PRINSESSAN CHRISTINA FRU MAGNUSSON : HON KALLADES DAISY – på spaning efter den farmor som försvann

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Fakta
Genre: Biografi, Kungligheter
Antal sidor: 232
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-04-20

Hon kallades Daisy är en utsökt bok på så många sätt. En varm och innerlig hyllning till en farmor, hon som kallades Daisy, och även en bild av en omvälvande historisk tid, och av grundandet av en av Europas vackraste trädgårdar… Daisy råkar vara någon som alla trädgårdsintresserade känner till …

Skaparen av det moderna Sofiero

Daisy var skaparen av det moderna Sofiero, hennes målande paradrabatter i vackra färgsymfonier ser fortfarande likadana ut, rhododendronravinen bjuder fortfarande besökarna på en resa tillbaka i tiden … och Daisy skrev även två moderna trädgårdsböcker på svenska (utgivna på Norstedts förlag) med råd som är aktuella än idag. Daisy låg långt före sin tid. Daisy var definitivt vad man idag skulle kalla en trendsetter och influenser.

Daisy älskade blommor, hon älskade trädgårdar, hon älskade att måla, hon älskade människor, att hjälpa folk och att göra folk lyckliga … Hon spred ljus och glädje omkring sig. 38 år gammal dog hon – för exakt 100 år sedan.

Drottning Victorias älsklingsbarnbarn

Daisy kom till Sverige från England, hon var drottning Victorias älsklingsbarnbarn – och egentligen var hennes namn Margareta. Daisy är ju engelska för margerit (eller tusensköna) – ett mycket passande smeknamn för den unga prinsessan. Apropå barnbarn – Hon kallades Daisy är skriven av ett av Daisys barnbarn, prinsessan Christina.

Barnbarnet Christina sörjer att hon aldrig fick träffa sin fantastiska farmor Daisy, som uppenbarligen blev så älskad i sitt nya hemland Sverige. Hon funderar också på varför så få minnen finns sparade efter Daisy, varför blev det så tyst om henne efter hennes död … Prinsessan Christina ger sig ut på spaning efter den tid som flytt, och successivt växer en historia fram om den ljusa, lyckliga älskansvärda Daisy… men också om en stor tragedi.

Hockey, ringblommor och stora penseldrag

Daisy var charmig, rolig, varm, öppen och mycket begåvad på så många sätt … en intressant individ, som råkade vara en brittisk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo, fick smeknamnet “Solstrålen på Stockholms slott” och hon blir den första moderna kungligheten i Sverige. Någon som gillar att åka skridskor och spela hockey, någon som älskar ringblommor för de är så vackra och snälla, och någon som målar i stora penseldrag hellre än att fastna i detaljer …

Nyckeln till Daisy – i Danmark

Som läsare funderar man på hur mycket fortare det skulle ha gått för författaren att skriva sin bok om hon hade börjat med att prata med sina kusiner i Danmark.

Drottning Margrethe har stenkoll på bokens Daisy – i Danmark pratade man om saker – i Danmark pratar man fortfarande om saker – och i Danmark känns Daisy plötsligt levande och närvarande.

Drottning Margrethe har förresten samma smeknamn som sin älskade och beundrade “granny” – Daisy.

En levande kärleksförklaring växer fram …

Ett av Daisys barn blev drottning Ingrid av Danmark … Men fyra barn blev ju kvar i Sverige. Och Daisys man, den blivande kungen av Sverige, som så plötsligt blivit änkling.

Men man får komma ihåg att Christina inte har haft någon pappa att fråga om farmor, han gick också bort i unga år. Farfar kungen verkar ha haft nog med sorgearbete (både efter Daisy och efter deras äldste son) för att kunna prata om det. Och om man vill se en levande kärleksförklaring utan ord …

Efter Daisys död samlade hennes sörjande make in och planterade över 500 olika rhododendronsorter på hennes älskade Sofiero, och han donerade sedan Sofiero och dess trädgårdar till Helsingborgs stad.

Idag beundrar besökarna Daisys paradrabatt – fortfarande efter samma färgschema – och alla rhododendron och azaleor. Ett monument till den stora kärleken – skrivet helt utan ord.

Skriven 2020-07-30

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners