YAKARI: DJURENS BÄSTA VÄN bland nyheter från STUDIO S augusti 2021

Klicka på bilden, för att se hela bilden

EN SPEKTAKULÄR HÖJDARMÅNAD!

Vi på Studio S vill härmed utropa augusti 2021 till årets mest spektakulära höjdarmånad! I alla fall om man är älskare av film!

Förutom att vår mysiga franska familjefilm YAKARI rullar på bio över hela landet så fyller vi upp DVD/BLU-RAY-lagret med mästerverken BLECKTRUMMAN och BLOOD SIMPLE, den mega-super-påkostade CUTTHROAT ISLAND och årets viktigaste (och bästa!) krigsdrama, som just rullat klart på bio… nämligen DEN STÖRSTA FÖRBRYTELSEN.

Utöver detta har vi nöjet att presentera hela åtta nya filmer från det nya filmbolaget RETRO FILM, som fortsätter att ge ut efterlängtade 70/80/90-talsfavoriter i nyrestaurerad form som aldrig tidigare varit utgivna i Sverige på endera Blu-ray eller DVD. Välj och vraka bland filmer signerade av tunga namn som Stephen King, John Carpenter och David Cronenberg och mycket annat. Däribland tomater med väldigt dåligt humör! Kolla gärna in hela deras spännande utbud på RETRO FILMs hemsida.

Vi önskar er alla en fortsatt härlig sommar!

SEO, Helena & hela Studio S-gänget

Aktuellt på BIO – Studio S augusti 2021

YAKARI: DJURENS BÄSTA VÄN
Nu på bio över hela landet!
EFTER TVÅ FRAMGÅNGSRIKA OCH SVERIGEVISADE TV-SERIER BLIR YAKARI ÄNTLIGEN HJÄLTE ÄVEN PÅ BIO!
Yakari, den lilla Siouxpojken som kan prata med djur, såg dagens ljus 1969 och skapades av schweizarna André Jobin (manus) och Claude de Ribaupierre (teckningar). Serien blev en omedelbar succé och albumen (översatta till 17 språk, däribland svenska) tillhör de mest sålda i det fransk-belgiska serieundret.
1983 ledde succén vidare till en tecknad tv-serie som gavs ut på video i Sverige och 2005 var det dags för en ny serie, som denna gång visades i Barnkanalen på SVT.
Nu äntligen är det dags för Yakaris första biofilm (dubbad till svenska förstås!) där vi även får möta alla hans vänner – tjejkompisen Regnbåge, kompisen Lilla Grävling, hästen Lilla Åskan, bävern Dubbeltand och Yakaris totem Stora Örn.
Äventyret börjar med att Yakari ger sig ut på jakt efter Lilla Åskan, en rekordsnabb vildmustang som alla menar är otämjbar. Under den strapatsrika jakten genom de storslagna landskapen kommer Yakari vilse, men får hjälp av Stora Örn som skänker honom förmågan att prata med djur.
* * * * * “En fin film med allt den yngsta publiken vill ha” Ouest France
* * * * “En superb filmatisering av seriealbumet Yakari” Les Fiches du Cinéma
* * * * “En utmärkt animation som är fylld av godhjärtade budskap och trogen andan i originalserien. Barnen kommer älska den” Le Parisien

