KRISTOFER GRECZULA bland nyheter från Playground Music v. 34

Klicka på bilden, för att se hela bilden

KRISTOFER GRECZULA VILL INSPIRERA TILL FÖRÄNDRING MED NYA SINGELN CHANGE IT
Tidigare i år gjorde popartisten Kristofer Greczula comeback med den imponerande singeln Leaving You for Another, som spelats flitigt på radio i större delar av Norden och Europa under hela sommaren och gav honom en möjlighet att visa upp sig live i samband med svenska Grammis-galan i juni.
Nya singeln Change It är en upplyftande och peppande låt om vikten av att våga förändra sitt liv. Musikaliskt blandar han – liksom sist – ett samtida sound med tidlösa influenser. Popmusik som driver på med ekon av Robyn, med inslag av det strama, moderna såväl som klassisk episk rock och funk. Bakom själva musiken finner man en känsla av desperation.
”Jag tycker att det kan vara intressant när texten säger en sak och musiken en annan”, konstaterar Kristofer Greczula. Texten beskriver en period när han själv hade hamnat i en svacka och inte tog hand om sig själv som han skulle, vilket resulterade i att han tappade rösten och fastnade i nattliga grubblerier.
”Jag insåg att jag behövde ta tag i mitt liv, så jag började träna och skapa andra rutiner och fick ordning på sömnen”.
Låtens vers och brygga handlar om den jobbiga perioden, medan refrängens ord om förändring beskriver insikten om att något måste göras – och att det bara är upp till dig själv om det blir av.
”Change It kom till i syfte att lyfta och inspirera mig själv till förändring och jag hoppas att den kan ha motsvarande effekt på andra”, sammanfattar Kristofer Greczula.

BIG RED MACHINE SLÄPPER SITT STJÄRNSPÄCKADE ALBUM IDAG
Aaron Dessners (The National) och Justin Vernons (Bon Iver) ständigt skiftande projekt Big Red Machine släpper idag albumet How Long Do You Think It’s Gonna Last? som följer upp den självbetitlade debuten från 2018. Det 15 låtar långa albumet är producerat av Dessner på Long Pond Studio utanför New York och visar prov på hans kreativt unika samarbete med Vernon.
Dessner och Vernon som båda lägger stort värde vid samarbeten har till albumet bjudit in en rad artister som de tidigare skapat musik med, där vi bland andra hör Robin Pecknold från Fleet Foxes på låten Phoenix, och på June’s River gör Ben Howard och This is The Kit gästspel. Vidare lånar Naeem (Easy to Sabotage), Sharon Van Etten, Lisa Hanningan samt My Brighest Diamonds Shara Nova ut sina talanger på Hutch, en låt som inspirerats av Dessners bortgångne vän Scott Hutchinson som var sångare i Frightened Rabbit. Taylor Swift gästar på de båda låtarna Birch och Renegade, varav den senare spelades in så sent som i mars på Kitty Studio i Los Angeles. Det var samma vecka som Swift och Dessner tog hem en Grammy för sitt arbete med albumet Folklore i kategorin ”årets album”.

STEVE GUNN GER OSS REDAN KRITIKERROSADE ALBUMET OTHER YOU
Idag släpper Steve Gunn sin nya platta Other You som redan fått bra betyg: MOJO gav det 4/5, och i Uncut blev det utsett till “månadens album” och fick 9/10 i betyg.
Other You är det sjätte soloalbumet i ordningen från den amerikanske sångaren. Plattan spelades in under två besök i Los Angeles 2020 och 2021 och är producerat av veteranen och producenten Rob Schnapf (Beck, Elliott Smith, Cass McCombs, Kurt Vile) i Mant Studios tillsammans med fleråriga vännen Justin Tripp.

EFTERKLANG PRESENTERAR NYA SINGELN DRAGONFLY
Danska Efterklang avslöjade i somras sitt sjätte studioalbum Windflowers, deras första på City Slang, där trion Mads Brauer, Rasmus Stolberg och Casper Clausen fortsätter sin kreativa resa som för dem närmare varandra, även när deras liv växer isär.
Med denna uppföljare till tidigare singeln Living Other Lives utforskar de kärlekens flyktiga natur. Den nya låten kanaliserar albumets teman hopp och förändring, och hyllar idén om att kärleken ständigt är uppe i luften, omöjlig att fånga.
Windflowers släpps den 8 oktober.

OUTSIDE THE OUTSIDE – NY LÅT FRÅN HELADO NEGRO
Helado Negro har släppt nya singeln Outside The Outside som är den andra singeln från albumet Far In som i sin tur landar den 22 oktober. Outside The Outside släpps tillsammans med en musikvideo som består av scener från hans familjs hemmafester i södra Florida under tidigt 80-tal.
Far In är Helado Negros första album på 4AD och den sjunde fulllängdaren i hans katalog. Albumet följer upp hans uppmärksammade genombrottsplatta This Is How You Smile från 2019.

KING KRULE SLÄPPER SINGEL OCH MEDDELAR NYTT ALBUM
King Krule kommer nu med den glada nyheten att det vankas nytt livealbum den 10 september via XL Recordings/Playground. Från det nya albumet You Heat Me Up, You Cool Me Down ger han oss nu den första singeln Stoned Again (Live) plus musikvideo.
Bara några veckor innan världen gick in i lockdown gjorde King Krule en handfull uppträdanden i Europa, och Stoned Again är plockad från ett gig i Paris. You Heat Me Up, You Cool Me Down består av 17 låtar som går igenom King Krules hela diskografi inklusive fanfavoriterna Easy Easy, Baby Blue och Out Getting Ribs.

ROSS FROM FRIENDS GER OSS NY PLATTA I OKTOBER
Den engelska producenten Ross from Friends (Felix Clary Weatherall) avslöjade i veckan att hans kommande album Tread släpps den 22 oktober via Flying Lotus bolag Brainfeeder. Första singeln därifrån, The Daisy, kom i onsdags och den sätter tonen för hela albumet.
Ross From Friends fick sitt genombrott 2018 med debuten Family Portrait som NME och Mixmag listade som ett av det årets bästa albumsläpp.

THE BRONX NYA ALBUM BRONX VI UTE NU
Nu släpper Los Angeles-baserade rockbandet The Bronx sitt sjätte album som passande nog fått namnet Bronx VI. Albumet är producerat av Joe Baressi (Tool, Bad Religion, Melvins) och med på plattan finns bland annat senaste singeln Mexican Summer som kan vara det närmaste The Bronx kommit bandets alter ego Mariachi el Bronx rent genremässigt.
The Bronx har annars attackerande gitarrer och punk som sin signatur. Bandet har nu också fått förstärkning bakom trummorna av Joey Castillo (Queens Of The Stone Age, Danzig).

PINEGROVE SJUNGER OM KLIMATET PÅ NYA LÅTEN ORANGE
Pinegrove har släppt nya låten Orange som är sprungen ur ren och skär klimatångest. Bandets Evan Stephens Hall översatte all sin frustration och ilska till en sång och beskriver processen själv så här:
“Orange, a waltz about the climate crisis, was written on the day in 2020 that the photos of Oregon’s eerie, bloodshot sky circulated the internet. The song tries to balance outrage at those preventing progress—politicians elected in good faith to protect us who instead believe themselves celebrities—with the ethereal, almost dissociative feeling of being alive at the end of history.”

SHANNON LAY MED NY SINGEL FRÅN KOMMANDE ALBUMET GEIST
Den amerikanska folkmusiksångerskan Shannon Lay fortsätter släppa lysande singlar från kommande albumet Geist som landar den 8 oktober, och den senaste låten därifrån heter A Thread To Find.
Lay, som bland annat har ett förflutet i punkrockbandet Feels, hyllades av Pitchfork, Mojo, Q Magazine och Clash då hon släppte albumet August 2019. Det var hennes första album via Sub Pop Records, och Lay producerade det tillsammans med Ty Segall som hon även spelat med.

DUSCHPALATSET ÄR TILLBAKA MED PANG Å BOM
På Duschpalatsets nya singel Pang å bom duggar de textmässiga referenserna tätt. Låten är producerad av Pär Wiksten från The Wannadies och Henrik Oja, och så här beskriver bandet själva Pang å bom:
”Lenin, Kanal 6 och Pinchos. Pang å bom är en referenstät låt, typ som de flesta hiphoplåtar numera, men skrevs ursprungligen som en countrylåt. Inte sån vulgär amerikansk Jeep-country, utan som en gammal hederlig svensk danslåt. En folkparkslåt. Sjungen av Christer Sjögren. Om att inte ha några polare kvar.”

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners