MARI JUNGSTEDT bland sommarnyheter från Albert Bonniers Förlag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Frida – Nina F Grünfeld
Recensionsdag: 2021-05-07
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Astrid Assefa)
Nina Grünfeld visste ingenting om sin farmor förrän hon började gräva i arkiven. Det hon fann var en gripande berättelse om tillhörighet, förlust och saknad. Frida föddes 1908 i Österrike-Ungern i en ortodox judisk familj. Hon levde som prostituerad, misstänktes för spioneri och fick lämna bort sin son. Grünfeld finner ledtrådar som för henne närmare lösningen på gåtan kring den försvunna Frida.

Bladet från munnen – Elsie Johansson
Recensionsdag: 2021-05-07
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (författaruppläsning)
Ta bladet från munnen och våga sjunga ut, är vad den här berättelse- och samtalsboken handlar om. Vid 90 års ålder anser författaren det vara på tiden att lämna alla konventionella, artigt undvikande och anpassade attityder och gå rakt på sak ifråga om för henne, med sin bakgrund och ålder, så känsliga ämnen som bland annat religion och sexualitet.
I föreliggande berättelser ger hon med friskt mod, och inte sällan en befriande humor, läsaren inblick i ett antal nutida, djupt berörande och diskutabla levnadsöden.
Bladet från munnen är en annorlunda bok där författaren själv är närvarande hela tiden, inte minst som samtalspartner.

Fråga mig igen – Mary Beth Keane
Recensionsdag: 2021-05-11
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Anna Maria Käll)
Två unga par flyttar in på samma gata i en småstad utanför New York. Lena Gleeson längtar efter vänskap. Anne Stanhope avvisar henne bestämt. Men deras barn, Kate och Peter, finner varandra med en vänskap och kärlek som är självklar från start. Bakom stängda dörrar står dock allt inte rätt till, och en våldsam tragedi påverkar båda familjerna under årtionden. Hur mycket kan man egentligen förlåta?

Jag faller som en sten genom tiden genom livet – Åke Smedberg
Recensionsdag: 2021-05-14
Format: Inbunden, e-bok
Fuktmarker, barrskogshav och naturens ständiga föränderlighet talar genom pojken genom mannen genom människan. Den döda modern står i dörröppningen och iakttar författaren när han går igenom hennes papper. Att vara författare är så mycket mer än skrivakten, det kan handla om att ha ett vanligt kneg för att ha råd att kunna skriva, det kan vara världarna som talar via pappret.
I denna personligt hållna berättelsesamling fångar Åke Smedberg essensen i skrivandet, dess förutsättningar och kryphål. Berättelserna bildar en poetik där Smedberg via pregnanta ögonblick, scener och händelser fångar författarskapets kärna.

Revolution House – Marie Silkeberg
Recensionsdag: 2021-05-18
Format: Kartonnage, e-bok
Marie Silkebergs Revolution House kretsar kring en komplicerad kärleksrelation, i vilken avstånden och sprickorna är lika intensivt laddade som stunderna av närhet. Fokus rör sig mellan ett jag och ett du; hon vit, han svart, som själva befinner sig i rörelse. Genom storstäder, i lägenhetsrum, över kontinenter. Mot varandra, bort från varandra, i stunder av stillhet, med varandra. I Revolution House förbinds ögonblickliga detaljer med ett spektrum av röster och tider; begär kolliderar med världens strukturer, öppnas mot det materiellt verkliga.

Modersakter – András Forgách
Recensionsdag: 2021-05-25
Format: Danskt band, e-bok
Den ungerske författaren András Forgách är i medelåldern när han får reda på att hans mor, som han var djupt fäst vid, en gång i tiden verkat som informatör åt den kommunistiska Kádár-regimen. Hon lämnade uppgifter om vänner och bekanta, men också om den egna familjen, inklusive barnen. I den genreöverskridande Modersakter tecknar han ett mångfacetterat porträtt av modern – hennes värme, hennes svek – och fram träder en motsägelsefull person som är både offer och förövare. Modersakter är ett drabbande och personligt spiondrama som kastar nytt ljus över kommunismens tragedi, och över det totalitära arv som lever kvar än idag.

Allt vi inte sa – Sara Osman
Recensionsdag: 2021-05-25
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Siham Shurafa, Ella Schartner och Anja Lundqvist)
Amanda är bäst på fest, kanske lite väl bra. Sofia briljerar men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Caroline har allt, minus en miljon Instagramföljare. De tre vännerna avnjuter vuxenlivets förrätt i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat. Allt vi inte sa är en berättelse i gränslandet mellan psykologisk spänning, mörk underhållning och samtidsroman i fritt fall och utan bromsanordning.

