och låttextförfattaren Yuuki, och de debuterade 2019 med albumet PUNK.

FLOCK OF DIMES SLÄPPER SINGELN PRICE OF BLUE MED HYPNOTISK VIDEO
Idag släpper Jenn Wasner, känd som Flock of Dimes, singeln Price of Blue tillsammans med en hypnotisk musikvideo i svartvitt. Albumet Head of Roses, Wasners andra, landar den 2 april.

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners