JAKE SHIMABUKURO aviserar Jake & Friends som är hans mest ambitiösa och kreativa album hittills med en uppsjö av gästartister

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jake & Friends innehåller en mängd samarbeten med bland andra Willie Nelson, Bette Midler, Jimmy Buffett, Kenny Loggins, Moon Taxi, Michael McDonald, Vince Gill och Amy Grant, Jon Anderson, Ziggy Marley, Warren Haynes, Jack Johnson och Billy Strings.

I termer av vidd och djup och då man läser hela listan av legendarer som så älskvärt delat med sig av sin talang till det här projektet kan Jake & Friends bara jämföras med andra banbrytande duettplattor av såna som Frank Sinatra och Tony Bennett. Det är ytterligare ett bevis på hur långt den enastående talangfulle Jake har kommit.

Jake själv blir yr när han läser listan över alla gäster som medverkar på plattan: Willie Nelson, Bette Midler, Jimmy Buffett, Moon Taxi, Kenny Loggins, Michael McDonald, Vince Gill and Amy Grant, Jon Anderson, Ziggy Marley, Warren Haynes, Jack Johnson, Jesse Colin Young, Ray Benson & Asleep at the Wheel, Sonny Landreth, Lukas Nelson, Billy Strings. “Jag måste nypa mig själv i armen när jag ser namnen på min egen platta,” säger han. “Jag får känslan av att det inte riktigt har hänt. Det var en riktig utmaning att göra plattan men jag är otroligt hedrad av att alla dessa artister ville spela in tillsammans med mig.”

De senaste tjugo åren har Jake bevisat att det inte finns en musikstil han inte bemästrar. Man blir alltid imponerad av en skicklig musiker men vad som gör Jake unik är hans förmåga att lätt glida mellan olika musikgenrer som jazz, rock, blues, bluegrass, folk och t o m klassiskt på det kanske mest osannolika instrumentet: ukulele. Han har levt ut alla sina idéer om vad han kan göra med sitt instrument och har tagit ukulelen till höjder man trodde var omöjligt och under vägens gång upptäckt nya sätt att traktera det lilla, och därför underskattade fyrasträngade instrumentet vilket fått många att kalla honom ukulelens Jimi Hendrix.

Hans otroliga resa har tagit honom från lokalt fenomen till en YouTube-sensation, från att ha spelat på små klubbar till huvudattraktion på prestigefyllda konsertställen som Hollywood Bowl, Lincoln Theatre och Sydney Opera House. Han har framträtt på flera av de stora TV-showerna och gett ut en radda av prisvinnande plattor som nåt högt på hitlistorna. För en kort tid sedan nominerades han av president Joe Biden till Member for the National Council on the Arts. Det vore orättvist att inte säga att Jake har skaffat sig mer än ett fåtal fans, de räknas i miljoner faktiskt. Men det var inte förrän han påbörjade arbetet med sitt nya album som han upptäckte att många av dom var några av hans egna musikaliska hjältar.

Det tog två år att färdigställa Jake & Friends. I början var tanken att man skulle ha med två eller tre gästartister men sedan växte konceptet. Willie Nelson var den förste att deltaga och naturligtvis valde han sitt paradnummer Stardust som han spelade in första gången för fyrtio år sedan. Den unika kopplingen gav ett magiskt resultat, Jakes delikata ukulelespel skapar en intim inramning för Nelsons hjärtskärande sång. “Jag var så nervös kvällen innan vi skulle spela in den,” erkänner Jake, “men Willie fick mig att slappna av på en gång. Jag tänker att när vi väl blev klara med låten var jag redo för vad som helst.”

För inspelningen med alt-rockbandet Moon Taxi valde Jake gruppens hit från 2017, Two High och fick t o m sångaren och gitarristen Trevor Terndrup, som är en ukulele-fan, att lägga på några slingor. Låten inspirerades av det universella tecknet för fred och Two High är en solig och fläktande balsam för vår tids oro. “Att spela in med Moon Taxi var så kul,” säger Jake. “Trevor är en människa som lyser upp varje rum och han kan verkligen spela ukulele, och gitarristen Spencer Thompsons kompgitarr får allt att svänga. Det var en sann glädje att få jobba med dem.”

Bette Midler låter himmelsk på den nakna men glimmrande versionen av hennes Golden Globe-vinnande klassiker The Rose. Jake och Jimmy Buffet gör än en gång en fantastisk version av deras låt Come Monday som Jake har haft äran att göra på turné med Buffett. Why Not är skriven och sjungs av platinumsäljande hitmakaren Kenny Loggins och är en delikat soul-poplåt med massor av hooks och ett bubblande ukulelesolo som får pulsarna att slå. De fans som längtar efter en instrumentallåt får sitt lystmäte tillgodosett på låten med den passande titeln Smoky Strings som Jake skrev och spelade in med gitarrsensationen inom bluegrass, Billy Strings. Jake släpper loss med Warren Haynes från Allman Brothers och Gov’t Mule på ett episkt vis och det slår gnistor om deras version av blues-rock-klassikern On The Road To Freedom.

The Beatles låtar har alltid varit högst närvarande i Jakes repertoar (han fick sin första hit med sin fantastiska version av While My Guitar Gently Weeps) och på Jake & Friends gör han inte bara en utan tre av gruppens låtar tillsammans med Ziggy Marley, Jon Anderson samt Vince Gill och Amy Grant.

“När jag nu blickar tillbaka så är det som en dröm,” säger Jake med en blanding av stolthet och lättnad. “Då jag växte upp så drömde jag om att kanske få möta mina musikaliska hjältar och nu så spelar jag med dem på min egen platta. Jag finner inga ord. Jag är så lyckosam som fått uppleva detta och jag ser fram emot att folk ska få höra vad vi gjort. Jag tror de kommer att förstå att jag sällan haft så roligt.”

Albumet ges ut den 12 november på Mascot Label Group/Music Theories Recordings och JS Records.

Låtlista:
1. A Place In The Sun feat. Jack Johnson & Paula Fuga
2. Sonny Days Ahead feat. Sonny Landreth
3. All You Need Is Love feat. Ziggy Marley
4. Why Not feat. Kenny Loggins
5. Smokin’ Strings feat. Billy Strings
6. Find Yourself feat. Lukas Nelson
7. On The Road To Freedom feat. Warren Haynes
8. Come Monday feat. Jimmy Buffett
9. Something feat. Vince Gill & Amy Grant
10. Two High feat. Moon Taxi
11. A Day In The Life feat. Jon Anderson
12. Go Now feat. Michael McDonald
13. Wrapping Paper feat. Ray Benson & Asleep At The Wheel
14. Stardust feat. Willie Nelson
15. The Rose feat. Bette Midler
16. Get Together feat. Jesse Colin Young

© Mascot Label Group Scandinavia

print

Våra samarbetspartners