HERMAN LINDQVIST bland augustinyheter från Albert Bonniers Förlag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Rose är borta – Katja Kettu
Utgivningsdag: 2021-08-02
Format: Inbunden, e-bok
Ettu inser att Rose är förvunnen från deras hem i Minnesota. Hos polisen får han än en gång veta att det är fyrtio år sedan hans hustru försvann. När parets dotter återvänder är pappan svårt sjuk men har börjat minnas. Bit för bit fogar hon ihop bitarna till berättelsen om Rose och Ettu men också till sin egen historia med rötter hos finska immigranter och amerikansk ursprungsbefolkning.

Svart sol – Andreas Norman
Utgivningsdag: 2021-08-03
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Angela Kovács)
Juni 2020. En desperat kvinna blir tvångsintagen på Mälarsjukhusets psykiatriska avdelning. Enligt polisen är hon psykotisk. Själv hävdar hon att hon måste förhindra ett terrordåd.
Svart sol tar med läsaren in i en rasande virvel av dubbelspel och konspirationer, där dolda krafter samlar sig till en attack som kommer att förändra Sverige för alltid. Den inlåsta kvinnan heter Bente Jensen, en veteran inom säkerhetstjänsten, som infiltrerat den militära grenen av svensk nynazism. Nu måste hon agera innan det är försent. Men vem tror henne?
Svart sol är en thriller i samma anda som den franska tv-serien Falsk identitet; elegant och mångfacetterad spänning om en värld där ingen är att lita på.

Den gyllene tråden – Ravi Somaiya
Utgivningsdag: 2021-08-06
Format: Inbunden, e-bok
Några minuter innan midnatt, den 17:e september 1961, påbörjar ett flygplan nedstigningen mot flygplatsen i Ndola, i dåvarande Nordrhodesia. I flygplanet sitter FN:s dåvarande generalsekreterare, Dag Hammarskjöld. Men landningen fullföljs aldrig, flygplanet anmäls försvunnet och först på eftermiddagen dagen därpå hittar man vraket.
En olycka, konstaterar den Nordrhodesiska haverikommissionen, men alla är inte övertygade. FN:s involvering i vad som kommit att kallas Kongokrisen sågs med oblida ögon från flera håll och Hammarskjöld hade tagit stora risker. Europeiska kolonialmakter, lokala politiska krafter och underrättelsetjänster världen över ville se honom misslyckas. Vad hände egentligen natten mellan den 17: och 18:e september 1961?
Ravi Somaiya är grävande journalist och har skrivit för bland andra New York Times och the Guardian. I Den gyllene tråden ser vi resultatet av hans mödosamma arbete för att en gång för alla lösa ett av 1900-talets stora mysterier. En noggrann kartläggning av nya och gamla bevis vävs ihop med skarpsynta personskildringar och en djupgående analys av den komplexa Kongokrisen. Resultatet är ett intimt historieberättande som visar på vissa individers exceptionella godhet och mänsklighetens obotliga benägenhet till grymhet. Och det leder till en oundviklig slutsats: Kraschen utanför Ndola var inte en olycka.

Facebook – den nakna sanningen – Cecilia Kang Sheera Frenkel
Utgivningsdag: 2021-08-10
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok
En gång i tiden var Facebook synonymt med framtiden. Folk vallfärdade till Silicon Valley för att bygga en bättre värld. Men så kom skandalerna. 2018 avslöjades att Facebooks ledning, med Mark Zuckerberg i spetsen, hade försökt dölja sanningen – att plattformen blivit en central kanal för desinformation, hat, och politisk propaganda.
Denna omtalade bok är en svidande granskning av Facebooks resa från utopiskt nätverk till global supermakt. Facebook lovar bättring efter varje skandal men fortsätter att växa till varje pris. Men hur högt blev priset, för medborgarna och för demokratin?

