CAMILLA LÄCKBERG : KVINNOR UTAN NÅD – högt tempo och snabba klipp långt ifrån Fjällbacka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Hämndserien (del 2)
Genre: Deckare
Format: E-bok, ljudbok
Utgivningsdatum: 2021-04-21
GÅ I FÄNGELSE/KVINNOR UTAN NÅD
Antal sidor: 222
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-04-21

Kvinnor utan nåd är som en korsning mellan Fay Weldon och Alfred Hitchcock. Att Camilla Läckberg gillar Fay Weldon är knappast någon hemlighet. Fay Weldon skrev En hondjävuls liv och lustar, en stilbildande kvinnor-tar-hämnd roman (även filmatiserad) där kvinnlig solidaritet står i fokus — ju fler hämnare i kollektivet, desto bättre.

Det är ingen tillfällighet att Camilla Läckbergs nya hjältinna i serien Fayes hämnd, heter just Faye … det är en fin och tydlig Fay-Weldon-homage. Det är knappast förvånande att serien om Faye, mer än Fjällbackaserien, faller den amerikanska marknaden i smaken, och i Kvinnor utan nåd blir det mer snabbfotat berättande av samma stuk som i Fayes hämnd-serien. Det är ingen hemlighet att Läckberg satsar på att bli “big in the USA” efter att ha charmat och erövrat så många andra länder med Fjällbacka.

Byte av mord – igen

Bytardagar sägs idag vara miljövänliga. Den enes skräp, den andres skatt. Men … Vad sägs om att byta mord med varandra? Redan i “The Talented” Patricia Highsmiths 1950-tals klassiker Strangers on a Train (filmatiserad av Alfred Hitchcock) diskuterar ett par främlingar på ett tåg hur praktiskt det skulle vara att byta mord med varandra … Och det spårar ur. Inte tåget, men planerna. Det här var inte sista gången som mord byttes. Samma idé hade gärningsmännen i Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker som kom ut på svenska så sent som 2020. Att byta mord har sina risker – man vet inte om den andre parten håller sin del av avtalet och eventuellt kan till och med “fel person” bli dödad. Som ett förbipasserande vittne som bara råkar vara den som beställt mordet …

Via anonym postbox

Intrigen i Kvinnor utan nåd är däremot relativt okomplicerad. Posterorderbruden Victoria från Ryssland, gift Brunberg, trivs inte med livet i Sverige och drömmer om att dra från maken. Men utan jobb, utan pengar, utan bil och utan vänner är hon fånge i sitt eget trista liv. Vore det inte praktiskt om maken trillade av pinn? Ingrid Steen, före detta journalist och numera hemmafru, är gift med en framgångsrik chefredaktör på Aftonbladet. När han bedrar henne med en tjugofemårig kollega får Ingrid nog. Hon funderar på att köra över dem båda med sin bil, men kommer sedan på bättre tankar. Hon kommer på en mycket mer komplicerad plan …Birgitta Nilsson, omtyckt och snäll lågstadielärare, har hemlighållit mannens systematiska misshandel i åratal. En sista händelse gör att allt ställs på sin spets …

De tre kvinnorna byter mord med varandra via en anonym postbox. (Det står inte 21 på boxen – den boxen är redan upptagen).

Som en amerikansk underhållningsserie

Ska alla tre lyckas med sina uppdrag? Ska alla tre hålla sina avtal? Och blir livet efter trippelstöten så bra som de hoppats på?

Det här är Camilla Läckberg långt från Fjällbacka – det finns inte så mycket vardagsförankring eller verklighetsförankring eller några trovärdiga miljöskildringar. Det är mer som en amerikansk underhållningsserie, där det ska vara högt tempo och snabba klipp mellan de tre huvudrollsinnehavarna, även om det inte händer så mycket i varje scen. Snabbheten gör i alla fall att konsumenten tappar fokus.

Det här är en kortroman (eller eventuellt en lång novell) som går snabbt att läsa i solen – eller i skuggan – och det går nästan lika snabbt att lyssna.

Boken finns som E-bok och ljudbok, och dessutom inbunden i samutgåva med en annan kortroman av Camilla Läckberg.

Mediagrejer blir gamla väldigt fort

Kvinnor utan nåd försöker vara samhällsaktuell, kvinnorna läser om och/eller deltar i debatten om #MeToo, det är en nyhet som figurerar på alla löpsedlar och som diskuteras i alla olika tv-soffor. Huvuden rullar (bildligt talat alltså) – vem ska förlora jobbet nästa gång? Paradoxalt nog gör detta snarare att boken känns mindre aktuell och mer daterad, det känns ungefär som att titta på The Fast and the Furious (ettan alltså) där gänget genomför en dödsföraktande, halsbrytande heist för att komma åt en last full av … Tada! DVD-spelare. WTF? Mediagrejer blir gamla väldigt fort.

Det har varit #GretaThunberg som seglar över Atlanten, #FridaysForFuture, klimatförändring, skogsbränder, skolstrejker … och #Covid-19, och alla stannar hemma från skolan alla dagar, inte bara på fredagar, och alla ska hålla två meters avstånd och (om möjligt) jobba hemifrån … och inte på grund av trakasserier på jobbet. Och streamingtjänster slår nya rekord.

Faye – Fast & Furious

Det enda som inte har förändrats med tiden är att Fast & Furious fortfarande är en framgångsrik franchise. Även utan nya DVD-heister. Vem vet, det kanske blir miljövänliga elbilar, eller alternativet att åka med kollektivtrafiken, i nästa film?

Nästa hämnd från Camilla Läckberg kommer att vara tjockare – volymmässigt – och signerad Faye. Och vem vet, i del tre kanske Faye kommer att lägga vantarna på de snyggaste sportbilarna (trots deras miljöpåverkan) från alla Fast & Furious-filmerna. Det vore en heist värd namnet … Faye – Fast & Furious.

print

Våra samarbetspartners