God natt Madame – Carina Burman
Recensionsdag: 2021-05-28
Format: Inbunden, e-bok
“Två saker har jag velat här i livet: skriva långa dikter och få ett litet barn. I ingetdera har jag ännu lyckats”
Anna Charlotta von Stapelmohr, gift Schröderheim, är kär väninna till Bellman och uppskattad vid hovet – eller var, tills hennes vassa tunga förpassade henne ut i kylan. Nu är det 1790 och hon tecknar ner sina minnen. Kvick, litterär och ironisk målar hon upp sitt liv med familj och vänner, kärlekar och fiender.
God natt Madame är en roande, sorglig och nästan sann roman om en kvinna, som inte lät sig begränsas.

Anteckningar om sorg – Chimamanda Ngozi Adichie
Recensionsdag: 2021-06-01
Format: Danskt band, e-bok och ljudbok (uppläsare: Siham Shurafa)
Sommaren 2020 förlorade Chimamanda Ngozi Adichie sin älskade far. Sorgen överväldigade henne, och komplicerades av att den inträffade mitt under brinnande pandemi – liksom så många andra var hon strandsatt långt ifrån sin familj. I den djupt personliga essän Anteckningar om sorg skriver Adichie om den stora saknaden efter fadern, om sorgens väsen och om att dela upplevelsen av förlust med miljoner andra.

Vid horisonten – Nora Roberts
Recensionsdag: 2021-06-04
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Hannes Meidal)
Seth Quinns tio första år var ett fängelse av skräck – tills han blev räddad av familjen Quinn. Nu är Seth vuxen och lever ett framgångsrikt liv och återvänder till Chesapeake Bay. Här möter han nyinflyttade Drusilla och attraktionen gnistrar, men Dru ger inte bort sitt hjärta så lätt. Seth inser att för att han och Dru ska ha en framtid måste han möta sitt förflutna och modern som sålde honom…

Lämna världen bakom dig – Rumaan Alam
Recensionsdag: 2021-06-08
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Livia Millhagen)
Semester. Ett sommarhus i oväntad radioskugga.Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet. En katastrof.
Rumaan Alams Lämna världen bakom dig nominerades till National Book Award, toppade försäljningslistorna och hyllades av en enig kritikerkår när den kom ut i USA hösten 2020. Netflix har köpt tv-rättigheterna, Julia Roberts och Denzel Washington ska spela huvudrollerna.

Pestön – Marie Hermansson
Recensionsdag: 2021-06-11
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Johan Gry)
Göteborg 1925. Överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad.
Pestön är en historisk roman i Göteborgsmiljö och en fristående fortsättning på Marie Hermansons senaste bok, Den stora utställningen. I huvudrollerna återfinns polisen Nils Gunnarsson och journalisten Ellen Grönblad.

Där isarna råmar – Jenny Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmark
Recensionsdag: 2021-06-15
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Charlotta Jonsson)
Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. I en liten by bor flickan Nina med sin moster och sin allvarligt sjuka mamma. Framtiden är oviss, och mosterns vänner är farliga vänner. Mellan islossning och lövsprickning trappas en jakt upp, där människors sanna väsen ska träda i dagen.

Där den sista lampan lyser – Mari Jungstedt
Recensionsdag: 2021-06-18
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Katarina Ewerlöf)
Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband.
Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jakobsson får ett svårgripbart fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet.

Lita på mig – Anders Roslund
Recensionsdag: 2021-06-25
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Thomas Hanzon)
Allt var ju så bra för Ewert Grens. En fantastisk liten pojke som kallade honom låtsasmorfar och en kvinna som han för första gången på trettio år ville klä sig fin inför. Hur kunde det förvandlas till slavhandel och illegala organ och kidnappning och giftsprutor? Och hur kom detta att leda till spår från det förflutnas Box 21 och mordet på någon som stod honom så nära? Till en jakt med infiltratören Piet Hoffmann på hans ena sida och Tanya och Inesa och Estela på den andra? Och vem är du och vem är jag i det allra största sveket?

Flicka, kvinna, annan – Bernardine Evaristo
Recensionsdag: 2021-08-10
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Astrid Assefa)
Amma är en radikal pjäsförfattare som i medelåldern ser sin karriär ta fart. Nu ska hon sätta upp en pjäs på National Theatre, ett genombrott som förunnats få svarta dramatiker. I publiken sitter gamla vänner och partners, var och en med sin egen historia, och med olika erfarenheter av att leva som svart i England. Flicka, kvinna, annan är en kollektivroman där tolv öden interfolieras. Tillsammans skapar rösterna ett modernt körverk som tagit världen med storm.
”En imponerande, stark roman om svarta familjer i Storbritannien, om deras kamp, smärta, skratt, längtan och kärlek. Stilen är passionerad, rakbladsvass, full av energi och humor.” Juryn för Booker Priset.
”Flicka, kvinna, annan förändrade mitt sätt att tänka” – Tom Stoppard TIMES LITERARY SUPPLEMENT

Vindarna på Camino Island – John Grisham
Recensionsdag: 2021-07-02
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Gerhard Hoberstorfer)
Det är stormvindar utanför Floridas kust och befolkningen på Camino Island försöker i hast förbereda en evakuering från ön. Bruce Cable vägrar att överge sin älskade bokhandel och ser med förskräckelse hur ovädret slår till. Förödelsen blir enorm, bebyggelse och natur befinner sig i katastrofläge, vägarna är ofarbara, hem är förstörda och människor skadade. Sorgligt nog hittas Cables vän, författaren Nelson Kerr, avliden. Men det är något märkligt med Kerrs död, dog han verkligen i stormen?
John Grisham är på sitt mest charmiga humör när han får skriva spänning i litteraturens värld. Detta är en perfekt bok för ledigheten, skriven med driv och värme.

Det svenska filmmanusets historia – Kjell Sundstedt, Johanna Forsman
Recensionsdag: 2021-07-16
Format: Inbunden, e-bok
Det svenska filmmanusets historia kastar ljus på ett bortglömt kapitel i vårt svenska kulturarv. Vi får möta såväl berömda som bortglömda manusförfattare som skrivit internationella framgångar, skapat rasande debatter och utvecklat berättartekniska landvinningar för filmkonsten från slutet av 1800-talets stumfilm till 2000-talets fokus på serier. Under dessa år har filmmanus både följt trenderna och skapat nya. Samhällsideal och ny teknik har ställt ständigt skiftande krav på filmens berättelser, och de män och kvinnor som skrivit dem. Det är en hundraårig historia som skapat mycket högtflygande drömmar, många olyckliga slut men även kritikerrosade och av publiken älskade filmer.

Tyrannens tid – Magnus Västerbro
Recensionsdag: 2021-08-10
Format: Inbunden, e-bok och ljudbok (uppläsare: Tomas Bolme)
Att vara soldathustru i fredstid var svårt nog. När sedan kriget kom stod Elin Jonsdotter inte ut längre. I förtvivlan hängde hon sig i fäboden.
Den enväldige Karl XII tvingade svenskarna att fortsätta kriga i åratal, trots att de krävde fred. Steg för steg ökade desperationen tills upproret tycktes nära.
Augustvinnaren Magnus Västerbro berättar om det svenska folkets lidande under krigarkungens allt mer tyranniska styre. Med utgångspunkt i enskilda människoöden och med hjälp av den senaste historiska forskningen skildras de dramatiska åren 1700-1721, tiden då stormakten gick under. Det är en skakande berättelse om förtryck och misär, men också om motstånd och hopp.

Schack under vulkanen – Håkan Nesser
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Reine Brynolfsson)
En skriftställares sista dagar och död är titeln på en icke avslutad kortroman av den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde. Texten framstår som en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019, och så småningom hamnar manuset i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti.
Märkliga saker tycks tilldra sig i författarvärlden. Motvilligt dras Barbarotti in i skeendet, men borde han inte ägna sin tid åt viktigare saker? Under 2020 kommer också covid-19 in i bilden, och inte förrän på självaste nationaldagen har det förbryllande fallet fått sin mörka förklaring.
Schack under vulkanen är den sjunde boken i serien om kommissarie Barbarotti och hans kollega/sambo Eva Backman.

Putins Krets – Anne Applebaum
Recensionsdag: 2021-07-30
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Per Juhlin)
När Sovjetunionen föll samman 1991 behövde KGB-mannen Vladimir Putin en ny karriär. Han fann den i St Petersburg, där han blev borgmästarens högra hand och gav sig in i en rad lukrativa men ljusskygga affärer. När Putin sedan tog över Ryssland efter Jeltsin kom nätverket inom underrättelsetjänsten och den organiserade brottsligheten väl till pass. Ett decennium senare var alla motståndare bortrensade.
Catherine Beltons bok är den definitiva skildringen av Putin väg till envälde. Med hjälp av ett unikt källmaterial når hon in till kärnan av Putins krets, och visar hur dess skoningslösa maktmetoder sedan exporterades till Ukraina, London, Syrien – och till slut till Trumps USA.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners