JENS LAPIDUS bland mars- och aprilnyheter från Albert Bonniers Förlag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Paradis City – Jens Lapidus
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Alexander Salzberger)
Sverige i en nära framtid. Motsättningarna har hårdnat: för att skydda de priviligierade har murar byggts runt no-go-zoner. Störst är Järva. När inrikesministern vågar sig dit går allt fel, hon kidnappas. Polisen står handfallen, tills en desperat idé kläcks: att skicka in den häktade, njursjuke Emir. Hållhaken är grym: utan statlig dialys dör han.
Jens Lapidus är tillbaka med en stenhård skildring av ett land som håller på att falla isär.

Främlingsfigurer – Mara Lee
Format: Kartonnage, e-bok
Essä samsas med poesi, myt och fiktion när Mara Lee undersöker språkets laddningar i konstruktionen av främlingen, den Andre. I diskussioner om bl.a. Dante, Woolf, Mary Shelley och Edda-diktningen pekar hon på bildspråk som bärare av känslor men också av makt – åtminstone för dem som kontrollerar de retoriska figurerna – och på hur kärlek och begär kan bli ett uttryck för rasism.

Grus – Åsa Maria Kraft
Format: Inbunden, e-bok
Åsa Maria Krafts nya diktbok heter som fågelsläktet trana på latin: Grus. Den handlar om omöjliga resor och ställer frågor om flyktvägar, hemkomster och struphuvudets mekanism. Det är en bok som går in och ut ur naturen, platsen och historien bland halvt bortglömda versmått och murstenarna där färgen från bilderna försvunnit. Många tranor måste ses för ett enda V.

Shuggie Bain – Douglas Stuart
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Viktor Åkerblom)
Vinnare av 2020 års Booker-pris!
Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att försöka fånga upp henne.
Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.
Douglas Stuarts debutroman SHUGGIE BAIN är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ”En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post.

Ljusnan du mörka – Lars Landgren
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Ludvig Josephson)
Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka saktar rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.
Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Här formas en historia som är mörk och skrämmande, med rötterna i folktro och sagor, i skräcken för tillvarons skumma hörn, men som också knyter an till vardagen och vår moderna verklighet.

En uppblåst liten fittas memoarer – Aase Berg
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Lo Kauppi)
En megaloman kungsörn luftspanar på den lilla femåriga flickan Aase från uppväxten till vuxenlivet. Genom moderskapets och livserfarenheternas uppgång och fall skärskådar den med rovdjursblick kvinnorollen och motståndet.
”En uppblåst liten fittas memoarer” är en roman om valar som exploderar och möten med världsberömda gubbar, om våldtäkt och krigstrauman, om kvinnlig sorg och frihet och om konsten att flyga rakt in i solen och förvandlas. Aase Berg monterar ner, förenklar och försvårar sin värld och vår med sylvass penna. Den motvilligt modige läser detta som en självhjälpsbok – inte för den med dåligt självförtroende, utan för den med alldeles för bra!

Civilisationer – Laurent Binet
Format: Inbunden, e-bok
Binets tredje roman – efter succén med den intellektuella thrillern Språkets sjunde funktion – är en våghalsig lek med världshistorien. Tänk om Columbus inte hade kommit tillbaka tomhänt från Amerika och om inkakungen Atahualpa istället hade erövrat Europa? Vilka konsekvenser skulle det få för kristendomen, de europeiska kungahusen, ja, hela den europeiska civilisationen? Förankrad i materiella grunder, lika underhållande som tankemässigt utmanande, fjärmar sig romanen från alla föreställningar om grundläggande skillnader mellan kulturer.

Brinn mig en sol – Christoffer Carlsson
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Christoffer Carlsson)
I februari 1986 sker det första mordet i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad. För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien – varför skriver han? “Brinn mig en sol” är en kriminalroman om sanning, skuld och ansvar i en tid då Sverige förändras bortom igenkänning.

Fallet – Albert Camus
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Gerhard Hoberstorfer)
Parisaren Jean-Baptiste Clamence, en tidigare respekterad advokat och försvarare av fattiga och utstötta, har efter sitt spektakulära fall sökt tillflykt i Amsterdam. På en sliten hamnkrog agerar Clamence sin egen domare och pläderar föraktfullt om sin meningslösa existens. ”Fallet” utkom första gången 1956 och räknas vid sidan om ”Främlingen” och ”Pesten” som en av Camus viktigaste romaner.
Nyöversättning av Jan Stolpe.
Förord av Lydia Sandgren.

Vi röstar om vi saknar mamma – Nina Pascoal
Format: Inbunden, e-bok
Tre systrar, en fladdrig mamma, en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex – och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna.
”Vi röstar om vi saknar mamma” är en laddad roman om en utsatt familj, berättad ur tolvåriga mellansystern Kornelias perspektiv. Hon som ser allt men inte syns själv och vars ansvar till slut blir övermäktigt.

Europa – Maxim Grigoriev
Format: Inbunden, e-bok
När Nikita var fjorton år gammal rymde han från Moskva till Paris. Nu är han medelålders, överviktig och utmattad. På en balkong i en främmande våning i Nice står han och tittar ut över vinterhavet. Nina var hans enda vän.
I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott. Minnet är en stad. Den romantiska drömmen om det kosmopolitiska, öppna Europa krackelerar långsamt medan barndomsstaden får ett allt mer lockande, världsfrånvänt skimmer. Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

Var inte rädd för mörkret – Kristina Agnér
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Anja Lundqvist)
Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i torpet hon ärvt efter sin mor. Väl på plats i Småland får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna? Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen – och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund.

Mer än en kvinna – Caitlin Moran
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Anja Lundqvist)
Med åldrande föräldrar, tonårsdöttrar, en större rumpa och en att-göra-lista utan slut är Caitlin Moran tillbaka med nya frågor som måste besvaras. Hur kommer det sig att sex har blivit trist? Kan feminister botoxa sig? Och den eviga frågan: vem är det som ser efter barnen? ”Mer än en kvinna” är en guide till att bli äldre, ett manifest för förändring och en hyllning till alla medelålders kvinnor.

Förortssnuten – Hanif Azizi, Markus Lutteman
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok
Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Iraks öken. Hans föräldrar är krigare för den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin och kampen mot Khomeini genomsyrar hela tillvaron. Efter att pappan dödats i kriget tar nioårige Hanif sin lillebror i handen och påbörjar en flykt som så småningom tar honom till Sverige. Han har svårt att finna sig tillrätta i det nya landet och i tonåren får han kontakt med den terroriststämplade rebellrörelsen på nytt. Lockad av gemenskap och en möjlig återförening med sin mamma åker han till Irak för att bli en krigare i Folkets Mujahedin. Berättelsen kunde ha slutat här, men något händer som får livet att vända om. Istället återvänder Hanif till Sverige – och utbildar sig till polis. Han söker en tjänst i Rinkeby, och får snart vara med om saker han aldrig trodde skulle kunna ske i Sverige.
“Förortssnuten” är en verklighetsbaserad berättelse om flykt, utanförskap, radikalisering och livet i svenska utanförskapsområden. Det är en historia om vänskap, sammanhållning och om en poliskår som ställs inför en brutalitet den inte kan hantera.
Hanif Azizi arbetar som polis i Rinkeby och har medverkat i flera projekt för att få unga människor i utanförskap att vända kriminaliteten ryggen och komma in i samhället.
Markus Lutteman är journalist och författare till ett tiotal böcker, bland dem bästsäljarna “El Choco” och “Det du inte såg”, biografin om Patrik Sjöberg. Han har tillsammans med Mons Kallentoft även skrivit de första fyra delarna i kriminalsuccén om Zack Herry.

Torsdagsmordklubben – Richard Osman
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok
Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

Var vid gott mod – Annika Persson
Format: Inbunden, e-bok
Abbedissan kallades hon av somliga. Andra sade att hon hörde till tidens stora fröknar. Märkeskvinna sade en tredje. Säkert är att textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström ritade mattor som fortfarande nästan 80 år efter hennes död säljs för sexsiffriga belopp på världens auktionshus. Hon var stor redan under sin livstid. Riktigt stor. Ändå brändes alla brev, foton, skisser och anteckningar efter hennes död. Så vem hon egentligen var, har vi inte vetat. Inte förrän en livslång bevarad brevsamling dök upp, med brev till hennes nära väninna Clary Hahr.
Journalisten Annika Persson har med hjälp av breven — men också artiklar, böcker, mötesprotokoll, foton och en gammal vit resväska — återskapat hennes historia.
Så följ med till en tid när svensk textil drog kungligheter, adel och kändisar till de stora internationella utställningarna. När kvinnorna slogs för rösträtt och fick den. När fotsida kjolar och hellånga ärmar gav biljett att röra sig i världen. Och när tecknaren Märta Måås-Fjetterström tog för sig av all den nya friheten, skapade sig ett eget rum och levde i mötena med sina älskade kollegor och kamrater i ett av de första kvinnliga yrkesnätverken.

Jag skriver över ditt ansikte – Anna-Karin Palm
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Anna-Karin Palm)
Du säger: ”Vad heter din mor nu igen?”
Jag svarar: ”Det är ju du. Du är min mor.”
I ”Jag skriver över ditt ansikte” följer Anna-Karin Palm sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.
Anna-Karin Palm reflekterar över minne, skrivande och hur ett livs berättelse formas. ”Jag skriver över ditt ansikte” är en stark och berörande skildring av ett kvinnoöde, men också av en familj som förändras i dödens närhet.

Undergången – Malte Persson
Format: Inbunden, e-bok
”Våra plikter svek vi. Mot de döda
och mot levande och inte födda.
Mot de gudar vi med mänsklig möda
skapat och av vilka vi var stödda.”
Så, och mycket mer än så, skriver Malte Persson om framtiden och det förflutna och mänskligheten som kläms mellan dem. Undergången är en lika lekfull som fruktansvärd färd på vers genom rum och tid – från corona till big bang – och till det tankens bråddjup där allt försvinner.

Vår bästa tid – Kiley Reid
Format: Inbunden, e-bok
Emira ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt de tror att de vet om sig själva – och varandra. En samtidssatir om klass, rasism och privilegier.

Flocken – Johan Anderberg
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok
”Med så många smittade som nu finns i Sverige så kommer smittspridning att ske. Vårt samhälle är inte särskilt annorlunda än Italiens, eller för den delen Kinas, så varför skulle det inte spridas hos oss?”
Det är fredagen den 6 mars 2020. Insikten om att Covid-19 inte är en ordinär smitta börjar sprida sig, men Sverige är passivt och Anders Tegnells mejlbox fylls med frågor och råd. Där och då börjar konturerna skönjas på Sveriges sedermera omdiskuterade plan för att möta viruset.
I Johan Anderbergs berättelse följer vi spelet kring Sveriges strategi under ett år med Corona-pandemin; hur ordet flockimmunitet förvandlas från en obskyr fackterm till att bli ett av samtidens mest laddade ord, och hur Sverige hamnade i världens blickfång.

Barnen på Hidden Valley Road – Robert Kolker
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Ludvig Josephson)
Familjen Galvin tycktes vara en mönsterfamilj på alla sätt. Pappa Don gjorde karriär inom militären, hemma var mamma Mimi en strävsam matriark som uppfostrade de tolv barnen, varav tio pojkar, alla födda under babyboom-åren mellan 1945 och 1965. De bodde på Hidden Valley Road, i Colorado Springs, som en inkarnation av den amerikanska drömmen under rekordåren.
Men under det turbulenta 60-talet rämnade den lyckliga fasaden och tragedierna kom slag i slag. Sex av familjens söner skulle komma att diagnosticeras med schizofreni, och sjukdomen förde familjen till ruinens brant. Robert Kolkers berättelse är en hisnande skildring av en familjs kamp mot en sjukdom som alltid gäckat vetenskapen, men visar också hur familjen Galvins unika sjukdomshistoria gav forskningen avgörande kunskaper som fört oss närmare svaret på schizofrenins gåta.
“Barnen på Hidden Valley Road är en fängslande sann berättelse om en amerikansk familj, men fungerar samtidigt som en medicinsk detektivgåta som kastar ljus över en frågeställning så många av oss tvingas möta: mentalsjukdom.”, skrev Oprah Winfrey.

Familjelexikon – Natalia Ginzburg
Format: Inbunden, e-bok
I den självbiografiska klassikern ”Familjelexikon” tecknar Natalia Ginzburg ett kärleksfullt och oförglömligt porträtt av sin italienska familj, genom en lika originell som humoristisk roman om språk och historieberättande. Fadern Giuseppe och modern Lidia – ständigt på kollisionskurs – fyller huset med vänner, böcker och politik, allt medan de fem barnen växer upp och Mussolinis skugga faller över landet.
Nyöversättning av Johanna Hedenberg.
Förord av Elisabeth Åsbrink.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners