CARA HUNTER : HEMMETS TRYGGA VRÅ – brittisk deckare med stil, finess, oförglömliga karaktärer och överraskande vändningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Serie: Adam Fawley (del 1)
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: Close to Home
Översättning: Jan Risheden
Antal sidor: 303
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2018-01-19

Platsen är det anrika Oxford, hemvist för så många deckare. Kommissarie Adam Fawley introduceras. Fallet gäller hur åttaåriga Daisy, passande utklädd till tusensköna, kan ha försvunnit från en maskerad utan att någon har märkt någonting – och utan att någon minns när de sist såg den lilla flickan. Det här är början på en av världens bästa deckarserier.

Oxfordförfattaren Cara Hunter har allt – stilen, finessen, de oförglömliga karaktärerna, de lockande miljöskildringarna … och de plötsliga överraskande vändningarna som aldrig blir för långsökta. Cara Hunter spelar i en helt egen liga när det gäller moderna deckare.

Två olika tidslinjer

Det här är en psykologisk thriller där utredningen hela tiden går framåt — samtidigt som Daisys historia går bakåt. Och Cara Hunter lyckas få de båda de olika narrativen att gå ihop, utan att avslöja för mycket på fel ställen, och utan att förvirra läsaren. Dessutom utan konventionell kapitelindelning. Ändå känns boken lättläst och lättillgänglig. Det är rasande skickligt gjort.

Inga pålitliga ledtrådar

När det gäller galleriet av karaktärer, “the usual suspects”, så kan de sammanfattas med tre ord: Alla är underliga.

Dessutom står det snart klart att alla ljuger kopiöst, men om olika saker och av olika anledningar. Adam Fawley och hans medhjälpare har alltså inte ett enda sant vittnesmål att gå på. Det är lite som att försöka lösa ett korsord utan en enda vettig ledtråd.

Hemmets otrygga vrå

Adam Fawley vet att nio gånger av tio är det någon “close to home” som begått ett brott när ett litet barn försvinner. (Originalets titel är just “Close to home”). Det är hemmets otrygga vrå som ska granskas. Och visst verkar föräldrarna osedvanligt underliga och misstänkta? Liksom Daisys märklige tioårige storebror som inte alls berättar vad han vet. Men är det så enkelt att det är de allra närmaste som är skyldiga?

Samtidigt brottas Adam med egna demoner, med egna minnen av en son som gått bort, och med ett äktenskap som knakar i fogarna.

Raksträcka med twist

Mot slutet känner man att man har full koll. De sista kapitlen kommer bara att bli en raksträcka innan man får kvitto på hur allt ligger till. Och så bläddrar Cara Hunter bort korten igen, det blir en ny giv, en ny twist, och ett nytt slut … som är så mycket svårare att räkna ut. Högre betyg kan inte en deckare få.

Fotnot: Tidigare i år släpptes femte delen i serien om Adam Fawley, Hela sanningen.

print

Våra samarbetspartners