HEATHERS bland nyheter från STUDIO S mars 2021

Klicka på bilden, för att se hela bilden

STUDIO S FYLLER 1000!!!

I år är det tretton år sedan STUDIO S startade och snabbt blev alla svenska filmentusiasters självklara källa för att komma åt viktiga filmklassiker som kanske aldrig givits ut annars. Med åren har vi också blivit ett viktigt bolag vad gäller distribution av ny film. Under fyra år har vi vid två tillfällen lagt beslag på Guldbaggen för Bästa utländska film. Först för “Sauls son” och i år för “Till min dotter”.

Vår första film på dvd var Ingmar Bergmans klassiker “Musik i mörker”. Den hade således varunr 0001. I denna månad når vi varunummer 1000! Jajamen, så många filmer eller boxar har vi faktiskt givit ut nu. ETT TUSEN! Och äran att få detta varunr är “Akira Kurosawa Masterpiece Collection vol. 2”. Räkna med att detta blir en storsäljare. Den första boxen ligger 4:a på vår lista över våra mest sålda filmer/boxar någonsin och är ett levande bevis på att bra klassiker har en enorm publik!

Vårt 1000-filmsjubileum firar vi med att ge ut fler filmer än någonsin på en enda månad. Både nytt och klassiskt. Scrolla ner och njut av det dignande smörgåsbordet!

Ha det fint! Hälsningar Studio S-gänget

Aktuellt på DVD, Blu-ray och streaming – Retro Film mars 2021

Gå och se (DVD & Streaming)
Ute nu!
”HISTORIENS BÄSTA FILM OM ANDRA VÄRLDSKRIGET”
Aftonbladet, 2020
När nazisterna invaderar den vitryska delen av Sovjet 1943 tar den 14-årige bondpojken Florya ivrigt värvning hos partisanerna. I sitt inre målar han upp en tid av hjältedåd och ära, men istället slungas han handlöst in i en mardrömsvärld där han blir vittne till grymheter som trotsar all beskrivning.
GÅ OCH SE bygger till stor del på regissören Elem Klimovs och medförfattaren Ales Adamovichs fasansfulla upplevelser under kriget. Filmen finns ständigt med på kritikerlistorna över tidernas bästa filmer, men var på vippen att aldrig bli av när manuset försågs med produktionsförbud av Sovjets censur (upphävt först åtta år senare). Med sin stilbildande kameraföring och ljuddesign har Elem Klimovs mästerverk ”inspirerat stort sett varenda krigsfilm som gjorts de senaste 35 åren” (Slant Magazine).
”ETT SKONINGSLÖST MÄSTERVERK. EN AV DE STARKASTE KRIGSFILMER SOM NÅGONSIN GJORTS” Empire
”SCENER SOM BRÄNNER SIG FAST HOS ÅSKÅDAREN” Göteborgs-Posten

Aktuellt på DVD, Blu-ray och streaming – Studio S mars 2021

Matinee (Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ BLU-RAY I SVERIGE!
HALF MAN! HALF ANT! ALL TERROR!!!, skriker affischen till MANT! ut. Bakom verket står den helgalne B-filmskungen Lawrence Woolsey, som återigen hoppas casha in på publikens atomskräck. Året är 1962, platsen är Key West och Woolsey är i full färd med att ordna obehagliga överraskningar för premiärpubliken (elchocksförsedda biofåtöljer, inrusningar av livs levande monster etc) när hans filmvisioner håller på att bli mardrömslik verklighet. Kubakrisen har trappats upp och utanför kusten samlas de atombestyckade fartygen, vilket bidrar till att premiären blir en hårresande upplevelse som staden sent ska glömma…
John Goodman är oförglömlig som Lawrence Woolsey, som kalkerats efter verklighetens B-filmslegend William Castle. Bakom kameran står Joe Dante, vars djupa kärlek till film firat triumfer även i filmer som Gremlins I & II, Piraya, The Howling och 24-timmarsjakten.
”EN AV DE ROLIGASTE KOMEDIERNA PÅ MÅNGA ÅR. MÅSTE SES!” News of the World
”FYLLD MED NOSTALGI FÖR FILMÄLSKARE. GOODMAN ÄR PERFEKT!” Bonniers Stora Filmguide
”EN STOR NJUTNING. ÄNNU MER UNDERHÅLLANDE ÄN GREMLINS. MAN VILL ATT DEN ALDRIG SKA TA SLUT!” E-filmcritic

Vamp (Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ BLU-RAY I SVERIGE!
Under sin jakt för att hitta en sexig strippa till ett studentparty hamnar vildpannorna Keith och A.J. på stadens mest ökända porrklubb – the After Dark Club. Flickorna här har sällsynt sug i blicken, men är det inte så att de Bloody Marys som de serverar smakar lite väl mycket… eh, blod? Kan det rentav vara så att klubben egentligen är tillhållet för en sekt med sexiga vampyrer?
VAMP är en film med lika delar skrik, skratt och sex och nämns ofta som en influens till Tarantinos & Rodriguez From Dusk Till Dawn. För regi och manus svarar Richard Wenk, som skrivit succéer som The Equalizer 1 & 2 och The Expendables 2. Make up-effekterna är gjorda av Greg Cannom, femfaldigt Oscarbelönad för bland annat Coppolas Dracula.
”OTROLIGT FANTASIRIK SKRÄCKFILM. JONES SKRÄMMER OCH HETSAR UPP” Variety
”HUMOR OCH HISKELIGHETER. JONES ÄR EN GRANDIOS VAMPYRDROTTNING” Göteborgs-Posten
”DEN BÄSTA VAMPYRKOMEDIN JÄMTE POLANSKIS VAMPYRERNAS NATT. SMART, FYNDIG OCH LÄSKIG” Cine Outsider

China Blue (Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
KEN RUSSELLS SKANDALFILM – FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ BLU-RAY I SVERIGE!
CHINA BLUE ställde till ett herrans liv vid biopremiären. Förstås. Regissör var ju Ken Russell, van vid censurrabalder från exempelvis ”Djävlarna” (1971).
Kathleen Turner gestaltar Joanna Crane, en kylig modedesigner som nattetid släpper alla hämningar i skepnad av fnasket China Blue. “How low can you get?”, frågar en kund. “As low as you can afford”, svarar hon.
Anthony Perkins spelar Shayne, en sinnessjuk predikant som slits mellan viljan att rädda China Blue ur fördärvet eller att knulla henne fördärvad. I den slitna, svarta väska han alltid bär med sig göms en obehaglig överraskning.
I USA klipptes filmen ned med hela 12 minuter. Detta är den oklippta euroversionen, som enligt Time Out “återvinner filmmediets länge förlorade förmåga att chockera”.
“EN AV DE MEST UPPRÖRANDE FILMER JAG NÅGONSIN SETT!” Rex Reed, New York Post
“EN FÖRBÅLT SKICKLIG SKRÄCKTHRILLER!” Expressen
“HÖGSTA BETYG! KATHLEEN TURNER GÖR SITT LIVS ROLL!” Entertainment Weekly

The Stuff (Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
LARRY COHENS KULTKLASSIKER – FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ BLU-RAY I SVERIGE!
THE STUFF är en krämig och underbart god dessert. När du en gång börjat äta THE STUFF är det omöjligt att sluta. Ingen vet vad den innehåller, men köerna ringlar ändå långa till butikerna, samtidigt som konkurrenterna förlorar miljardbelopp. För att avslöja sanningen om THE STUFF lejer storkommersen en före detta FBI-agent som snart uppdagar dessertens syfte – att förvandla jordens befolkning till hjärndöda zombies. Kan världen räddas? Eller är den ens värd att räddas!?
THE STUFF är en av de stora kultfilmerna, liksom en vass satir över västvärldens överkonsumtion av mat. Michael Moriarty, Paul Sorvino och Danny Aiello toppar rollistan i denna film av Larry Cohen, som även gjort kultfavoriter som It’s Alive I, II & III (manus och regi) och Maniac Cop (manus). Filmen ges ut för första gången på Blu-ray i Sverige.
**** “BLANDAR SKRÄCK OCH SKRATT PÅ ETT SMART OCH FANTASIFULLT SÄTT. MYCKET UNDERHÅLLANDE” E-filmcritic
**** ”GALET KUL SKRÄCKKOMEDI MED EN GENIAL FORMULA. EN ÄKTA KULTKLASSIKER” Eye for Film

Mayhem (DVD, Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
VÅLD, SEX OCH HUMOR NÄR KARANTÄN-KAOS BRYTER UT!
Derek har en riktig skitdag. Just som han fått sparken från juristbyrån sätts hela kontorsskrapan i karantän! Likt en löpeld sprids ett virus som gör att personalen släpper alla sina hämningar. Och då menar vi ALLA, såväl våldsamma som sexuella. Mitt i detta barbariska kaos bestämmer sig Derek för att göra upp med de som kickat honom och inleder klättringen uppåt, våning för våning, mot högsta hönsens boning. Längs vägen får han sällskap av Melanie, en sällsynt ursinnig kvinna med samma plan – att göra blodpudding av bossarna!
MAYHEM är en av senare års stora överraskningar, som tagit både publik och kritiker i USA med storm. Derek spelas av Steven Yeun från The Walking Dead och som Melanie ser vi Samara Weaving som slog igenom i skräckkomedi-succén Ready or Not.
”ÅRETS ROLIGASTE OCH BLODIGASTE FILM” Wicked Horror
“SÅ DJÄVLA BRA! REBELLISKT NÖJE MED SMAK AV TARANTINO” Chicago Sun Times
”KOMMER FÅ PUBLIKEN ATT STÅ UPP OCH JUBLA” Daily Dead
“PLATTAN I MATTAN FRÅN BÖRJAN TILL SLUT. EN FÄRGSTARK SATIR MED ATTITYD” Variety
***** “EN RASANDE, BLODSPRUTANDE OCH GALET KUL ACTIONKOMEDI. EN FULLTRÄFF!” The Detroit News
***** EXCEPTIONELLT BRA! EN JUVEL I SKRÄCKGENREN” Heyuguys

Wanted Dead or Alive (Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
EXPLOSIV ACTION MED RUTGER HAUER OCH SKRÄCKROCKAREN GENE SIMMONS FRÅN KISS – FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ BLU-RAY I SVERIGE!
Under falsk identitet lyckas terroristen Malak ta sig till Los Angeles med en djävulsk plan i sinnet. Hans första terrordåd kräver hundratals dödsoffer och det är bara början. För att sätta stopp för terrorn anlitar CIA den man som Malak fruktar mest – Nick Randall, en före detta agent som under åren i CIA ständigt varit Malak i hälarna. Då arbetade Nick för staten och var tvungen att göra allt efter regelboken. Nu är han en fruktad prisjägare som skriver sina egna lagar. Han skyr inga medel för att stoppa Malak – död eller levande!
Rutger Hauer är Nick Randall i denna thrillersuccé gjord när Hauer stod på toppen av sin karriär med filmer som Blade Runner och Liftaren. Som Malak ser vi Gene Simmons från rockbandet KISS, som även extraknäckt som skurk mot Tom Selleck i Runaway. Filmen ges för första gången ut på Blu-ray i Sverige.
”EN AV 1980-TALETS BÄSTA ACTIONFILMER. RUTGER HAUER ÄR PERFEKT” Blu-ray.com
“ENASTÅENDE THRILLER! GENE SIMMONS SKRIVER IN SIG I HISTORIEBÖCKERNA SOM EN AV DE BÄSTA FILMSKURKARNA” Chicago Tribune
”DEN BÄSTA ACTIONFILMEN SEDAN TERMINATOR” San Francisco Examiner

Heathers (Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
I Westburg High regerar The Heathers – Heather C, Heather M och Heather D. Deras liv går ut på att shoppa smink och dyra kläder, festa med fotbollskillarna och terrorisera alla elever som inte är lika rika, coola och vackra som de själva. Men The Heathers lärling Veronica har börjat tröttna på trions divalater. När hon träffar den rebelliske Jason Dean börjar de smida en djävulsk plan för att störta drottningarna från tronen. Jason är dock inte riktigt som andra grabbar. På hans schema är MORD ett av ämnena…
HEATHERS är ett brutalt lustmord på allt vad sockersöta och falska high school-filmer heter. Genom åren har fanskaran växt enormt och filmen räknas numera in bland de stora kultklassikerna. I Sverige ges filmen ut på Blu-ray för allra första gången.
**** “FULLSTÄNDIGT SANSLÖS” Aftonbladet
***** ”SATANISKT RÅSALTAD SATIR. JÄTTEKUL!” Vecko Revyn
”EN AV 1980-TALETS MEST FRAMSTÅENDE FILMER. ETT MÄSTERVERK!” San Francisco Chronicle
“KANSKE DET MEST ELAKA OCH BRUTALT ROLIGA DU NÅGONSIN KOMMER FÅ UPPLEVA” Washington Post

Smiley Face Killers (DVD, Blu-Ray & Streaming)
Ute nu!
FRÅN BRET EASTON ELLIS SOM SKREV VÄRLDSSUCCÈN AMERICAN PSYCHO
1991 landade Bret Easton Ellis chockerande roman American Psycho på världens bokhandelsdiskar och blev årets stora snackis. Nio år senare blev den en minst lika häpnadsväckande film med Christian Bale. I Smiley Face Killers återvänder Ellis till välbekant mark. Denna gång med en historia inspirerad av flera makabra fall när liken efter en rad manliga studenter hittades slängda i vattnet vid olika stränder. I närheten fanns alltid en ”smiley” klottrad…
I filmen följer vi den unge fotbollsspelaren Jake Graham (Ronan Rubinstein) som inte kan skaka av sig känslan av att vara förföljd. En vit skåpbil dyker ofta upp i hans närhet. Hans vänner försöker lugna honom med att han bara inbillar sig, men tyvärr har Jake alldeles rätt…
**** ”SKRÄCK SOM FÄNGSLAR” The Scotsman
”REJÄLT SKRÄMMANDE” North Shore Movies
”OTÄCK STÄMNING OCH STARK SPÄNNING” In Review Online

Leva på hoppet (DVD)
Ute nu!
**** ”EN AV ÅRETS TRE BÄSTA FILMER” Jan-Olov Andersson, AB
Dagen före julafton får Anja läkarnas besked. Hon har cancer. Kanske går den att stoppa. Kanske inte. Medan hennes storfamilj med egna barn och bonusbarn stojar och ser fram emot julaftonens festligheter avslöjar Anja den hemska diagnosen för sin man, den flera år äldre Tomas. Under julveckan kastas det redan krisande parets liv in i en tumultartad situation. Ska de lyckas hitta tillbaka till varandra och lära sig att älska igen, nu när Anja behöver kärlek och omtanke mer än någonsin?
Huvudrollerna i denna hyllade norsk/svenska samproduktion görs av Stellan Skarsgård och Andrea Bræin Hovig. För manus och regi svarar Maria Sødahl, vars egna upplevelser ligger till grund för berättelsen.
**** ”GÅR RAKT IN I HJÄRTAT” DN
**** ”MÄSTARPROV AV SKARSGÅRD” Expressen
**** ”OTROLIGT BRA! SKAKAR OM ÄNDA IN I SJÄLEN” TV4
**** ”ÅRETS BÄSTA NORDISKA FILM” Filmtopp.se
**** ”VÄLDIGT GRIPANDE. JAG BLEV HELT UPPSLUKAD. SE DEN!” Go’ kväll, SVT
**** “SKARSGÅRD GÖR ETT PORTRÄTT SOM STÅR HELT I EN KLASS FÖR SIG” Sydsvenskan
**** ”ELEGANT, DRABBANDE OCH MED URFIN PERSONKEMI” Amelia
**** “BÅDE HUMOR OCH VÄRME” SR, P4

15 minuter av krig (DVD & Streaming)
22/3
DJIBOUTI, 1976. TERRORISTER KAPAR EN BUSS MED 21 FRANSKA SKOLBARN.
EN AV MILITÄRHISTORIENS MEST VÅGHALSIGA RÄDDNINGSPLANER SÄTTS I AKTION.
Djibouti, 07:15, 3 februari 1976. Under sin färd mot skolan stormas en buss med 21 skolbarn av somaliska terrorister. Chauffören beordras att köra mot den somaliska gränsen, där deras ultimatum avkunnas. ”Frige våra fängslade vapenbröder – annars dödar vi alla ombord!” I Paris ges order om att flyga över arméns nyinrättade elitstyrka till platsen. Men på andra sidan taggtråden mobiliserar även Somalias armé sina soldater – med vapnen riktade mot elitstyrkan. Deras dilemma är nästan oöverstigligt. Hur ska de lyckas rädda de 21 barnen utan att samtidigt starta ett krig..?
De dramatiska händelserna i 15 MINUTER AV KRIG markerade födelsen av den franska elitstyrkan GIGN, som fram till i dag räddat över 600 gisslantagna. Styrkans ledare spelas av Alban Lenoir (Skinhead) och i rollen som en modig lärarinna som riskerar sitt liv för barnens säkerhet ser vi Olga Kurylenko (007-rafflet Quantum of Solace).
”EN MYCKET VÄLGJORD THRILLER. SPÄNNANDE FRÅN BÖRJAN TILL SLUT” The Hollywood Reporter
**** ”ADRENALINPUMPANDE SPÄNNING” eFilmCritic.com
”MAN SITTER SOM PÅ NÅLAR FILMEN IGENOM” Popaxiom

Akira Kurosawa Masterpiece Collection box 2 (DVD, Blu-Ray & Streaming)
29/3
SEX DIGITALT RENOVERADE MÄSTERVERK
Giganter som Spielberg, Scorsese, Coppola och Lucas har alla inspirerats av Mäster Kurosawa. Under sin 52 år långa karriär skapade han ett pärlband av banbrytande filmer – inom många genrer. I denna box möter vi en man som försöker finna en mening med livet i IKIRU – ATT LEVA(1952), en av hans mest älskade filmer. I både Ed McBain-deckaren HIMMEL OCH HELVETE(1963) och RÖDSKÄGG (1965) fascineras vi av Kurosawas (och många andras) favoritaktör Toshiro Mifune. I DODES’KA-DEN (1970) förflyttas vi till den japanska slummen i hans mest udda film, Oscarnominerad för Bästa utländska film. Slutligen skakas vi om av Kurosawas två mest spektakulära krigsepos – Guldpalmvinnaren KAGEMUSHA – SPÖKGENERALEN (1980) producerad av hans lärjungar Coppola och Lucas samt Oscarbelönade RAN (1985), den dyraste filmen i Japans historia.
RAN (1985). I 1500-talets Japan är Hidetora Ichimonji en av de mäktigaste klanledarna. En position han nått genom plundringar och mord. Nu är han gammal och lämnar över makten till sina söner Taro, Jiro och Sabura. Därmed hoppas han få slut på våldet. Men istället blir det precis tvärtom… Kurosawas sista riktigt storslagna film, byggd på Shakespeares ”Kung Lear”, som 1985 var den överlägset dyraste filmen i Japans historia. Vinnare av en Oscar (Bästa kostymer) och nominerad till ytterligare tre (regi, foto, scenografi).
KAGEMUSHA – SPÖKGENERALEN (1980). Under 1570-talet kämpar de japanska klanerna om herraväldet. Länsherren Shingen Takeda anställer en tjuv som sin dubbelgångare att användas för att vilseleda fienden. När Shingen dör får tjuven ta hans plats för att fienden fortfarande ska tro att han är i livet. Vasallerna har förordnat att han ska vara i tjänst under tre år framåt, men dubbelgångaren har helt andra planer… Producerad av de stora Kurosawa-fansen Francis Ford Coppola och George Lucas. Belönad med Guldpalmen i Cannes och nominerad till två Oscar (Bästa utländska film och Bästa scenografi).
DODES’KA-DEN (1970). Kurosawas kanske mest udda film, vilken utspelas i Tokyos slumkvarter och bland annat följer en ung man med intellektuell funktionsnedsättning som älskar spårvagnar och ständigt härmar deras ljud (som, enligt honom, låter ”Dodes’ka-den”). Oscarnominerad för Bästa utländska film.
RÖDSKÄGG (1965). Under 1820-talet kommer en ung medicinare med dåligt humör till en landsortsstad för att börja sin praktik. Under stigande ilska inser han att han inte alls ska syssla med finare privatpraktik, utan istället är placerad på ett allmänt sjukhus för att ta hand om fattiga patienter. Kurosawas sista film med Toshiro Mifune. Efter ständiga gräl beslöt de att gå skilda vägar.
HIMMEL OCH HELVETE (1963). Toshiro Mifune i stark filmatisering av Ed McBain-deckaren ”Hotet” från 1959. Den förmögne affärsmanen Kingo Gondo får veta att hans son har blivit kidnappad och gör sig redo att betala lösensumman. Men snart visar det sig att kidnapparna tagit fel barn. De har råkat ta chaufförens son. Kommer Gondo ändå att betala lösensumman?
IKIRU – ATT LEVA (1952). En åldrande byråkrat försöker finna en mening med livet efter att han fått reda på att han drabbats av obotlig cancer. En av Kurosawas mest älskade filmer. Belönad med Juryns specialpris i Berlin.

Fem svarta höns (DVD)
29/3
EN AV DE MEST EFTERLÄNGTADE MINISERIERNA – NU ÄNTLIGEN PÅ DVD!
1941. Under Japans ockupation av Malaysia skiljs en grupp brittiska kvinnor från sina män och tvingas tillsammans med sina barn ut på en ändlös vandring mot ett fångläger. Vaktade av japanska soldater genomlider de törst och hunger under den stekheta solen, med bara svagt hopp om räddning. Den unga Jean Paget blir deras ledare och får längs vägen oväntad hjälp av den australiske krigsfången Joe Harman. Mellan de båda växer starka känslor fram, som kan leda till något ännu större – om de båda lyckas överleva…
Filmatiseringen av Nevil Shutes bestseller är en av alla tiders mest älskade miniserier, belönad med en internationell Emmy för Bästa drama samt fem Logie Awards (Australiens Emmy) bland annat för Bästa miniserie och Bästa huvudroller (Helen Morse och Bryan Brown). Vid premiären var detta Australiens dyraste tv-serie och den allra största succén, visad i över sjuttio länder.

Ur arkivet: Vi minns Christopher Plummer

Christopher Plummer i våra hjärtan

Christopher Plummer var mannen som med stor övertygelse kunde axla alla olika typer av roller. I hela sju decennier var han en av de starkast lysande stjärnorna på filmhimlen. Jag och många med mig älskar förstås hans Kapten von Trapp i “Sound of music” (1965) oändligt, men det ska icke förglömmas att han även gjorde 116 andra roller! Som en hyllning till denne underbare man har Studio S letat i sina gömmor och vill uppmärksamma hans medverkan i Hans Arehns “Uppdraget” från 1977 som gavs ut på dvd förra året.

Vila i frid, älskade Christopher och tack för allt fantastiskt du gett oss!

Uppdraget (DVD)
Efter att en högt uppsatt general brutalt mördats i ett sydamerikanskt land sänds UD-mannen Erik Dalgren dit för att medla mellan vänstergerillan och de styrande högerextremisterna. I den tryckande hettan blir han genast utsatt för flera mordhot och medan situationen i landet urartar i massmord och upplopp gör han misstaget att välja sida mellan parterna. Därmed blir han landets mest hatade man – med sitt liv hängande på en skör tråd…
UPPDRAGET hade premiär året efter MANNEN PÅ TAKET, som också hade Thomas Hellberg i en huvudroll och liksom denna film byggde på en bestseller av Per Wahlöö (tillsammans med Maj Sjöwall). Utöver Hellberg och Per Oscarsson upptas rollistan av internationella stjärnor som
Oscarbelönade Christopher Plummer (Sound of Music) och Fernando Rey (French Connection).
”PROFESSIONELL THRILLER, MÄTTAD MED ACTION” Aftonbladet
”EN NERVPIRRANDE THRILLER” DN
”THRILLER AV HÖGSTA RANG” Variety, USA
”ANTAGLIGEN DEN BÄSTA POLITISKA THRILLER SOM NÅGON PRESTERAT HÄR HEMMA” Tidningen Vi

© Studio S

print

Våra samarbetspartners