Aktuellt på DVD, Blu-ray och streaming – Studio S augusti 2021

BLECKTRUMMAN (DVD, BLU-RAY & Streaming) UTE NU!
DET OSCARBELÖNADE MÄSTERVERKET ÄR TILLBAKA – I EN VERSION DU ALDRIG TIDIGARE SETT!
Volker Schlöndorffs BLECKTRUMMAN blev under 1970-talets slut en stor publik- och kritikersuccé. Inte nog med att den lyckades med konststycket att erövra både Guldpalmen i Cannes och en Oscar för Bästa utländska film, den drog dessutom jättepublik! I Sveriges sågs den av hela 191 000 biobesökare, vilket är högst anmärkningsvärt för en film som inte går att passa in i facket för lättsam underhållning och dessutom inte är svensk- eller engelskspråkig.
BLECKTRUMMAN bygger på Nobelpristagaren Günter Grass omtalade roman och handlar om Oskar Matzerath, en liten pojke som under tiden för andra världskriget protesterar mot all ondska genom att stanna i växten.
När filmen nu återvänder på DVD och ges ut första gången på Blu-ray så är det i en tappning som vi svenskar aldrig tidigare sett. Filmen är nämligen restaurerad och presenteras i en ny Director’s Cut-version som är 25 minuter längre än tidigare!
5 GETINGAR ”ETT STORT FILMKONSTVERK” Expressen
BETYG: 5 ”ETT LITTERÄRT MÄSTERVERK SOM BLIVIT EN MÄSTERLIG FILM” Dagens Nyheter
5 STJÄRNOR ”EN LYSANDE FILM! DAVID BENNET SOM OSKAR ÄR FABULÖS” Tidningen Vi
5 DRAKAR ”EN KNOCKOUT! HÄR FINNS EN RAD SCENER SOM FÖR ALLTID KOMMER DRÖJA SIG KVAR INOM EN”Arbetet

CUTTHROAT ISLAND (DVD, BLU-RAY & Streaming) 30 augusti
RENNY HARLINS MAKALÖST PÅKOSTADE PIRATÄVENTYR – FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ BLU-RAY I SVERIGE!
”EN FANTASTISK SJÖRÖVARFILM!” Göteborgs-Tidningen
Den helvilda piraten Morgan (Geena Davis) och hennes slav William (Matthew Modine) är på jakt efter två bitar som saknas till en gammal skattkarta. Bara om de har alla går det att lista ut var en kolossal förmögenhet ligger gömd. Dessvärre tillhör den sista biten Morgans blodtörstige farbror Dawg (Frank Langella) och till all olycka är ett myteri på uppsegling ombord på Morgans piratskepp…
CUTTHROAT ISLAND är ett superspektakel i bästa Errol Flynn-anda, laddad med virvlande svärdfäktning och explosiva bataljer till havs. För regin svarar Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger) och huvudrollen görs av Oscarbelönade Geena Davis. Filmen gick lös på över en miljard kronor och var vid premiären en av historiens dyraste.
BONUSMATERIAL
* KOMMENTARSPÅR med regissören Renny Harlin
* INTERVJUER FRÅN INSPELNINGEN med Harlin och filmens stjärnor Geena Davis, Matthew Modine och Frank Langella (13 min) * STUDIOINTERVJUER med Harlin, Davis och Modine (19 min) * INSPELNINGS-REPORTAGE (11 min) * MAKING OF FEATURETTE (6 min) * ORIGINALTRAILER

BLOOD SIMPLE (BLU-RAY, DVD & Streaming) 30 augusti
BRÖDERNA COENS DEBUTFILM – DIGITALT RESTAURERAD OCH FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ BLU-RAY!
”VÅLDSAM OCH DJÄVULSKT INTELLIGENT. MEN KÄNSLIGA PERSONER VARNAS” Chicago SunTimes
I en skabbig håla i Texas lejer en svartsjuk barägare en skum privatdeckare för att döda hans fru och hennes älskare. Men inget går som tänkt. Mördaren har en hemlig plan på hur han ska kunna tjäna mesta möjliga pengar på sitt smutsiga uppdrag, vilket sveper in trion i ett djävulskt dubbelspel där blodet skvalar rikligt.
Med sin stilsäkra och hårdkokta lågbudgetfilm lyckades de dittills okända bröderna Ethan och Joel Coen återuppväcka film noir-genren för en ny generation. Kritiker och publik föll pladask och genombrottet var ett faktum. Vilket också gäller Frances McDormand som här gjorde sin skådespelardebut på vita duken. Ett drygt decennium senare erövrade hon sin första Oscar för sin roll i brödraparets Fargo.
BONUSMATERIAL
* INTERVJU med Ethan & Joel Coen (14 min) * INTERVJU med M. Emmet Walsh (14 min) * INTERVJU med John Getz (12 min) * INTRODUKTION av Mortimer Young (2 min) * FEJKTRAILER från 1983 av bröderna Coen, i syfte att locka investerare till projektet. Med Bruce Campbell * TVÅ TRAILERS

DEN STÖRSTA FÖRBRYTELSEN (BLU-RAY) 30 augusti
DEN SKAKANDE STORFILMEN OM EN JUDISK FAMILJS ÖDE I ANDRA VÄRLDSKRIGETS NORGE
När de tyska trupperna invaderar Norge 1940 förändras situationen för de judiska familjerna dramatiskt. Snart bestäms att deras pass ska stämplas med ett stort J och lite senare arresteras alla judiska män för att skickas till nyupprättade fångläger inom landet. Den 26 november 1942 nås kulmen när hundratals judar – män som kvinnor, gamla som unga, friska som sjuka – brutalt väcks mitt i natten för att fraktas till Oslos hamn. Här väntar lastskeppet S/S Donau på dem. Destination: Auschwitz.
Detta är den sanna och skakande historien om familjen Braude – den löftesrike boxaren Charles som just träffat kvinnan i sitt liv, hans bröder Isak och Harry samt föräldrarna Sara och Benzel. Huvudrollen innehas av Jakob Oftebro, Norges kanske populäraste skådespelare, mest känd i Sverige för titelrollen som Jan Guillous agent i tv-serien Hamilton.
**** “OERHÖRT STARK! MISSA INTE DENNA FILM” TV4 Nyhetsmorgon
**** “VÄLGJORD STORFILM! SKICKLIGT BERÄTTAD” Aftonbladet
**** “LIKA OHYGGLIG SOM NÖDVÄNDIG! HÄR FINNS OCKSÅ ÅRETS VACKRASTE KÄRLEKS-SCEN“. Amelia
**** ”BERÖRANDE, SKRÄMMANDE OCH MYCKET PÅKOSTAD” Upsala Nya Tidning
**** ”STARK KRIGSFILM MED GEDIGEN SKÅDESPELARENSEMBLE” Skånska Dagbladet

Aktuellt på DVD, Blu-ray och streaming – RETRO FILM augusti 2021

SILVER BULLET (Blu-Ray & Streaming) UTE NU!
“RAKA RÖR OCH SAFTIGA EFFEKTER. EN RIKTIGT OND OCH FARLIG VARULV” Dagens Nyheter
Året är 1976 när den fridfulla lilla staden Tarker’s Mills plötsligt drabbas av en rad sällsynt brutala mord. Alla tror att en seriemördare gäckar staden, men den 13-årige och rullstolsburne Marty vet sanningen. Mördaren är en varulv! Han har själv sett honom och därmed är Marty utsedd till nästa offer. Men ingen tror honom. Och denna natt stiger fullmånen återigen mot det svarta himlavalvet…
Stephen Kings roman Varulvens år ligger till grund för denna blodisande film, som King själv skrivit manus till. En ovanlig företeelse som King tagit sig tid till bara en handfull gånger. Rollistan toppas av namn som Corey Haim (The Lost Boys), Gary Busey (Dödligt vapen), Everett McGill (Twin Peaks) och Terry O’Quinn (Lost).
”HELGJUTEN, UNDERHÅLLANDE SKRÄCK”
The Movie Scene
BONUSMATERIAL
* KOMMENTARSPÅR med filmens regissör Daniel Attias * THE WOLF WITHIN. Intervju med skåde-spelaren Everett McGill (16 min) * FULL MOON FEVER. Intervju med specialeffektexperterna Michael McCracken Jr och Matthew Mungle (21 min) * BILDGALLERI * ORIGINALTRAILER * TV-REKLAM * RADIOREKLAM

CAT’S EYE (Blu-Ray & Streaming) UTE NU!
”DEN BÄSTA KINGFILMEN SEDAN CARRIE” New York Times
Tag plats för en skräckfylld resa med Stephen King bakom ratten! I New York möter vi en storbolmare (James Woods) på en antirök-klinik med minst sagt udda, men ytterst effektiva, metoder. Men så drivs kliniken också av en maffiafamilj. I Atlantic City beskådar vi när en stackars tennisstjärna (Robert Hayes) övertalas till vadslagning och tvingas ta sig runt ett hotell längs dess tolv centimeter smala avsats – på 30:e våningen! Och i Wilmington möter vi en ung flicka (Drew Barrymore) som har problem med ett vidrigt litet monster som varje natt lösgör sig ur sovrumsväggen. Hennes föräldrar tror henne inte, så hon får lita på hjälp från ett oväntat håll…
Stephen King har själv skrivit filmmanuset till CAT’S EYE, vilket är ytterst ovanligt. Två av berättelserna är hämtade ur skräckmästarens novellsamling Döds-bädden, medan den tredje är skriven direkt för filmen. För regin svarar Lewis Teague, som även skrämde oss med Cujo.
”EN ENASTÅENDE ANTOLOGI” Chicago Sun-Times
BONUSMATERIAL
* KOMMENTARSPÅR med filmens regissör Lewis Teague * ORIGINALTRAILER * BILDGALLERI

BODY BAGS (Blu-Ray & Streaming) UTE NU!
”OTÄCKT, BLODIGT OCH ROLIGT. ETT VERK AV MÄSTARE!” Entertainment Weekly
Med Halloween och Motorsågsmassakern skapade John Carpenter och Tobe Hooper skräck av filmhistoriska dimensioner. I Body Bags möts de två mästarna för att testa hur långt de kan gå för att trasa sönder våra nerver.
I The Gas Station (regi: Carpenter) möter vi en ung tjej som får påhälsning av en förrymd seriemördare under sitt nattpass. I Hair (regi: Carpenter) besöker en fåfäng man en hårklinik och drabbas av en mordisk parasit. Och i Eye (regi: Hooper) får en man ett nytt öga inopererat, men på köpet får han även personligheten från dess tidigare ägare – en galen mördare!
Vår ciceron är tidernas slemmigaste obducent – spelad av självaste Carpenter! I andra roller ser vi stjärnor som Mark Hamill, Stacy Keach, Debbie Harry, Robert Carradine, Tom Arnold, Sheena Easton, David Naughton, Twiggy och David Warner. Även Hooper dyker upp i en sällsynt roll, liksom skräcklegenderna Sam Raimi, Wes Craven och Roger Corman. Sannerligen en upplevelse att dö för!
**** ”EN STOR SÄCK FULL AV SKRÄCK. OTÄCKT OCH UNDERHÅLLANDE” Empire

ATTACK OF THE KILLER TOMATOES (DVD & Streaming) UTE NU!
I GRÖNSAKSLANDET KAN INGEN HÖRA DIG SKRIKA…
Loch Ness-monstret! Snömannen! Kalle Moraeus! Världen har fått utstå många farsoter, men de värsta av alla finns mitt ibland oss, i närmsta grönsaksland. Vi tänker då förstås på råkostens råaste ”värstingar”, de allom förhatliga men missförstådda TOMATERNA!
I hundratals år har de fjättrats i kapitalismens bojor för att offras på ketchupindustrins altare. Men nu har de fått nog! Med Tomat Ledins kampsång ”Hellre röd än död” står de rustade för en global attack. I dag grönsakslandet – i morgon världen!
John De Bello var regissören som först upp-märksammade världen på det groende tomat-problemet. Det skedde 1978 med ATTACK OF THE KILLER TOMATOES, en lågbudgetfilm som blev en överraskande succé och avknoppade sig i hela tre uppföljare, en av dem med en ung och grön George Clooney. Populariteten har även resulterat i två videospel, en animerad tv-serie från Marvel och den mördande starka kryddsåsen Killer Tomato Hot Sauce.
BONUSMATERIAL
KOMMENTARSPÅR med filmskaparna John De Bello, Costa Dillon och Steve Peace * FÖRSTA VERSIONEN av filmen, från 1973, filmad på super-8. Med valbart kommentarspår av filmskaparna (18 min) * LEGACY OF A LEGEND. Dokumentär om filmen (14 min) * CRASH AND BURN. Om helikopterkraschen som drabbade filmteamet (4 min) * FAMOUS FOWL. Kycklingen som blev kändis (2 min) * BORTKLIPPTA TAGNINGAR (6 min) * KILLER TOMATOMANIA (4 min) * WHERE ARE THEY NOW? (3 min) * WE TOLD YOU SO (3 min) * SING-A-LONG (9 min) * SLATED FOR SUCCESS (2 min) * ORIGINALTRAILER (2 min) * RADIOREKLAM

FESTEN VID GROTTORNA (DVD & Streaming) UTE NU!
EN AV DE STORA MACLEAN-SUCCÉERNA.
320 000 BIOBESÖKARE I SVERIGE.
Högt uppe i Provence bergsområden, som myllrar av folk på väg mot romernas årliga fest, befinner sig en ungersk vetenskapsman på flykt. I sin ägo har han en hemlig formel som kan påverka flera nationers framtid. Den hemlighetsfulle äventyraren Bowman och den coola fotografen Lila får i uppdrag att beskydda forskaren längs hans väg mot planet till New York. Men starka krafter är ute efter formeln och de skyr inga medel för att komma åt den, så vägen dit blir en gropig färd med döden som medpassagerare.
Med 150 miljoner sålda exemplar är Alistair MacLean (Örnnästet, Kanonerna på Navarone) kungen av action. David Birney spelar Bowman, Charlotte Rampling är Lila och i rollistan finner vi även Michael Lonsdale (Bondskurken Hugo Drax i Moonraker). För regin svarar Geoffrey Reeve som även filmade MacLeans Marionett i kedjor och Full fart mot döden.
”SÅ MYCKET ACTION ATT MAN KUNNAT FYLLA EN HALV HINK MED STUNTMÄNNENS SVETT” The Guardian
”SPÄNNANDE UNDERHÅLLNING. PLUSPOÄNG FÖR EN OVANLIGT FRÄSCH OCH FRÄN LEADING LADY – CHARLOTTE RAMPLING” Göteborgs-Posten
BONUSMATERIAL
* BORTKLIPPTA SCENER * ORIGINALTRAILER * BILDGALLERI

FAST COMPANY (DVD & Streaming) UTE NU!
DAVID CRONENBERGS EFTERFRÅGADE 1970-TALSRAFFEL ÄNTLIGEN PÅ DVD I SVERIGE!
Som pionjär för subgenren ”body horror” blev unge David Cronenberg både älskad och hatad för bisarra filmer som Rabid, Scanners och Flugan. När han vuxit till sig axlade han om och hamnade i finrummet med A History of Violence och förärades det prestigefyllda jobbet som Cannesjuryns ordförande 1999. Inte lika känt är att Cronenberg är ett stort fan av racingbilar som själv rattat många vrålåk, vilket 1979 resulterade i älsklingsprojektet FAST COMPANY.
William Smith (70-talets favoritskurk ”Falconetti” i De fattiga och de rika), John Saxon (Enter the Dragon) och sexiga Claudia Jennings (Playboy Playmate of the Year 1970) toppar rollistan i detta bilraffel doftande av motorolja och bränt gummi. I centrum står dragsterstjärnan Lonnie som älskar snabba bilar. Men hans skumma sponsor gillar bara snabba stålar. När Lonnie vägrar ställa upp på ”fixade” tävlingar bryter helvetet loss…
“PACKAD MED HISNANDE RACINGSCENER” All Movie Guide
**** ”WILLIAM ’FALCONETTI’ SMITH ÄR FOR-MIDABEL” Efilmcritic
BONUSMATERIAL
KOMMENTARSPÅR med David Cronenberg * INTERVJU med skådespelarna William Smith och John Saxon (7 min) * INTERVJU med filmfotografen Mark Irwin (37 min) * THE ITALIAN MACHINE. Sällan sedd Cronenbergfilm från 1976 om tre MC-galna killar och deras jakt på en italiensk drömbåge (24 min) * ORIGINALTRAILER

MANNEN FRÅN HONGKONG (DVD & Streaming) UTE NU!
HATAD AV CENSUREN! ÄLSKAD AV TARRANTINO!
MANNEN FRÅN HONGKONG är tveklöst en av 1970-talets häftigaste actionfilmer. Redan från inledningsfighten, på toppen av Ayers Rock (!), sätter den standarden för ett hisnande actionraffel packat med biljakter, galna stunts och stenhårda karatefighter. Jorden runt jublade biopubliken likt en uppeggad fotbollsklack, men i Sverige visade censuren genast upp det röda kortet. Utvisning!
George Lazenby hade några år innan chockat filmvärlden genom att hoppa av 007-cirkusen redan efter sin första agentfilm, I hennes majestäts hemliga tjänst. Här spelar han Australiens knarkkung Mr Big, som går i clinch med den karatekickande Hongkong-snuten Fang, spelad av Jimmy Wang Yu.
För de totalt vansinniga stuntnumren basar Grant Page som blev världsberömd för Mad Max, producent är Raymond Chow som svängde ihop alla Bruce Lees filmer och för manus och regi svarar Tarantinofavoriten Brian Trenchard-Smith. Och självklart visas filmen nu i oklippt skick!
”THIS MOVIE FUCKING KICKS ASS!” Quentin Tarantino
SÅ TUFF ATT DEN TOTALFÖRBJÖDS I SVERIGE!
BONUSMATERIAL
KOMMENTARSPÅR med regissören Brian Trenchard-Smith, stuntlegenden Grant Page och skådespelaren Hugh Keays-Byrne * NYHETSINSLAG inför inspel-ningen samt från galapremiären * TVÅ TRAILERS * BILDGALLERI

En godbit ur arkivet

DEN 12:E MANNEN (DVD, BLU-RAY)
NORDISK STORSUCCÉ.
650 000 BIOBESÖKARE
Den 29 mars 1943 i Tromsö, högt upp i det kylslagna Norge. På en fiskebåt gömmer sig tolv norska motståndsmän när de plötsligt överraskas av tyska soldater och oskadliggörs. Men en av dem lyckas komma undan. Barfota, skottskadad och genomvåt flyr Jan Baalsrud genom det hänsynslösa landskapet med Gestapo i hälarna. Med svenska gränsen som riktpunkt jagas han i dagar, veckor och slutligen månader, samtidigt som ryktet om hans mod sprids över bergen och gör honom till en kraftfull symbol för kampen mot nazismen.
Den spektakulära äventyrssuccén Den 12:e mannen bygger på en av andra världskrigets mest fantastiska flykthistorier. Nykomlingen Thomas Gullestad spelar den legendariske hjälten Jan Baalsrud och som Gastapoofficeren Kurt Stage ser vi Jonathan Rhys Myers, dubbelt Golden Globe-nominerad för succéserien ”The Tudors”.
**** ”OHYGGLIGT SPÄNNANDE OCH OSANNOLIKT VÄLGJORD. MAN DRAR EFTER ANDAN” Moviezine
**** ”JÄVLAR-ANAMMA-SPÄNNING FRÅN BÖRJAN TILL SLUT. EN UPPVISNING I VERKLIGT MOD” Sydsvenskan
”RIKTIGT BRA ACTION. FÖR TANKARNA TILL ÖRNNÄSTET. MISSA INTE DETTA” TV4
**** ”OAVBRUTET SPÄNNANDE” DN

© Studio S Entertainment

print

Våra samarbetspartners