MONS KALLENTOFT : OLYMPIA – action, kriminella härvor och eviga teman uppdaterade till dagens Sverige

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Zackserien (del 7)
Genre: Deckare
Antal sidor: 391
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-05-03

Attraktionen med antika motiv är evig. Den nya deckaren Olympia tar sitt avstamp i Herkules stordåd och utspelar sig bland annat i dagens Stockholm med omnejd … och allt inleds med att hjälten Zack Herry står i sin nya fina lägenhet och ser ut över Slusseländet, en hint om det som komma skall.

En av mina favorittavlor med Stockholmsmotiv är Sigrid Hjerténs Utsikt över Slussen, som är från 1919 och Slussområdet är inte färdigbyggt och Stockholms stadshus saknar sitt välkända torn … Ja, vissa motiv är eviga. Som att Slussen aldrig blir klar … ?!

Kulturikonen Eva Beckman uttalade i år de berömda orden att “Opera är ingenting för mesar!”.

Får familjen Corleone att framstå som mysig

Detsamma kan man säga om grekisk-romersk mytologi. Det är dysfunktionella familjer, bittra skilsmässor, otrohet, skandaler, våldsamma mord, övergrepp och till och med mord på familjemedlemmar, barnamord, incest, besatthet, passion och vansinne och vansinniga rikedomar …

Familjeskildringen i Olympia får familjen Corleone i Gudfadern att framstå som en riktigt mysig och trevlig Svensson-familj. Författaren Mario Puzo påpekade förresten att i verkligheten var “Gudfadern” ofta en “Gudmodern” – många kriminella dynastier styrdes som starka matriarkat, menade han.

En mästare på manipulation

I Olympia får Zack Herry kämpa mot sin egen morsa som är just en sådan “Gudmoder” – det ultimata kriminella geniet, en Moriarty när det gäller att hålla koll på motståndarnas alla drag och att förutse exakt vad de kommer att göra … Kort sagt: en mästare på manipulation. Hade hon ställt upp i schack-VM hade hon sopat banan med alla andra.

Zack Herry kämpar för kärleken till sin syster Hebe och för sin egen framtid, samtidigt som han dras in i internationella, kriminella härvor – och på hemmaplan i Stockholm avrättas ett par barn på dagis, brutalt och till synes oförklarligt. Vad har gärningsmännen för agenda? Hur hänger allt ihop?

Språklig variation mellan olika serier

Mons Kallentoft är en författare som alltid levererar. Det har han gjort i över tjugo år nu. Det är snabb och snabbläst spänning, korta, kärnfulla kapitel, sidor som praktiskt taget vänder sig själva … Och en massa action.

Språkligt sett finns det en stor variation mellan Mons Kallentofts olika serier, vilket göra att man lätt kan unna sig ett Kallentoft-maraton utan att bli uttråkad. Olympia är förresten bok sju i en serie, men den fungerar utmärkt som startpunkt för att lära känna Zack Herry och hans dysfunktionella familj – man måste inte tvunget läsa alla böckerna i rätt ordning.

Efter att ha läst Rick Riordans Apollon-serie som kulminerar med Neros torn, med den fallne guden Apollon på äventyr i dagens New York, och britten Simon Scarrows digra svit om romare på krigarstrået i det vagt definierade “Mellanöstern” (där paralleller dras till dagens situation) kan man lugnt konstatera att mycket tid har tillbringats med grekisk-romerska hjältar i bästsäljande böcker på sistone.

Kallentoft Svenssonfierar så bra

Men det är något visst med Stockholmsmiljöerna och omedelbarheten i Kallentofts berättande och nyhetsrapporteringen som man känner igen från Sverige idag …

Eviga teman kan uppdateras och specificeras. Och Svenssonfieras. Det gör Kallentoft så bra, och med en egen unik och personlig knorr.

Har du ännu inte stiftat bekantskap med dagens 08-Herkules … så har du en rafflande sommar framför dig!

print

Våra samarbetspartners