CAMILLA LAGERQVIST : HEMMET FÖR BORTRÖVADE BARN: PLANEN – början på serie som lovar mycket vad gäller äventyr, vänskap och historiska hemskheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Hemmet för bortrövade barn (del 1)
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr & Spänning
Antal sidor: 170
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-09-06

Vad skulle du göra om du plötsligt fick reda på att dina föräldrar inte var de du alltid trott och att du i själva verket är en superrik arvtagare? Det där är precis vad som händer Adam Ericsson, fjorton år och hårt arbetande dräng på en bondgård. Han har alltid antagit att hans föräldrar vara fattiga stackare, själv har han vuxit upp på barnhem och i fosterhem.

Plötsligt kör en vacker vagn in på gården, det avslöjas att ägaren till vagnen är Adams farfar – Adams far har nyligen gått bort, avslöjat existensen av en “oäkta son” och testamenterat hälften av sin förmögenhet och sina ägodelar i Adam. Så tar en svindlande “rags-to-riches” saga sin början.

Planerar att rädda utsatta barn

För Adam är inte nöjd med att vara rik. Hans plan är att använda sina pengar och sin ärvda sommarstuga till att rädda andra föräldralösa barn som far illa.

Tillsammans med ett par utvalda vänner från sitt tidigare liv som fattig och föräldralös utarbetar Adam planen för hur de ska skapa “Hemmet för bortrövade barn”.

För de som inte tar hand om sina fosterbarn som de ska, de som svälter dem, misshandlar dem och begår övergrepp mot dem … de får finna sig i att deras barn blir bortrövade. Av Adam.

Svindlande fart och spänning

Det här är ett äventyr som berättas med svindlande fart och spänning, dödsföraktande kupper planeras och genomförs — och en av de allra fräckaste kupperna, när en tioårig flicka räddas från en känd pedofil som köpt henne på barnauktion, utförs mitt på blanka dagen i ett böljande folkhav …

Det är som upplagt för raffel och ruskigheter och Adam uppvisar riktig ridderlighet när han gång på gång riskerar allt för att rädda fler barn.

Det här är början på en serie som lovar mycket när det gäller äventyr, svindlande kupper, vänskap, romans och historiska hemskheter.

Barnauktioner – ett vardagsinslag i Sverige

Året i boken är 1910 och barnauktioner är – och kommer att vara – vanliga i Sverige ännu en tid, innan de förbjuds. Barnauktioner innebär att de som bjuder lägst, den som kräver minst ersättning av staten, får barnet. Många är bara intresserade av ett extra tillskott i kassan, för att köpa kläder och mat till sina egna barn, andra är bara intresserade av gratis arbetskraft. Men några tar väl hand om barnen …

En sådan historia finns med i den klassiska svenska filmen Kristin kommenderar med Dagmar Ebbesen i huvudrollen. Kristin hamnar hos en snäll läkare, som lär upp henne som sin assistent och som ser till att hon får läsa.

Utan sockeröverdrag med bittermandel i botten

Barnauktioner finns också med i den gamla svenska barnklassikern Kulla-Gulla, som nyligen femtioårsjubilerade.

Men det här är för dagens barn och håller en helt annan fart när det gäller action, äventyr och romanser!

Hemmet för bortrövade barn – Planen är grymt spännande – och grym! Precis som den verkliga historien ofta är. Utan sockeröverdrag, och med en hel del bittermandel i botten.

Ljuset i mörkret är att Adam inte accepterar att saker är på ett visst sätt – och att han och hans vänner fortsätter att kämpa, mot alla odds.

print

Våra samarbetspartners