RAYA OCH DEN SISTA DRAKEN – Disneys senaste en härlig homage till gamla matinéäventyr

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Raya and the Last Dragon
Regi: Don Hall, Carlos López Estrada & Paul Briggs, John Ripa
Originalröster: Kelly Marie Tran, Awkafina, Izaac Wang, Gemma Chan Daniel Dae Kim
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Animation, Äventyr
Längd: 107 minuter
Format: DVD, Blu-Ray
Distributör: Disney
Betyg: 5

Raya och den sista draken är som en härlig homage till gamla matinéäventyr som Jakten på den försvunna skatten, olika versioner av Kung Arthur legenden, Ursula Le Guins härligt mänskliga drakar, det omaka gänget på resa i Sagan om ringen och Studio Ghiblis komplexa produktioner där starka kvinnliga karaktärer står i centrum och människors krig och andra dumheter hotar naturens ömtåliga balans.

Nausicaä från Vindarnas dal kan nästan ses som en direkt förlaga. Vi får återigen följa en tuff krigarprinsessa som färdas genom öknen tillsammans med en oemotståndligt söt djurisk sidekick. Vi befinner oss återigen i en dystopisk förgiftad värld som håller på att gå under, med mystisk pandemi och vattenbrist och vida öknar. Mänskligheten hotas av undergång. Men människorna kan ändå inte hålla sams utan fortsättar att kriga mot varandra, folkstam mot folkstam.

Det roligaste äventyret sedan Big Hero 6

I Raya och den sista draken har alla folkstammar fått namn efter olika delar av draken – men vore det inte bättre att slå sina påsar samman och agera som en hel drake?

Raya och den sista draken är det roligaste äventyret från Disney och DisneyPixar sedan japanskinspirerade Big Hero 6,som utspelar sig i det fiktiva San Fransokyo – skildrat med mycket japansk animeinspiration – och denna gång har man vänt sig till sydöstra Asien för att inspireras till att skapa den fiktiva världen Kumandra.

Drakarna offrade allt

En gång i tiden i Kumandra levde människorna i samklang med naturen. Lyckliga tillsammans med fredliga drakar. Så kommer en farsot, Druun, och hotar allt … Drakarna offrar sig i striden och finns sedan bara kvar som stenstatyer. Människorna överlever och de som varit stenstatyer vaknar till liv igen (i Kumandras svar på “the Blip“ från Avengers: Endgame). Happy End? Icke. Direkt börjar alla människor att kriga om den sista drakstenen, den som finns i drakens hjärta, det land där Raya själv bor.

Den sista draken, Sisu, hon som skapade den magiska drakstenen, lär finnas kvar, även om det gått 500 år, och vila vid slutet av en flod. Men vilken flod? Raya satsar allt för att hitta henne. 500 år är en väldigt lång “Blip” och för Sisu har det inte gått en sekund sedan drakarna offrade allt för mänskligheten.

Hittas vid uttorkad och förstörd flod

Drakarna representerar vatten och regn och liv och allt som är positivt. Utan drakar härskar öken, svält och miljöförstöring. Vattendraken Sisu känns som en avlägsen kusin till Haku, vattendraken i Studio Ghiblis Spirited Away, som är själen från en flod som torkat ut och förstörts av människorna. Sisu hittas mycket riktigt vid en uttorkad och förstörd flod. Liksom Haku (och Ursula Le Guins drakar) kan även Sisu anta mänsklig form … och då ser hon väldigt mycket ut som en tecknad anime-Akwafina med blått hår.

Tre extremt bra rolltolkningar

Det är väldigt ovanligt med en amerikansk äventyrsfilm, matinéfilm eller actionfilm där alla tre huvudrollerna spelas av kvinnor med asiatiskt ursprung.

Senast en amerikansk mainstream underhållningsfilm kunde skryta med “Asian cast & crew” var när komedin Crazy Rich Asians var på tapeten. Akwafina (Sisu) och Gemma Chan (Namaari) innehade två av huvudrollerna även den gången. Nu spelas den tredje huvudrollen, den som Raya, av Kelly Marie Tran. De gör alla tre extremt bra rolltolkningar, man gillar helt enkelt hjältinnan Raya och hennes “best frenemie” Namaari och givetvis älskar man den härligt fluffiga blå draken Sisu som har så mycket av Akwafinas skojfriskhet och lekfullhet och glimten i ögat.

Sisu är inte en gammaldags vis och värdig drake. Sisu är lite av en klantig och skojfrisk drake – hon tycker själv att hon är den minst magiska och minst lyckade av alla de magiska drakarna. Och nu är det upp till henne att rädda världen … För både människor och drakar.

Ovanligt med kvinnlig humoristisk sidkick

Det är inte unikt med starka kvinnor som huvudrollsinnehavare i filmer, det finns gott om exempel bara i Disney och DisneyPixar filmerna – det som är ovanligast i Raya och den sista draken är att den humoristiska sidekicken också görs av en kvinnlig skådespelare och komiker. Från den blå anden i Aladdin (Robin Williams) och den röda draken i Mulan (Eddie Murphy) till den gråa koalan i Vilddjur (Eddie Izzard) och den vita snögubben i Frost (Josh Gad) … man är så van vid att det är en manlig komiker som skapar comic relief och gestaltar den skojiga sidekicken. Akwafina är en banbrytare på så många sätt – och inte bara i den här filmen.

Tar matlagning på allvar

Kampsportsscenerna är grymt snygga, fulla av “äkta stunts” (fast det är animerat) och en fröjd för ögat för alla som gillar Bruce Lee, Hong Kong action och HBO-serien Warrior.

Men det finns minst lika många “vi äter tillsammans”-scener som fajtscener. Det är härligt att animatörerna tar matlagning på allvar och att hjältegänget får något gott i kistan under resans gång. Om du blir sugen på att träna kampsport med pinnar eller att äta med pinnar och lära dig läcker matlagning med ris och bambuskott efter att filmen är slut … är en smaksak.

Sisu i modern forsknings framkant

Helt klart borde vi ha fler fluffiga drakar. Sisu ser bekvämt gosig ut att krama om och att flyga på.

Enligt den senaste paleontologiska forskningen var dinosaurierna betydligt fluffigare (eller mer befjädrade) och färggladare än vad vi tidigare tänkt oss. Draksläktingen Sisu med sitt turkosa, självlysande ruffs ligger helt klart i modern forsknings framkant.

Skriven 2021-05-14

print

Våra samarbetspartners