CAMILLA LÄCKBERG : VINGAR AV SILVER – underhållande kvinnohämnd med en twist

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Fayes hämnd (del 2)
Genre: Samtida skönlitteratur, Thriller, Romantik
Antal sidor: 323
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-05-13
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-03-11

Camilla Läckberg rockar. En överdrift? Tja, kanske det, men denna rätt skamlösa hämndserie som inleddes förra året med En bur av guld ter sig likväl onekligen som rock `n roll med kvinnligt färgade förtecken. Således välkomnar jag gärna hennes skoningslösa hjältinna Faye alias Matilda från Fjällbacka, tillbaka. Såren från grymme, manipulerande ex-maken Jack har slickats rena och nu spenderar hon sin lediga tid i en paradisiskt medelhavsmiljö med sin mamma, sin trogna vän och medhjälpare Kerstin och dottern Julienne.

Fast som det heter på utrikiska, ”there´s no rest for the wicked”. Eller för den som sitter på ett miljardföretag. Hennes skapelse Revenge är en megasuccé, och nu arbetar Faye hårt på att dra upp planerna för en USA-lansering.

Nya överraskande allianser

Men det har blåst upp till storm vid horisonten, Någon har inte så diskret börjat köpa upp aktier i företaget. Vem och varför framgår inte, men Faye tänker göra sitt yttersta för att ta reda på det. Således formas nya överraskande allianser med gamla bekanta i form av två andra kompetenta kvinnor. Och de liksom Faye har all anledning att ge igen för gamla oförrätter deras ex-partners så lättvindigt serverade dem då det begav sig.

Målar upp grafisk sexscen

Fast ingen kan förstås enbart leva för och på big business och hämnd allena. Så Faye tar för sig i sänghalmen. Som sig bör. Precis som vilken man som helst. Först låter hon sig bli uppraggad av ett ungt par i Rom med förväntat resultat, och sedan träffar hon sin drömman i form av den stilige David. Han har visst en jobbig fru han är på väg att skilja sig ifrån, men efter att ha flirtat och gått som katten runt het gröt ett tag målar Läckberg upp en het grafisk sexscen som inte varit alldeles malplacerad bland novellerna i den gamla tidens herrtidningar.

För sex säljer, och vem säger att sådana inslag nödvändigtvis måste föra handlingen framåt nämnvärt?

Våldtogs som trettonåring

Men Vingar av silver innehåller en annan form av sex också. En sort som inte bör gå under rubriken i fråga. En sort som snarare ska sorteras in under rubrikerna våld och övergrepp. Och de inträffade i det förflutna. När Faye var barn i Fjällbacka och kallades för Matilda.

”På min trettonde födelsedag våldtogs jag första gången”, skriver Läckberg, varpå vi gradvis förs in i en fruktansvärd mardröm i vilken Matilda förråds på värsta möjliga vis av någon i sin närhet och tvingas slå tillbaka på ett hårt definitivt vis för att överhuvudtaget överleva.

Hyser full förståelse för handlingarna

Fjällbackaepisoderna varvas med nutidsskildringen, och jag måste säga att detta berättargrepp fungerar ovanligt bra i det här sammanhanget. Ibland kan jag tycka att hopp fram och tillbaka i tiden känns mer som en irriterande gimmick än något som lyfter berättandet, men i det här fallet ska villigt erkännas att det är tämligen effektivt. På samma gång är bakgrundsstoryn Läckberg här avtäcker både ytterst obehaglig och drabbande på ett vis som gör att man hyser full förståelse både för Matildas handlingar då och Fayes i nutid.

Historia som aldrig släpper greppet

Samtidigt är det förstås nutidsberättelsen som är huvudsaken, och när klimax väl närmar sig syr författarinnan ihop säcken med ett tjusigt lurendrejeri á la payback som rimligen bör tillfredsställa alla läsare som tycker det ser väl illa ut innan situationen börjar ljusna.

Summa summarum är Vingar av silver en ganska smart, flyhänt och effektivt berättad historia som aldrig släpper greppet om läsaren. Sidorna bara flyger förbi, och det är knappast svårt att bli hooked. Sedan är förvisso djup knappast denna skapelses mest framträdande drag, men underhållande kvinnohämnd med en twist är det här onekligen.

print

Våra samarbetspartners