MONS KALLENTOFT om sin nya thriller – “Vi lever i en galen tid där vad som helst kan hända, och det avspeglas i Olympia”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Mons Kallentoft är en författare med absolut gehör för andlös spänning, säljande intriger och det svenska språket. I över tjugo år har han varit en bästsäljande författare, med tre olika deckarserier, plus en del fristående verk. I Kallentofts senaste bok Olympia är det återigen dags att träffa hjälten Zack Herry och se hur myten om Herkules fortfarande lever i dagens Stockholm …
Direkt från Palma (där Tim Blanck serien utspelar sig) berättar Kallentoft om deckarframgångarna, tjugoårsfirandet och den eviga attraktionen med grekisk romersk mytologi

Behandlar de centrala frågorna

– Vad tror du själv är attraktionskraften med grekiska eller romerska karaktärer, både från den verkliga historien och även från de gamla myterna som gör att de fortfarande figurerar i bästsäljare efter över 2000 år? (Ja, vem vet vi kanske fortfarande lyssnar på och läser om Zack Herry om 2000 år …)

– Jag tror det har att göra med att de behandlar de centrala frågorna. Liv, död. Kärlek, hat. Manligt, kvinnligt. Och de går direkt till kärnan i detta. Och med fokus på det som alla riktigt populära berättelser genom alla tider egentligen har haft som ingredienser. Våld, sex och död. Det kan låta krasst, men vi människor älskar att läsa om sådant, och få pröva vår mänsklighet i starka, tydliga kontraster.

Plantering för Zacks egen trasiga värld

– En av mina favorittavlor med Stockholmsmotiv är Sigrid Hjerténs Utsikt över Slussen … som är från 1919 och Slussområdet är inte färdigbyggt och Stockholms stadshus saknar sitt välkända torn …Du inleder Olympia med att Zack Herry ser ut över Slusseländet … som fortfarande inte är färdigbyggt (även om Stadshuset åtminstone har ett torn). En långkörare! När tror du att Zack Herry kan blicka ut över ett perfekt Slusslandskap … ?!

– Det lär nog dröja ett par tre år till. I Olympia får landskapet bli en liten plantering för hur trasig Zacks egen värld är, och Stockholm blir, under berättelsens gång…

Inspiration av samarbeten

– Är man uppväxt med angloamerikanska verk är det inte ovanligt med författarduos och författarkollektiv. Du är själv något av en pionjär i Sverige och inom den svenska deckar- och thrillerlitteraturen och du har provat på tre olika konstellationer när du skrivit om Zack Herry

– Ja, jag ville få ny inspiration och provade att samarbeta först med Markus Lutteman och sedan med Anna Karolina när jag skrev de första böckerna i Zack-serien. Det var väldigt givande, och det var en utmaning med Olympia att försöka hålla kvaliteten, och allra helst höja den såklart! Just nu känns det dock skönt att ha hämtat hem hela den konstnärliga processen igen. Idag ställs det också höga krav på utgivningstakten, inte minst i abonnemangstjänsterna där alla älskar serier. Då är samarbeten bra!

Mer och mer storslagen för varje bok

– Hur har Zack-serien förändrats med tiden? Hur känns det att nu ensam ha hand om Zack Herry rodret? Och kommer det att bli fler spännande samarbeten i framtiden?

– Zack-serien har blivit mer och mer storslagen för varje bok. Jag tänkte först att jag skulle göra det lite mer vardagsnära när jag skulle skriva själv, men det blev tvärtom. Grym, storslagen action, utan en enda död punkt. Vi lever i en galen tid där vad som helst kan hända, det avspeglas i Olympia hoppas jag! Jag hoppas på ständigt nya utmaningar, och ett nytt samarbete kan vara en bra sådan. Så jag får se vad som händer…

Har absolut gehör i språket

– Språket … Man vet direkt att man läser en Mons Kallentoft bok. (Även utan att läsa namnet på omslaget …) Samtidigt varierar du dig väldigt mycket mellan dina hjältar och dina serier. Min personliga favorit är serien om Palma.

– Hur jobbar du fram olika språk för olika serier så att det känns som att det verkligen är du … men att det ändå blir en ny unik upplevelse för läsaren? Är du extremt musikalisk och har väldigt bra gehör … ?

– (Skratt!) Jag är den minst musikaliska person som du någonsin kommer att stöta på! Jag blev utslängd ur Statliga Musikskolans mandolinkurs. Och jag kan inte dansa. Men i språket har jag nog absolut gehör. Jag experimenterar mycket, inte minst i böckerna från Mallorca, Se mig falla, och Hör mig viska. Där försökte jag få språket att närma sig andningsrytmen när det är verkligt varmt. Andningen är det mest centrala och instinktsstyrda vi människor har. Min tanke var att om språket liknar andningen, skapar jag en direktkontakt rätt in i läsarens djupaste själ, och därmed även en upplevelse av det sublima. Ja, du hör. Jag är väldigt intresserad av språket och den konstnärliga formen, och ser mig själv som en ytterst litterär författare, även om jag uppfattas som hyperkommersiell.

Inspireras mest av att bara gå ut på gatan

– Vad är dina främsta inspirationskällor när du skriver?

– Jag inspireras mest av konst. Samtidskonst. Och även av resor, men allra mest av att bara gå ut på gatan och titta på och lyssna på människor. ingen går säker, allt, precis allt, kan bli litteratur!

– Tjugo-plus år som publicerad författare … Firade du “tjugo” på något speciellt sätt? Med något speciellt gott?

– Jag drack en bättre flaska champagne. Den stora firarmiddagen med förlaget blev inställd på grund av vi-vet-vad…..

Sugen på en ny matbok

– Uppföljare eller nya projekt … Finns det något att avslöja reda nu? Fler böcker i dina redan etablerade serier? Får vi möta Tim Blanck igen? En ny deckarserie eller en fristående roman … ? Själv är jag lite nyfiken på om det kommer en ny “Foodie” bok – dina tidigare alster är ju mycket uppskattade i matkretsar och gourmandkretsar!

– Jag är sugen på en ny matbok och har skrivit en del texter, det gör jag hela tiden. Jag älskar ju den världen och är glad att de verkliga nördarna och de riktigt kunniga gillar böckerna. Inte minst kockarna. Jag har även ett nytt stort konstnärligt projekt på gång, men det är för tidigt att berättat om det nu! Till hösten kommer det en ny bok om Malin Fors, Blickfångarna, och jag har precis börjat skriva på nästa Zack, som ska komma om ett år!…Så det är full fart i skrivargruvan!

Gissningsvis kommer Mons Kallentoft att gräva mer guld på Palma de Mallorca … och i olika genrer!

Skriven 2021-05-31

Läs JPS Medias recensioner av:
MONS KALLENTOFT : OLYMPIA
MONS KALLENTOFT : SATANSKÄFTARNA
MONS KALLENTOFT : HÖR MIG VISKA
MONS KALLENTOFT : SE MIG FALLA

print

Våra samarbetspartners