Pastoralia och andra noveller – George Saunders
Utgivningsdag: 2021-08-11
Format: Inbunden, e-bok
George Saunders räknas idag som en av de främsta amerikanska novellisterna. I Pastoralia och andra noveller har ett urval gjorts i samråd med författaren och visar på bredden och utvecklingen innan kritikerrosade romanen Lincoln i bardo. Novellerna speglar ofta en utflippad men igenkännbar samtid och kan beskrivas som ett sprakande fyrverkeri av genialitet, gnistrande fantasi och svart satir.

Det trettonde fallet – Åke Edwardson
Utgivningsdag: 2021-08-13
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Magnus Roosmann)
Erik Winter är tillbaka!
Kriminalkommissarie Erik Winter har varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par. I Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.
Det trettonde fallet är en gastkramande spänningsroman där vi återser Erik Winter och hans kollegor vid Göteborgspolisen.

Debutanten – Christina Erikson
Utgivningsdag: 2021-08-17
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Anna Maria Käll)
Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. När Sandras pappa kontaktar kommissarie Elias Svensson och ber honom undersöka självmordet öppnas fallet på nytt. Elias och Cornelia Lind börjar gräva i Sandras bakgrund och konstaterar snabbt att den fasad familjen Thulin visade upp dolde en sårigare verklighet. Men poliserna får inte bara information om Sandra och hennes familj, komprometterande uppgifter om Sandras pappa ställer utredningen på ända.
Var Sandras död ett tragiskt självmord? Och vem berättar egentligen sanningen?
Debutanten är en nervkittlande spänningsroman om girighet, familjerelationer och makt.

Bibliotekarien i Magdeburg – Gunnar Bolin
Utgivningsdag: 2021-08-18
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Gunnar Bolin)
”Om man hade varit bibliotekarie i Magdeburg under DDR-tiden, hur var det i så fall att gå från partitrogen litteratur som ingen efterfrågade, till hyllor fyllda med all världens litteratur? Hur var det att törsta efter förbjuden litteratur och sedan plötsligt kunna välja vad man ville? Och hur var det att vara bibliotekarie i ett land där litteraturen var starkt censurerad?”
I denna bok delar Gunnar Bolin med sig av sina radiominnen från 34 år i allmänhetens tjänst. Här finns berättelser från Berlin och Österrike, men också reportage om knödelns historia, samt krönikeminnen från otaliga OS. Bibliotekarien i Magdeburg är brokig och modern kulturhistoria med mycket bolinska drag; ledig och lärd, underhållande och undersökande.

Erik – Herman Lindqvist
Utgivningsdag: 2021-08-20
Format: Inbunden, storpocket, e-bok och ljudbok (uppläsare: Herman Lindqvist)
När han bara var fjorton år blev han kung av Sverige och ett år senare kröntes han till kung över Nordens alla länder – han som eftervärlden kallar Erik av Pommern. Men för hans samtid var han bara kung Erik.
I över fyrtio år var han kung över Kalmarunionen, Europas då största rike som sträckte sig från Grönland i nordväst till Karelen i öster, från den norska Lappmarken i norr till det tysk-romerska kejsardömet i söder. Ett välde som var större än den tyske kejsarens och som Erik hade storstilade planer för. Han var släkt med Europas furstar och reste mer än någon annan, och med sina 190 centimeter och långa blonda hår tände han ”älskogs längtan hos alla kvinnor” enligt påvens observatör.
Men med stora imperium kommer stora problem. Till slut fördrevs han och slog sig ner på Gotland, där han försörjde sig som sjörövare i tio år. Han återvände sedan till sitt hertigdöme i Pommern, som han regerade tills han avled vid sjuttioåtta års ålder.
Efter hans död var det besegrarna som skrev och svartmålade hans historia. Han fick i efterhand stämpeln ”av Pommern” för att understryka hans utanförskap – trots att han formades och levde nästan hela sitt liv i Norden, och var ett med både språket och kulturen.

Spionen som kom in från kylan – John le Carré
Utgivningsdag: 2021-08-20
Format: Inbunden
När Berlinmuren byggdes augusti 1961 gjorde David Cornwell en anteckning om att den kanske skulle kunna spela en roll i hans kommande roman. Då var hans pseudonym John le Carré ännu tämligen okänd, och Cornwell själv anställd inom den brittiska underrättelsetjänsten, stationerad i Tyskland.
Genombrottet 1963 med Spionen som kom in från kylan, om den ärrade agenten Alec Leamas, ändrade allt detta. Graham Greene kallade den för den bästa spionroman han någonsin läst. John le Carré blev ett världsnamn. Med romanen föddes den moderna spionthrillern, där det kalla kriget skildrades utan illusioner, utan ideologiska försköningar.
Nu, 60 år efter att muren restes, kommer denna evigt aktuella klassiker i en efterlängtad nyöversättning, signerad Hans-Jacob Nilsson.

Löpa varg – Kerstin Ekman
Utgivningsdag: 2021-08-24
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Lennart Jähkel)
Då kom han ut. Han gjorde det med en självklarhet som var lätt att begripa; den här världen var ju hans. Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han såg uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vände på huvudet så att jag såg profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som stod opp.
Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Kerstin Ekmans täta historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet…

De fyra vindarna – Kristin Hannah
Utgivningsdag: 2021-08-24
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Anja Lundqvist)
Texas, 1934. Torka och stormar plågar människor och djur. Som så många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli till slut lämna sitt hem − den lilla farmen där hon har växt upp och som hotas att begravas i sanden. Hon ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig.
I de De fyra vindarna berättar Kristin Hannah om en kvinnas umbäranden, kamp och kärlek i skuggan av den naturkatastrof som drabbade nordamerikanska Mellanvästern på 1930-talet.

One, two, three, four – När Beatles förändrade världen – Craig Brown
Utgivningsdag: 2021-08-26
Format: Inbunden, e-bok
Alla ville ha något av dem, alla hade en åsikt om dem. 50 år efter att medlemmarna gick skilda vägar fortsätter The Beatles att fascinera. Deras historia fick tidigt drag av mytologi, men Craig Brown visar att det går att ta sig an bandet på ett nytt sätt: hans prisade biografi är en underhållande mosaik av berättelser, scener, minnen och dokument som sammantaget ger en autentisk och originell bild av Beatles och deras epok, full av oväntade aha-upplevelser även för den trodde sig kunna sin Beatleslegend utan och innan.

Prologer – Elnaz Baghlanian
Utgivningsdag: 2021-08-27
Format: Inbunden, e-bok
Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn.
Prologer är en lyrisk berättelse om moderskap, arv och migration.

Ballongen – Jörgen Gassilewski
Utgivningsdag: 2021-08-30
Format: Kartonnage, e-bok
Ballongen rör sig kring existensens grund, kroppen i rummet, och förflyttar sig därifrån på olika sätt. Betydelse och berättelse bryts ner och byggs upp – plötsligt befinner vi oss på en badstrand där en glasskladdig färgglad boll studsar runt. En ballong omfattar alla sina egenskaper och flyger med sitt tomma/luftfyllda membran och skapar ett sammanhang och en berättelse när den seglar in över Ryssland. Där finns Anja, Oleg, Kim och Olga, fast på 1800-talet. Ballongen vill vara i världen och nå fram till den. Kanske är det enkelt, och sant.

Den svarta månens år – Ellen Mattson
Utgivningsdag: 2021-08-31
Format: Inbunden, e-bok
Sedan han blivit avstängd från sin tjänst på universitetet finns det bara några få konstanter kvar i David Svartheds liv: en katt som kommer på regelbundna besök och ett skrivprojekt om Iliaden som han försöker fokusera på. Men en olyckshändelse löser upp tillvarons konturer och gränser – plötsligt ställs han inför en helt ny verklighet.
Ellen Mattsons nya roman handlar om en man som söker något som gått förlorat, i en värld som inte sällan tycks styras av drömmens absurdistiska logik.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners