[STUDIO GHIBLI] NAUSICAÄ FRÅN VINDARNAS DAL – en av de mest originella och filosofiska fantasyfilmer som gjorts

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Kaze no tani no Naushika
Regi: Hayao Miyazaki
Originalröster: Sumi Shimamoto, Mahito Tsujimura, Hisako Kyoda, Goro Naya, Ichiro Nagai
Land: Japan
År: 1984
Genre: Animerat, Fantasy, Äventyr
Längd: 117 minuter
Format: Blu-ray/DVD/VOD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 4

Prinsessan Nausicaä är beredd att göra vad som helst för att rädda sitt folk. Stora delar av världen täcks av giftiga skogar och gigantiska insekter, men ändå krigar de människor som finns kvar – mot varandra. Odlingsbara områden blir allt mer sällsynta.

Prinsessan Nausicaä och hennes folk bor i Vindarnas dal – där människorna kan åtnjuta lyxen av att gå runt utan munskydd. Luften renas av vindarna från havet. Folk kan odla allt de behöver. Men så blir de invaderade av andra människor som vill “skydda dalen” mot andra som vill invadera … och den vackra dalen blir som en godbit som olika stormakter vill lägga sina vantar på.

Jättelika insekter försvarar giftskogarna

Ingen frågar vad folket i Vindarnas dal egentligen vill. Det är upp till prinsessan Nausicaä att rädda sitt folk och sin dal, att fixa fred mellan alla olika stridande människor – och att skapa fred mellan människorna och naturen. Det finns en anledning till de giftiga skogarna – människorna har skapat dem. Det finns också en anledning till de jättelika insekterna som strider för att försvara giftskogarna varenda gång människorna försöker hugga ner dem för att öka sin odlingsareal och minska svälten …

Nausicaä från Vindarnas dal innehåller många brännhett aktuella teman. Filmen visar med tydlig precision – och utan pekpinnar hur vansinnigt det är med krig och miljöförstöring. Att det finns inga vinnare, det finns bara förlorare.

Ingen behöver rädda prinsessan

Då och då brukar det dyka upp nyhetsrapporteringar om att nu ska det minsann komma en film eller en serie med en prinsessa av annan etnisk identitet, och nu ska det komma en prinsessa som har en annan agenda än att gifta sig … Bland annat marknadsfördes Vaiana, Mulan och Elena of Avalor på detta sättet.

Men … Prinsessan Nausicaä ligger ljusår före. Ingen behöver rädda denna prinsessa – och hon hinner själv rädda en prinsessa, en prins, hela sitt folk och hela mänskligheten under filmens gång. Hennes agenda är inte att gifta sig eller att förälska sig – hon har fullt upp med att regera. Och hon träffar två andra, mycket annorlunda, prinsessor under filmens gång.

Djupsinnigheter kvinnor emellan

Filmen får givetvis en femma på Bechdeltestet. Här finns djupsinniga diskussioner kvinnor emellan (eller prinsessor emellan), som inte handar om karlar. Istället pratar man miljöförstöring, strategier, fredsförhandlingar och gigantiska insekter.

Prinsessan Nausicaä har också en egen liten flygande farkost, mycket coolare än den Luke Skywalker hade i Star Wars, och hennes mentor (som ser ut som en skäggig Obi-Wan Kenobi) hinner hon rädda ett par gånger från ilskna jätteinsekter av bara farten.

Prinsessan är frälsaren

Det finns en profetia, invävd på medeltida gobelänger, om en blåklädd frälsare som ska gå genom ett gyllene fält och rädda världen. Prinsessan Nausicaäs skäggige mentor letar över hela världen efter denne mytomspunne skäggige man … Räddaren i nöden. Som åskådare räknar man snart ut att det är prinsessan Nausicaä som är den utvalde frälsaren som ska rädda mänskligheten – genom att vara villig att offra sig själv. Men Nausicaä ser ju inte ut som den skäggige gubben på gobelängerna, och folk är vana att se frälsaren som en skäggig gubbe. Konventionens makt är stor – och det är lätt att missa vad man har precis framför ögonen.

Det här är inte en film för folk med insektsfobi – filmen har elvaårsgräns av en anledning, det här är absolut ingen tecknad barnfilm, men filmen är en av de mest originella och filosofiska fantasyfilmerna som gjorts, så den bör inte missas.

Succén ledde till grundandet av Studio Ghibli

Nausicaä från Vindarnas dal brukar anges som Studio Ghiblis film nummer noll. Hur kan en film vara “nummer noll”? Svaret är att detta var filmen som blev en så stor succé och spelade in så mycket biljettintäkter på bio att ett antal tecknare och producenter kunde slå sina kloka huvuden och pennor ihop och grunda Studio Ghibli … Så prinsessan av Laputa, trollet Totoro, sjöjungfrun Ponyo, häxan Kiki, katten Jiji, lånaren Arrietty och alla de andra fantastiska karaktärerna står i tacksamhetsskuld till den allra första prinsessan i film nummer noll – prinsessan som sparkade upp alla dörrar och gjorde saker på prinsessor vis … långt innan det blev trendigt.

Skriven 2021-03-17

print

Våra samarbetspartners