[STUDIO GHIBLI] SPIRITED AWAY – förvirrande och nostalgisk Oscarsvinnare om en flicka i en värld av gudar, magi och monster

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Sen to Chichiro no kamiakkushi (Spirited Away)
Regi: Hayao Miyazaki
Originalröster: Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Takasi Naito, Yasuko Sawaguchi
Land: Japan
År: 2001
Genre: Animerat, Familj, Äventyr
Längd: 125 minuter
Format: DVD, Blu-Ray
Distributör: TriArt Film
Betyg: 5

Spirited Away är filmen som gjorde Studio Ghibli till ett stort namn långt utanför Japans gränser. Vinnare av Guldbjörnen. Oscarsbelönad för bästa animerade film (den enda icke-engelskspråkiga tecknade film som vunnit priset – hitintills). En enorm kassasuccé över hela världen.

Spirited Away är en Alice i Underlandet– liknande historia som är totalt förvirrande på så många sätt. En liten flicka hamnar i en annan värld full av gudar och magi och monster. Spirited Away är en stark historia om mod, och om naturens oberäkneliga underverk. Många bilder i filmen är i sig som surrealistiska små konstverk. Den lilla flickans mission är att rädda sina föräldrar som plötsligt förvandlats till grisar.

Kul med grisröst av Michael Keaton

Miyazaki verkar gilla grisar, i en annan film finns en grispilot som hjälte – filmen Porco Rosso handlar om en pilot under första världskriget som strider mot fascismen, även efter att han förvandlats till en gris. I den engelskspråkiga filmversionen görs Porcos Rossos röst av Michael Keaton (Birdman/Batman/Vulture). Det är superkul och även en av Keatons främsta skådespelarinsatser.

Vandrar in i andarnas värld

I filmen Spirited Away ska Chihiro tillsammans med sina föräldrar flytta ut på landet. På vägen till familjens nya hus hamnar de framför en tunnel, eftersom Chihiros självsäkre far övermodigt försökt ta en genväg. (Män behöver aldrig kolla på kartan eller fråga om vägen – inte ens i Japan). Vad finns på andra sidan? Det måste undersökas! Det tycker i alla fall Chihiros föräldrar. Chihiro är mer misstänksam. Vad de inte är vet om är att de nu vandrar in i andarnas och spökenas värld.

Vännen Haku som vattendrake

Föräldrarna förvandlas till grisar efter att ha ätit mat som tillhör andarna – gatan verkade vara öde, men ligger i anslutning till ett badhus dit Japans andar och spöken och gudaväsen på natten beger sig. Chihiro tvingas arbeta hårt i badhuset, medan hon letar efter något sätt att förvandla sina föräldrar till människor igen, och hon blir även vän med Haku, som kan växla inkarnation, och han kan bland annat se ut som en vattendrake.

Blev av med minne och identitet

Chihiro kommer fram till att Haku är anden från Kohaku River, som förstördes, och istället finns där nu höghus med lägenheter. För människorna brydde sig inte om naturen, de förstörde miljön och såg till att Haku blev av med sitt minne och sin identitet …

Det står helt klart att det är upp till Chihiro att rädda även honom … Och så måste hon även rädda sig själv. I andevärlden har hon fått ett nytt namn, Sen, och hon börjar glömma bort sitt namn Chihiro och vem hon egentligen är och varför hon jobbar i andarnas badhus …

Bättre innan det ekonomiska undret

Spirited Away är på många sätt en nostalgisk film – var världen i allmänhet och Japan i synnerhet inte mycket bättre innan det japanska ekonomiska undret? Var inte gamla tiders religion mycket klok, där alla växter och alla djur skulle behandlas med respekt, eftersom allt har en själ? Spirited Away lyckas i alla fall få fram en känsla av att världen fortfarande är magisk – och fortfarande kan räddas – bara man tar sig tid.

Sur, trumpen och o-sötad hjältinna

Chihiro är en härlig hjältinna – väldigt söt och väldigt kavat, men hon är inte alls tecknad för att vara söt och gullig eller sexig och behagfull … vilket är väldigt ovanligt för tecknade kvinnliga karaktärer (och faktiskt väldigt ovanligt för kvinnliga karaktärer över huvud taget – Mulan, Pocahontas och Raya skulle kunna vinna vilken sexig Miss Universum tävling som helst …). Inte sedan Mary i Den hemliga trädgården har väl en kvinnlig huvudperson varit så sur och så trumpen och så o-sötad och så “quite contrary”? Inledningsvis är Chihiro sur, arg, klängig, gnällig och allmänt motvalls. Men hon växer med sin räddningsuppgift och blir tuffare och smartare och mer handlingskraftig ju längre tiden går.

Andarnas tideräkning är annorlunda

Spirited Away är också en coming of age-story där Chihiro mognar och går från sur flicka till driftig ung kvinna … på väldigt kort tid. Men andarnas tideräkning är ju annorlunda från människornas och vi vet faktiskt inte hur lång tid som går i filmen. Föräldrarna tror att det gått en timme. Men bilen är helt övervuxen när de hittar den igen …

Och Chihiro får likt Eurydike i den grekiska mytologin inte vända sig om och se tillbaka mot andarnas hemliga värld. Även om många, inklusive drakpojken Haku, vill att hon ska komma tillbaka och hälsa på igen.

Kul att veta: Spirited Away är den enda animerade film som ligger på topp 30-listan över världens bästa filmer genom alla tider.

Senare i år kommer en jubileumsutgåva från TriArt Film packad med extra mycket bonusmaterial (DVD och BD) och det är verkligen något att se fram emot. Japans mest framgångsrika film genom tiderna fyller i år 20 år – värt att fira med pompa och ståt och filmvisning!

Skriven 2021-05-04

print

Våra samarbetspartners