CAMILLA LAGERQVIST : BARNHEMMET I BROOKLYN – kriminella gäng kidnappar barn för langning och prostitution

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Amerikaäventyret (del 4)
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr och Spänning
Antal sidor: 144
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-05-11

Ingrid stormtrivs i det förlovade landet. New York är en stad som är full av möjligheter … Ingrids syster Hedvig gör karriär som sångerska och uppträder på en vaudeville föreställning på en av stadens teaterscener. Efter premiären träffar Ingrid Hedvigs käresta Sander – som också har ett nummer i samma vaudeville föreställning. Sanders lillasyster har försvunnit och Sander ägnar all sin lediga tid åt att leta efter henne.

På väg hem från teatern åker Ingrid tunnelbana och i en av de övergivna tunnlarna får hon syn på ett barn. Kan det vara Sanders lillasyster? Eller någon som vet var hon är?

Kriminella gäng gör barn till ”ingen”

Det finns en undre värld i New York – och inte bara i övergivna tunnlar i tunnelbanesystemet – som utnyttjar föräldralösa och bortkomna barn till att langa och organisationen varnar barn för att hamna på barnhem och att bli adopterade av familjer eftersom de vill utnyttja barnen till att springa sina egna ärenden.

Alla barnen får djurnamn, som Cricket eller Raccoon, och en del av dem glömmer bort sina riktiga namn. Genom att radera barnens identiteter gör de kriminella gängen barnen till “ingen” – och äger dem.

Flickor som far illa

Ingrid behöver en vän hemifrån Sverige som kan infiltrera organisationen. Eller som kanske redan är arbetar för organisationen? – för att berätta om den har snappat upp Sanders lillasyster … Det finns gott om flickor som far illa i den undre världen, och inte bara genom att de tvingas att tigga och langa …

Det här är den fjärde och sista delen i serien Amerikaäventyret. Ingrid och Hedvig har funnit lyckan i det nya landet – men det går inte lika bra för alla barn. Vi får även träffa Axel och Hugo igen och se hur det går för Ingrid gamla vänner från Sverige – och Lilian håller såklart på med en ny deckare.

Barn kidnappas som gratis arbetskraft

Tidsmässigt så befinner vi oss alldeles innan förbudstiden (the Prohibition). Mellan 1920 och 1933 så var tillverkning, transport, import, export och försäljning av alkoholhaltiga drycker förbjuden i USA, något som verkligen fick kriminella organisationer att blomstra. Och med barn som värvas (eller kidnappas) som gratis arbetskraft för langning, prostitution och allehanda ärenden … Vinstmarginalerna är enorma.

De barn som hittas och skickas ut till familjer på landet har en enorm tur. Gammalt hederligt lantarbete går inte av för hackor. Slutprodukten är både miljövänligare och nyttigare.

print

Våra samarbetspartners