BOOTSY COLLINS släpper ny låt från kommande plattan World Wide Funk

Klicka på bilden, för att se hela bilden

“Bootsy Collins was born a long, long time ago in a subterranean cavern full of shining dinosaurs deep below the Ohio River….” – Iggy Pop, introduction to “World Wide Funk”

Worth My While is a remake of I’d Rather Be With You. Childish Gambino did a version of it on their last album and it has gone double platinum! Fans have been writing to Bootsy on his Facebook and Twitter saying” wow Childish Gambino re-did I Rather Be With You. Fans want to hear a new Bootsy version and we got it.”

World Wide Funk är full av djup mäktig funk och är Bootsy Collins första platta sedan 2011 års Tha Funk Capital Of The World. Den är inspelad i hans studio Bootzilla rhab studio i hemstaden Cincinnati tillsammans med massor av gamla och nya vänner. World Wide Funk är på samma gång en tillbakablick och en nytändning för the Rhinestone Rock Star Monster of a doll baby baba! Blue chip-rappare som Doug E. Fresh, Big Daddy Kane, DJ Wuick, Dru Down och Chuck D samsas jämte gitarrister som Buckethead och en radda nya talanger i Bootsy-familjen på en platta som innehåller allt från den klassiska P-funk Bootsy var med och skapade till radioaktiva, jordnära, sprakande, barnförbjudna musikaliska äventyr.

Bootsy förklarar: “Jag ville skapa ett mystiskt monster som föddes mellan A Pee-hole and A..hole som på samma gång luktade fan men funky! Samtidigt skulle den vara radiovänlig med lite extra utrymme för att skaka rumpa. Men sen dök Boot-Rap-A-Fella upp och påpekade det löjliga i detta. Han där uppe var vänlig nog att ge mig Funkfingret och visade på den världsomspännande Funktastiska krafterna som pulserar i världen och förklarade att allt jag behöver göra var att kasta av mig all gammal lump. Så jag sträckte upp armarna i luften och släppte funken i ett nafs utan att tänka mig för. Men som i ett trollslag dök min polare broder natur upp för att avisera att detta är the Funkateers år i år. Då började de skandera, kom tillbaka Bootsy, kom tillbaka, kom tillbaka Bootsy. Inte nog med att mina boots är stadigt förankrade i marken, våra styrkor är på marsch, drönare finns i luften och alla dessa trogna som hungrade utan rädsla. Hip-hopens veteraner, grädden på moset, krävde att få behålla sina skatter och allt fick mig att må bra igen, för jag visste att de var uppriktiga. Eller som hans tidigare samarbetspartner i funk George Clinton uttryckte det: “Släpp loss så hänger arslet med.”

Från den maxade funken på titelspåret via den souligt poppiga R&Bn på Heaven Yes och den experimentella Boomerang (med slidegitarristen Justin Johnson från Nashville) till Candy Coated Lover (där mixmästaren Chew Fu dök upp för att visa hur man använder sina DJ-kunskaper) är World Wide Funk det senaste kapitlet i Bootsys långa hängivenhet till den ende. Det obeskrivbara element som gör funken funkig utvecklades under den tonårige William Bootsy Collins kritiska år (1970-1971) med James Brown. Han tog helt fräckt den ende till George Clintons P-funk gäng (vilket James Brown kännaren RJ Smith kallat “ett av världens största fall av industrispionage”) där han tog med sig Browns precision och disciplin till Clintons extatiska, vansinniga och fruktsamma musikaliska lekstuga.

“Att vara en del av James Browns disciplinerade armé gjorde mig mer stabil innan jag började spela med George,” minns Bootsy. “Jag höll redan på att gå upp i limningen och flippa ur då jag gick med i the JBs så det hade inte krävts mycket för att tippa mig över kanten. JB var så disciplinerad medan George var en total katastrof som skedde medans jag tog en tupplur. Men jag älskar dem bägge två! De är som två sidor av ett mynt. Men varför måste George vara sån? Tja, varför måste hunden jaga katten? För att han är så funky!”

Tillsammans med Clinton utvecklade Bootsy sitt coola, lekfulla alter ego på Stretchin’ Out i Bootsy’s Rubber Band, Ahh…The Name Is Bootsy Baby! Och Bootsy? Player Of The Year. Den släpiga, sexiga humorn som blommade ut i humoristiska kommentarer under den tiden finns det fullt av på nya plattan som den Chuck Berry-liknande Boomerang (Victoria got a secret, y’all/But I cant tell ‘cause I’m out on bail).

Myten som Collins skapade i den trippade trio låtar med 70-tals R&B utvecklas ytterligare på World Wide Funk på låtar som Bass-Rigged System (med gästerna Victor Wooten, Stanley Clarke och Manor Gallo), Pusherman (där BlvckSeeds ger en feministisk tolkning av utvecklingsläran) och Come Back Bootsy ett episkt funk- extravaganza dom naglas fast av Bootsys stjärnformade basgitarr.

Tillsammans med X-Zact och BlvckSeeds (som bidrar med stämsång på hela plattan) återfinns en mängd nya begåvningar som basisten/medproducenten Alissia Benveniste och sångaren Tyshawn Colquitt. Bootsy upptäckte Benveniste (som studerat på Berklee School of Music och är bandledare för 15-mannabandet Funketeers) på nätet. Kali Uchis är en annan sångare som släcker din törst för funk och Tyshawn Colquitt sjunger direkt från hjärtat på den innerliga Snow Bunny.

Bland andra gäster på World Wide Funk kan nämnas rapparna Dru Down (Pusherman), DJ Quick, MC Eiht (Ladies Night) och X-Zact (Candy Coated Lover) samt sångare som Kali Uschis (Worth My While), Musiq Soulchild och October London. London lägger till lite kvinnlig fägring åt den skoälskande Bootsy på Hi-On-Heels med ett sugande sväng i samarbete med Snoop Dogg. På den matporriga Hot Saucer aviserar Musiq Soulchild sina intentioner att “put it on your body like cheese on grits,” där Big Daddy Kane tillägger “I ain’t dinin’ you, I’m brinin’ you!”

Bootsy var den som lade tyngden på basen i funken. Han är känd för att spela sin stjärnformade rymd-bas som en sologitarr både i sin egen funkmusik men också i mer experimentella sammanhang som med producenten Bill Laswell. Och det saknas knappast instrumental magi på World Wide Funk heller. Inte med begåvningar som Eric Gales, den mystiske Buckethead och Joe Mass i sättningen. “Man kan även höra Jabo och bortgångne Clyde Stubblefield på sång,” berättar Bootsy, “även Prince trummis John Blackwell och den fantastiske Dennis Chambers finns med.”

Trots att inte alla musiker kunde komma till hans Re-Hab studio så blev Bootsy övertygad om att en skicklig producent kan skapa en kreativ miljö på nätet och plattan har en avslappnad inställning till teknologi på distans. “Till syvende och sist handlar det om att världen förändras vare sig du vill eller inte,” förklarar Bootsy. “För min del förändras jag gärna tillsammans med den.”

Let’s Take It To The Stage med Funkadelic bevisade att Collins även kan spela rock med ett funkband.
På Parliaments Chocolate City bröt sig Bootsy loss från P-Funkens gäng.
Inte nog med att han började använda effektpedalen Mu-Tron III vilket gav det bubblande basljud han blivit känd för men det var även den första låten med låtskrivartrion Collins, Clinton och Bernie Worrell. På Hey Bernie hyllar Bootsy Bernie Worrell för att han 2016 slog av på takten. Den magnifikt sorgliga låten består av häpnadsväckande keyboard-partier som Worrell spelade in i början av 2000-talet till ackompanjemang av hans musikaliska broders mantra: “Hey Bernie, please don’t go/Hey Bernie, we need you on the show.”

Worrells gamla Moogar och analoga syntar står ännu kvar i Bootsys studio där de brukade hålla till och han hade ett flertal inspelningar att välja emellan. “Jag kunde inte avsluta plattan om jag inte hade med något av Bernies spel och helst något som han gjorde helt själv,” säger han. “Inspelningen jag valde låter som om Bernie själv talade, vilket var hur han helst uttryckte sig. Jag kände hans närvaro.”

World Wide Funk är också -bokstavligen- en uppmaning till aktivitet: “Bootz on the ground, baby!” som det låter i titelspåret. “Hela konceptet,” förklarar Collin “handlar om att människorna ska skapa sin egen funk oavsett musik eller dagens trender. För om man kan ge funk så kommer man också att få funk. Vårt fan blir stark som knark så att inken Funkateer sätter i halsen. Enighet är parollen så att då moderskeppet landar möts hon enbart av hjälpfulla själar. WWF handlar om att spinna vår och kommande generationer in i framtiden som på en ljusstråle från en ficklampa.”

Collins räknar sig själv som aktivist och driver sedan länge the Bootsy Collins Foundation som drivs av hans fru Pattie och som hjälper mobbade flickor att få bättre självförtroende, ger tandvård och skänker musikutrustning till barn i utsatta områden.

Hela Bootsys liv handlar om att skapa samförstånd i vår värld, “men inte nödvändigtvis samma gamla värld.” Han tillför ständigt energi till nya musikaliska samarbetspartners och World Wide Funk är det senaste exemplet på hans prometheanska styrka. Den är en blandning av klassisk Bootsy, analoga och digitala förmågor som skapar den både larviga och seriösa värld som är den han är och som rör sig långt bortom våra galaxer.

“Jag har aldrig brytt mig om vad andra tycker om mig eller min musik så länge som den får dig att må bra och känna dig sexig. Som de gamla partajen då man delade en cola och ett leende medans man buggade loss,” sammanfattar Bootsy. “Jag har haft förmånen att resa tillbaka i tiden för att föreställa mig hur det kunde vara då man åkte diligens. Men ändå, till sist: “Make my P-Whole again!”

World Wide Funk – Låtlista:
World Wide Funk (feat. Doug E. Fresh, Buckethead & Alissia Benveniste)
Bass-Rigged-System (feat. Victor Wooten, Stanley Clarke, Manou Gallo, Alissia Benveniste & World-Wide-Funkdrive)
Pusherman (feat. Dru Down, BlvckSeeds , Mr. Talkbox)
Thera-P (feat. Tyshawn Colquitt & Alissia Benveniste)
Hot Saucer (feat. Musiq Soulchild & Big Daddy Kane)
Heaven Yes
Ladies Nite (feat. MC Eiht & BlvckSeeds)
Candy Coated Lover (feat. X-Zact, Kali Uchis & World-Wide-Funkdrive)
Snow Bunny (feat. Tyshawn Colquitt, Snowbunny & World-Wide-Funkdrive)
Hi-On-Heels (feat. October London)
A Salute To Bernie (feat. Dr. G. Bernie Worrell)
Boomerang (feat. Justin Johnson)
Worth My While (feat. Kali Uchis)
Come Back Bootsy (feat. Eric Gales, Dennis Chambers & World-Wide-Funkdrive)
Illusions (feat. Chuck D, Buckethead & BlvckSeeds)

Bootsy Collins Online:
bootsycollins.com
facebook.com/BootsyCollins
twitter.com/Bootsy_Collins

© Mascot Label Group

print

Våra samarbetspartners