MEG ROSOFF : SÅ HAR JAG DET NU – tredje världskriget ur tonåringens ögon

Annons

Klicka för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Brombergs
Genre: Krig & Konflikter
Originaltitel: How I Live Now
Översättning: Helena Ridelberg
Antal sidor: 189
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2020-01-15

Läs även vår bokrecensent Belinda Grahams intervju med författarinnan Meg Rosoff under rubriken JPS Media exklusivt/Författarintervjuer.

Ung kärlek spirar, men de två älskande blir separerade av ett grymt och oförklarligt krig. Denna handling skulle kunna utspela sig på många ställen i världen idag, eller förr i tiden, som Sebastian Faulks underbara Birdsong (ung kärlek, med första världskriget som bakgrund) men det utspelar sig i framtiden.

Daisy kommer till England för att hälsa på sina kusiner och tredje världskriget bryter ut. Vem som krigar mot vem och varför och vad det är för terrorister som bombar London lämnas oförklarat. För handlingen ses genom barnets, eller tonåringens, ögon, och Daisy är helt ointresserad av politik.

Kulturkrocken kan inte vara större

Hon är däremot besatt av råd i amerikanska modetidningar och tonårstidningar, hon hör röster som beordrar henne hur mycket vatten hon ska dricka och hur lite mat hon ska äta, hon inbillar sig vara allergisk mot nästan allting, är anorektisk och måste tvätta händerna hela tiden.

Kulturkrocken med kusinerna i England kan inte vara större. Daisy har inget att hämta här för perfekt hår, perfekta lår, perfekt sotade ögon … Man äter vad som helst, till och med vitt bröd (Daisy tror att hon inte tål vete), ost, kött och chokladkakor. Man har på sig vad som helst, bara det är tillräckligt varmt och passar till vädret. Hundar och katter och en get vandrar omkring inomhus (fast yngsta kusinen Piper hävdar att geten är en enhörning) och det står travar av disk överallt. Ingen bryr sig om att städa.

Barn sköter sig själva

För många barn är How I Live Now ett slags önskedröm, barn som sköter sig själva, ungefär som i The Famous Five av Enid Blyton. De äter vad de vill, när de vill, de gör vad de vill, de har absolut frihet och de lagar mycket mat själva, gärna över ”open camp fire” och de älskar djur och har en egen hund.

Rester från bombanfall regnar ner

För Daisy är det först en mardröm: hon gillar inte mat, hundar, katter, getter, att fiska, att bada, att grilla, att äta kött … ja, hon gillar först inte någonting. Men sedan blir hon förtjust i en av kusinerna, Edmond, som har en tam falk som varit skadad, och verkar förstå hur skadade själar har det. Inklusive Daisy. Och Daisy börjar öppna upp sig och ha roligt och trivas med livet. Och rösterna i huvudet börjar tystna…

Så en dag regnar det något snöliknande från himlen. Det är rester av bombanfall. Idyllen splittras när soldater tar över gården och barnen skickas iväg till olika arbetsläger, Daisy och den yngsta kusinen Piper för sig, alla pojkarna för sig.

Om hur snabbt det kan gå åt helvete

Målet för Daisy är att rymma tillsammans med Piper, hitta hem igen och återförenas med pojkarna i allmänhet och Edmond i synnerhet.
Meg Rosoffs How I Live Now är som en avlägsen kusin till Janne Tellers Om det blir krig i Norden, en framtidsvision, en dystopi om hur snabbt det kan gå att allt går åt helvete och vad skulle vi då göra för att överleva?

Riktiga saker att oroa sig för

Daisy gör det mesta – inklusive skjuter folk som hon ser som hot. Hon vägrar åka hem till Amerika och utnyttja sitt medborgarskap, för hon vill stanna hos sina kusiner. Det blir en coming of age-story där den unga amerikanskan slutar oroa sig för allt hon en gång hade tvångstankar om, eftersom det nu finns riktiga saker att oroa sig för.

Med Saoirse Ronan i huvudrollen har filmen gjort succé och boken kommer ständigt ut i nya upplagor – men dessförinnan har How I Live Now gått som radioföljetong i BBC4 (2007).

Vänder på de traditionella rollerna

How I Live Now är en ovanlig berättelse för unga, eftersom den ofta vänder på de traditionella rollerna. Det är tjejen som är kantig och aggressiv, och det är killen som måste jobba för att locka fram den trevligare sidan. Och det är hon som måste rädda honom, och klara sig själv genom krigets hemskheter.

Skriven 2021-04-19

Skriv ut sidan

Våra samarbetspartners