GUNILLA BOËTHIUS bland oktobernyheter från Albert Bonniers Förlag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En livslång hemlighet – Gunilla Boëthius
Utgivningsdag: 2021-10-01
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Cecilia Nilsson)
Vid 73 års ålder ställs Gunilla Boëthius tillvaro på ända. Genom ett DNA-test får hon plötsligt en ny pappa. I stället för den på sin tid välkände debattören och RFSU-ordföranden Carl Gustaf Boëthius, som hon alltid tyckt sig vara lik, visar sig hennes biologiske far vara den omstridde finske generalen Paavo Talvela.
En livslång hemlighet är Gunilla Boëthius omtumlande undersökning av och uppgörelse med sina idag avlidna föräldrar och deras hemligheter. En blixtrande berättelse om livslögner, om att omvärdera sitt liv och att försöka finna försoning. En historia som tillåter sig att vara känslosam men också skarpögt analytisk i förhållande till sitt ämne.

Inferno i snö – Marie Bengts
Utgivningsdag: 2021-10-05
Format: Kartonnage, e-bok, ljudbok (uppläsare: Angela Kovács)
Några dagar före jul 1957 är Hannah Lönn och hennes faster Lilly på väg till det öländska pensionat där de ska fira jul. På vägen överraskas de av snöfåken och tvingas söka skydd på en närbelägen gård, där de får stanna tills stormen är över. Det visar sig snart att de kommit till ett allt annat än harmoniskt hushåll, och Hannah anar att de rent bokstavligt kanske har hamnat ur askan i elden.
Den tredje boken om Hannah Lönn är liksom de tidigare en pusseldeckare av klassiskt snitt. Denna gång utspelar den sig på ett igensnöat öländskt alvar, där en mordbrännare sprider skräck bland öns befolkning. Utan kontakt med yttervärlden blir Hannahs list och slutledningsförmåga avgörande för att avslöja de instängda personernas mörka hemligheter.

Dubbelblind – Edward St Aubyn
Utgivningsdag: 2021-10-08
Format: Inbunden, e-bok
I Dubbelblind följer vi vännerna Lucy, Olivia och Francis under ett år då de kastas mellan hopp och förtvivlan. En oväntad sjukdom och ett neurologiskt forskningsprojekt driver dem till att studera hjärnans mest intrikata funktioner. Vad är arv och vad är miljö? Och vilka är skojarna som försöker kapitalisera på de senaste forskningsrönen? Jakten på svar leder till Big Sur och Antibes, till riskkapitalister, munkar och vilsna freudianer. I Edward St Aubyns utsökta prosa är allt dubbelt: här förenas hjärta och hjärna, storartad samtidssatir med existentiellt ödesdrama.

Ett gott nytt år – Malin Stehn
Utgivningsdag: 2021-10-12
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Fredde Granberg)
17-åriga Jennifer försvinner från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum.
Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Hon minns inte – Jonas Brun
Utgivningsdag: 2021-10-12
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Christoffer Svensson)
En person som glömt vem hon är, finns hon kvar? Är det samma människa fastän personligheten bleknar bort i takt med att hjärnans funktioner sätts ur spel?
Jonas Brun fångar med brutalt vacker och plågsam ärlighet hur hans mor drabbas av Alzheimers sjukdom. Han skildrar vården, hjärnans vindlingar och den egna hjälplösheten, men allra mest sin mor, hon som själv arbetade med minnet innan hon började glömma. Hon minns inte är en bok som ställer frågan om vad som är störst – minnet eller kärleken?

Döda löv – Tom Malmquist
Utgivningsdag: 2021-10-15
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok
När bluesartisten Nisses pappa dör kan han inte komma till begravningen. Några veckor senare tar han sig ändå dit, till minnena av en ort han lämnade tjugofem år tidigare. Det är en magisk plats, By, med humleodlingar, gruvhål och originalen som bor där.
Men det är också där Nisse möter sin gamla mamma igen, Gölu, som har ett särskilt förhållande till fjärilarna som kan kamouflera sig till döda löv.
Tom Malmquists Döda löv är en varm och egensinnig roman om att hitta hem.

Glaspojken – Zanyar Adami
Utgivningsdag: 2021-10-15
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Zanyar Adami)
En pojke föds 1981 som son till två kurdiska gerillasoldater. De upptäcker tidigt att pojken har en blodsjukdom som utan rätt vård kan innebära döden. Han lämnas hos sina morföräldrar, men familjen tvingas fly kriget från Iran till Irak där de överlever svält och bombanfall. De lyckas skicka pojken till Sverige där han som ensamkommande femåring hamnar hos en fosterfamilj. Året därpå flyr även föräldrarna och pojken får äntligen bo med dem – i ett svenskt slott. Men föräldrarna är nedbrutna och förtvivlade över att ha lämnat pojkens syster i Kurdistan. En roman om längtan och livsgnista, utsatthet och styrka, svek och kärlek.
Glaspojken är Zanyar Adamis litterära debut, hans självbiografiska uppväxtskildring berättad ur barnets perspektiv.

Saddam Husseins nya roman – Ali Derwish
Utgivningsdag: 2021-10-18
Format: Inbunden, e-bok
“Saddam Hussein går bredvid mig och berättar om sin nya roman. Han är tacksam för feedback och kritik.”
Poesidebut som blandar dokumentärt material med fiktion. Författaren Ali lever med Saddam Hussein vid sin sida, en diktator som är lika mycket vålnad som faktisk person, lika fruktansvärd som mänsklig. Med absurd, våghalsig humor skrivs Saddam Hussein fram. För att Ali ska stå ut med att möta denne fruktade diktator skapas vännen Samir, i vilken Ali kan lägga allt sitt tvivel. Saddam, som har förstått att han är på väg mot sin egen död, att han redan är död men ändå lever, blir intresserad: “Om jag bara kunde få reda på var din vän Samir befinner sig.”

Kore på Starbucks – Helena Eriksson
Utgivningsdag: 2021-10-19
Format: Häftad, e-bok
Kore, sa hon, “som i ekorre”; flicka –
Jag började lyssna efter stenens puls och när oegentligheterna kring den lilla systerns försvinnande klargjordes för mig var det som ett blad vecklades ut i forntidens kalender.
Aten är kallt på vintern, ändå fortsätter de att vaka och vänta, de nya systrarna på Akropoliskullen, de efterlämnade fem på museet. På Starbucks på andra sidan Plaka sitter hon med sin vita handväska, sin ointresserade pojkvän och sina anteckningsböcker – vad kan hon heta? Euthydikos Kore, Eleni med barnet? Någon sjunger: you were an empty dress that finally…
Men historien börjar i Delfi.

Harlem Shuffle – Colson Whitehead
Utgivningsdag: 2021-10-19
Format: Inbunden, e-bok
För kunderna och grannarna på 125:e gatan är Carney en hederlig möbelförsäljare, som gör sitt bästa för att försörja sig själv och sin familj. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och om hennes uppåtsträvande föräldrar inte gillar honom eller deras trånga lägenhet bredvid tunnelbanespåren, känns det ändå hemma. Men få människor känner till Carneys släktband till det skumma övre Manhattan, och att hans normala fasad har mer än ett fåtal sprickor. Sprickor som blir hela tiden blir större.
Harlem Shuffle är en genialt konstruerad berättelse som utspelar sig i det tidiga 1960-talets Harlem. Det är en familjehistoria maskerad som deckare, men också en samhällsroman om rasism och makt, och i sista hand ett kärleksbrev till Harlem.

Mitt hemland – Per Wirtén
Utgivningsdag: 2021-10-19
Format: Inbunden, e-bok
Vi svenskar är de motvilliga européerna. Med hjälp av politiska debattböcker, filmer och romaner undersöker Per Wirtén vårt lands besvärliga förhållande till Europasamarbetet. Sedan andra världskriget har Sverige varit landet som alltid vet bäst. Hur gör man när man vill bli erkända som riktiga européer, men slippa vara med på riktigt? Det kanske slutar med att Sverige lämnar EU. Coronapandemin ställde frågan i blixtbelysning.

Godnattsagor för vuxna – Kathryn Nicolai
Utgivningsdag: 2021-10-22
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (illustratör: Léa Le Pivert)
Det här är en bok för dig som kämpar med sömnen. Korta och lugnande berättelser att läsa vid sänggåendet: Att påta i trädgården den första soliga vårdagen. Att sitta uppkrupen i en fåtölj med en spinnande katt i knät. Att laga pasta och lyssna på jazz i ett varmt kök medan regnet smattrar mot rutorna. Kathryn Nicolai skapar trösterika världar som får dig att komma till ro.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners