MEG ROSOFF : EN DUKTIG HUND PÅ VIFT – humor se dysfunktionell familj genom hunds ögon

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: McTavish Goes Wild
Förlag: Lilla Piratförlaget
Serie: En duktig hund (del 2)
Illustrationer/Foto: Grace Easton
Översättning: Helena Ridelberg
Läsålder: 6-9 år
Genre: Sällskapsdjur
Antal sidor: 87
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-03-06

McTavish visade sig vara precis vad familjen Peachey behövde. En hund som höll reda på dem alla, och gav dem fasta rutiner. Men nu behöver de också semester. Helst alla tillsammans. Inklusive McTavish. Yngsta familjemedlemmen föreslår camping – för då kan hunden följa med!

Helt rätt! Varför ska hunden lämnas bort till en kennel eller ett hundpensionat, för att familjen ska flyga iväg på lyxsemester? (Dessutom är det inte miljövänligt att flyga).

Bara två vettiga i familjen

Alla i familjen vill olika saker med en semester. Men den smarte lille hunden McTavish lyckas ändå att förena allesammans.

Han inser att det bara finns två vettiga människor i familjen (lillflickan och så mamma Peachey), resten behöver man hålla efter. Pappa Peachey är sur och negativ jämt, tonårsflickan läser tråkiga filosofer jämt, tonårskillen är ute efter att ragga tjejer jämt (och får aldrig napp).

Dysfunktionell familj genom en hunds ögon

Att få dessa tre att vara entusiastiska över livet i naturen och över den campingsemester som mamma Peachey och lillflickan planerat … Det är en svår uppgift! Men McTavish tar sitt uppdrag på allvar. Han inser att om han springer bort så måste ju alla ge sig ut i naturen och leta efter honom … istället för att sitta kvar i tältet och sura!

Att se en lagom dysfunktionell familj skildras genom en hunds ögon är humor på förhöjd vardagsnivå. Man blir ofta sur på den tråkige gnällspiken pappa Peachey (vilket är meningen) och man gillar mamma Peachey som är så himla positiv och äventyrslysten och man älskar hunden McTavish.

Det här är precis som föregångaren en bok både för hundälskare och alla som inte visste att de var hundälskare – än!

Charmigt om krisande familj

En duktig hund på vift är den andra boken om hunden McTavish, som visar hur en hund bidrar till sin familjs utveckling på ett smart och underfundigt sätt. Det är hela tiden hunden som har full koll och som ska uppfostra människorna – inte tvärtom!

Precis som i En duktig hund är detta återigen en trivsam och charmig berättelse om en familj i kris, utan att det blir tragiskt eller pekpinneaktigt, skildrat ur hundens perspektiv … Även allvarliga saker får en humoristisk “silver lining” när det är hunden som är herre över situationen.

Mottog pris till Astrid Lindgrens minne

Den nu världsberömda ALMA-pristagaren och hängivna hundälskaren Meg Rosoff kommer att fortsätta att berätta om den kloka hunden McTavish och hans olydiga och odresserade familj.

Meg Rosoff debuterade som författare 2004 med ungdomsromanen How I Live Now (Så har jag det nu), och har sedan dess skrivit en rad hyllade böcker för barn, ungdomar och vuxna. 2016 mottog hon ALMA-priset – Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. En duktig hund på vift är hennes andra bok om räddningshunden McTavish och familjen Peachey.

print

Våra samarbetspartners