MULAN – ett trevligt tidsfördriv med akrobatisk twist och en hjälte som försvarar det förtryckande systemet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Niki Caro
Skådespelare: Yifel Liu, Donnie Yen, Tzi Ma, Gong Li, Jet Li
Land: USA
År: 2020
Genre: Action, Drama, Äventyr
Längd: 115 minuter
Format: DVD, Blu-Ray, VOD
Distributör: Disney
Betyg: 3

Mulan är tillbaka! I en gammaldags färgglad matinéfilm med eleganta ridhästar, storslagna stridsscener, spektakulärt foto, vackra och påkostade miljöer, ett oändligt antal statister … och toppmodernt CGI.

Mulan är en matinéfilm i samma tradition som Ben Hur, Spartacus och Gladiator, där gigantiska arméer med matchande sköldar marscherar i formation och uppror slås ner och skurkar och hjältar gör upp.

Tyngdlagen upphävs i stridsscenerna

Men allt levereras med en extra akrobatisk twist. Ingen spark utdelas utan att det först görs en elegant piruett eller luftkullerbytta. Det springs uppför och längs med väggar. Man slåss med pinnar eller mordiska tygstycken. Långa ärmar på klänningar eller färgglada gardiner är livsfarliga vapen!

Tyngdlagen tycks upphävas i stridsscenerna, och fajterna ligger närmare elegant balett och performance art än verklig kampsport och boxning, och detta påminner om elegansen i stridsscenerna som bländade biopubliken i Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) och Zhang Yimous Hero (2002) – filmer som verkligen gjorde wuxiagenren känd och framgångsrik i västvärlden, ett par år efter att den tecknade Mulan tagit världen med storm.

Tjänar ett system där dödsstraff utdelas

Men live action-wuxia Mulan har också samma problem som Zhang Yimous obehagliga (om än eleganta) Hero. Sensmoralen är att försvara status quo. Att försvara kejsaren. Att försvara det rådande förtryckande systemet. Och tänk på de stackars nomaderna som bara vill ha frihet och sitt eget land i norr tillbaka … (Mongoliet? Tibet?) Filmen kan lätt ses som ett försvar för diktaturer som förespråkar censur och förtrycker minoriteter och oliktänkande och HBTQ+ personer och ger dem en häxstämpel.

Och Mulan, filmens hjälte, ska försvara det patriarkala förtrycket och bevara status quo, och hon tjänar ett system där dödsstraff utdelas på synnerligen godtyckliga grunder … till exempel för att en kvinna har manskläder. Eller för att en kvinna utbildar sig till soldat. Häxeristämpeln är diffus och obehaglig och kan omfatta det mesta. Det är lite som att man gjort en film där Spartacus är skurk istället för hjälte. Eller en film där Star Wars-hjältinnan Rey, tjejen med starkt qi, “the force is with you” Rey, ska försvara Darth Vaders gamla imperium och kejsaren Palpatine istället för att hänga med Leia Skywalker och de andra rebellerna.

”Girlpower” och gamla manliga normer

Filmen Mulan marknadsför sig själv som “girlpower” och feministisk – trots att “hur en tjej ska vara” för att vara “powerful” bestäms av väldigt gamla manliga normer och värderingar – och det går till syvende och sist ut på att bli krigshjälte och att döda folk. Att se ut som, att föra sig som, att slåss som och att döda som en man. Det är Mulan som dödar massor av män, som strider för sin egen frihet och sitt oberoende som är hjälten i den här historien, inte hennes syster som är smart, tålmodig och en fena på att väva … ungefär som Penelope i Odyssén. (Systern kan också ta hand om husdjur utan att skrämma halvt ihjäl dem).

Bara plats för en hjältinna

Mulan är också är en film som lider starkt av Smurfette-syndromet, för det finns så klart bara plats för en framgångsrik tjej bland grabbarna, det finns bara plats för en hjältinna som kan få ett lyckligt slut. Liksom i de gamla femtiotalsfilmerna så finns det en enkel lantlig “good girl” och en extravagant “bad girl” (en elegant häxa eller en hårt sminkad femme fatale i snygga outfits) som ställs mot varandra.

Det klassiska greppet är att bad girl offrar sig för good girl. För som sagt, två tjejer kan inte få ett lyckligt slut i samma film. Det kan bara finnas en Smurfette, en maskot. Det där en så inkörd filmisk rutt att det gjordes parodier på detta redan på 1940-talet – då filmer måhända var svartvita men på många sätt mer nyanserade än dagens färgfilmer.

Bästa karaktärerna från animerade Mulan är strukna

Några val i remaken av Mulan är outgrundliga. Nej, en remake behöver inte vara likadan som originalet, det är viktigt att förnya sig, men man får tänka efter vad man offrar och vad man byter ut och vad man får istället.

De två bästa karaktärerna från 1998 års animerade Mulan är strukna. Draken Mushu är borta och ersatt med en fågel Fenix som inte är det minsta rolig och som räddar och hjälper Mulan i tid och otid, så pass ofta att man undrar om hon i smyg tillhör huset Gryffindor. (Alltså: Harry Potter i den berömda fantasyserien räddas gång på gång av en fågel Fenix, eftersom han är Gryffindors utvalde).

Som Some Like It Hot utan Tony Curtis

Om man vill se en asiatisk tjej sparka rumpa och munhuggas med en cool drake får man istället kolla in Raya och den sista draken (där fajtscenerna är mycket mer realistiska – trots att filmen är animerad).

Li Shang är också struken i den nya filmen. Li Shang är en av filmhistoriens mest älskade queera karaktärer (även om Disney kanske inte med flit planerade att skapa en ikonisk queer karaktär…) efter Tony Curtis i Some Like It Hot. Skandalös strykning. Det är faktiskt lite som att man skulle göra Some Like It Hot utan Tony Curtis.

Meningslöst med vattenhinkar

Man har också ersatt scenen där Mulan visar hur smart hon är, genom att använda tyngderna de ska släpa på som hjälpmedel för att ta sig upp för en påle, med en ny meningslös scen som ser ut att tillhöra bortklippt material från SVT serien Mästarnas mästare. Mulan går upp med ett par vattenhinkar till toppen av en kulle utan att spilla något. Det är inte smart och det är inte roligt och det är inte dramatiskt. Som tävlingsgren … Nej. Den kvalar inte in.

Sedan har filmen valt att förklara qi som lite diffust betyder luft och livskraft i allmänhet på ett underligt och specifikt sätt och man marknadsför det som “the force” i Star Wars. Mulan har ett väldigt starkt qi, trots att hon är tjej – därför är hon en bra krigare. Qi har överhuvudtaget ingenting med krig och dödande att göra – eller män, manlighet och soldater.

Tillhör inte curlinggenerationen

Som barnfilm är Mulan delvis obegriplig. Varför slår hon sönder allt och springer på taket när hon ska fånga en höna? Varför skrämmer hon hönan och varför jagar hon den? Det är ju djurplågeri! Varför ska hon offra sig och gå ut i kriget och bli dödad istället för sin farfar? (Nej, det är inte hennes farfar, det är hennes far – men han ser onekligen gammal ut.) Men … Borde inte den gamla gubben gå och dö och offra sig för sitt barn?

Som ni hör så förväntar sig dagens barn att deras föräldrar (och farföräldrar och morföräldrar) dödsföraktande ska kasta sig framför eventuella kulor, svärd och pilar och sopa vägen och se till att barnen själva får ett så bekvämt och trevligt liv som möjligt. Mulan tillhör uppenbarligen inte curlinggenerationen.

Ett trevligt tidsfördriv

Jämfört med 1998 års tecknade version av Mulan har live action filmen mindre humor, mindre musik, mindre lättsamhet, mindre högt tempo …

Men live action Mulan kan ståta med vackert foto och en trivsam stund i Nya Zeelands natur (ja, handlingen är inspelad i Sagan om ringen-landet …) och mysig bakgrundsmusik. Detta gör upplevelsen till ett trevligt och närapå meditativt tidsfördriv. Matinén är inte det minsta stressig och stundom ser den ut som filmisk naturlyrik.

Hade platsat bland vinnarna av årets ESC

Dessutom finns det många fans av wuxiagenren och kampsportsfilmer och filmer med luftbalett med dödliga sparkar på tofsprydda pinnar … Alla dessa fans kommer att få sitt lystmäte här. Inklusive alla filmälskare som fikar efter strider med dödliga, färgglada gardiner.

Och om du gillar svartklädda skurkar med för mycket mascara så får du inte missa Mulan. Böri Kahn hade definitivt platsat bland de hårdrockande vinnarna av årets Eurovision Song Contest. Vem vet, han kanske ställer upp nästa år med en efterlängtad uppföljare till hitlåten Djingis Kahn?

Skriven 2021-05-30

print

Våra samarbetspartners