CAMILLA LÄCKBERG & HENRIK FEXEUS : BOX – kommissarien och mentalisten; ny deckarserie med stor potential för alla möjliga uppföljare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Vincent & Mina (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 350
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-07

Box. En tv-box? En film-box? En box där det ligger inlåst, hemligt bevismaterial? En häst-box? Nej, box är en trollerilåda där en ung kvinna blir instängd och genomborrad med svärd. Är det ett trolleritrick som har gått snett eller är det överlagt mord?

Tror inte att det är spoilervarning att avslöja att det är mord … för snart är vi en bestialisk seriemördare på spåret, och trådarna till dagens händelser har något att göra med vad som hände för trettio år sedan, och romanen hoppar mellan dåtid och nutid.

En fin BOX med Fjällbacka-filmerna

Camilla Läckberg behöver knappast någon närmare presentation. Hennes böcker om folket i Fjällbacka, ja, mest om Patrik och Erika i Fjällbacka, har lästs och älskats av miljoner människor över hela världen. Böckerna har också filmats flera gånger – det finns en fin BOX med alla filmerna med Claudia Galli i huvudrollen som står inklämd på min deckarhylla! Fjällbacka-boxen är full av fall som hoppar mellan dåtid och nutid, så Camilla Läckberg har vanan inne!

Lyxkonsumtion och raffinerad hämnd med Faye

Gammaldags 1980-tals hämnd à la Sidney Sheldon och Fay Weldon i serien om Faye (dock inte Weldon i efternamn) där allt utspelar sig i moderna, lyxiga miljöer, har tagit Amerika med storm – kanske den enda marknad som inte totalälskar Scandinavian noir och Fjällbacka?!

Kombinationen lyxkonsumtion och raffinerad hämnd – både i nutid och dåtid – är skojig. Även om man nu för tiden oroar sig för alla utsläpp som Fayes flygresor bidrar till. Sådant har förändrats sedan 1980-talets hämndodysséer. Folk satt aldrig och oroade sig över utsläpp när Tracy flög jorden runt i Tracys hämnd. Faye-serien blev grundligt hyllad här på JPS Media, av vår eminente redaktör.

Omaka par på mördarjakt med en medförfattare

Nu har Camilla Läckberg återigen begett sig tillbaka till mammas gata: spänning, deckare, ond bråd död, ett omaka par på mördarjakt – och tidshoppande.

Nytt är att hon har en medförfattare: mentalisten Henrik Fexeus. Han är bland annat känd från SVT. Han har gjort psykologiska experiment i både tv-serier och shower och han har skrivit åtta böcker.

Kommissarie och mentalist på seriemördarjakt

Camilla och Henrik träffades på Camillas lantställe och bestämde sig för att slå sina påsar samman. Det här är utlovat som den första boken i en serie där huvudpersonerna är kommissarie Mina Dabiri och mentalisten Vincent Walder, som bland annat är expert på psykologi och magi, eller snarare illusioner, och hur man läser kroppsspråk.

Box-mordet hamnar på Minas och Vincents bord. De lyckas relativt snabbt koppla ihop detta mord med andra mord i det förflutna och de drar slutsatsen att de är på jakt efter en seriemördare. En seriemördare som kan slå till när som helst, hur som helst, var som helst.

Problem och egenheter

Dessutom dras både Mina och Vincent med en hel arsenal av personliga problem och egenheter som försvårar det mesta. Men de två udda fåglarna passar tillsammans och allt emedan de närmar sig gåtans lösning så framgår det att dramat är långt mer personligt än vad någon av dem någonsin hade kunnat ana … Vincents förflutna tycks ha en direkt koppling till allt det som sker i nutidens intriger …

Intressanta delar drar ner spänningen

Det här är en bok – och en serie -som har stor potential. Det är intressant hur man kopplat ihop Mina och Vincent, det gör att berättelsen inte går direkt i samma spår som många andra deckare.

Vincent har ett annorlunda sätt att se på tillvaron. Många av hans delar är de intressantaste och ovanligaste i boken – men samtidigt så är det också de delar som gör att takten och spänningen dras ner. En Camilla Läckberg bok brukar alltid hålla högt tempo, från början till slut.

Misstanke om att Vincent är helt värdelös

Och behövs egentligen Vincent? I en scen berättas det hur han inser att den de förhör ljuger. Alltså, verkligen? Vilken bra deckare som helst hade insett att hen ljuger – utan att ha en mentalist vid sin sida. Vera Stanhope, Ewert Truut, Ewert Grens, Piet Hoffmann, Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Miss Marple … bara för att nämna några. De går på sin magkänsla – eller så är det så att de helt enkelt är bra på att avläsa kroppsspråk och olika tecken, utan att analysera det allt för mycket.

Vincent är alltså ett roligt och annorlunda tillskott i deckargenren, men samtidigt misstänker man att han kanske är helt värdelös. En bra deckare har sin magkänsla och sin utbildning och klarar att vara “lögndetektor” själv.

Insikt om att Vincent inte alls är onödig

Men det finns ju en hel grupp som utreder och det finns verkligen många skojiga och udda typer i gänget, så läsaren kan få dra på smilbanden (lite comic relief behövs mellan varven!). Läckberg och Fexeus har jobbat på bra med persongalleriet. Här finns det en stor potential för alla möjliga upptänkliga uppföljare!

Och när man närmar sig slutet så inser man att Vincent inte alls var så onödig som karaktär och som Minas partner som man först misstänkte … Men att förklara varför, det är att gå in på en stor spoilervarning!

Värd sin (läs)tid

Om du brukar gilla Camilla Läckberg, eller amerikanska skruvade thrillers, då är boken Box helt klart för dig och det är väl värt den tid som man lägger på de 300+ sidorna – även om det ibland kan bli lite mycket utfyllnad mellan varven.

print

Våra samarbetspartners