FIRST COW – en mysig och stor (western)film i det lilla formatet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kelly Reichardt
Skådespelare: John Magaro, Orion Lee, Alia Shawkat, Dylan Smith, Ryan Findley
Premiär: 2021-05-07
Betyg: 4

Långt innan Amerika odödliggjorde den så kallade vilda västern med sina skurkar och hjältar skrevs en annan historia. Lewis och Clark som i början av artonhundratalet med sin expedition sökte vägar att korsa det outforskade Amerika , nordvästpassagen och den värld Moberg skrev om i Ut- och Invandrarna.

Nu befinner vi oss i Oregon och året är 1820. Från världens alla hörn kommer människor för att söka lyckan i det stora landet i väster. Så gör också kocken Cookie (John Margaro) och den kinesiske immigranten King-Lu (Orion Lee) med ett lite mörkt förflutet.

Bakar kakor och leker med elden

De bägge udda männen finner varandra som två skepp som mötas i natten men av omständigheterna väljer att segla i samma färdriktning. Långt borta i fjärran hägrar hoppet om att kunna hitta en väg till de stora pengarna, men aldrig skulle de kunna föreställa sig att den skulle gå genom spenarna på en ko. När de i smyg börjar mjölka kon (som tillhör chefen) och baka kakor som blir en bingo bland de törstiga pälsjägarna leker de med elden.

Tar inte så hårt på dramaturgin

Indieregissören Kelly Reichardt berättar lågmält och mysigt den absurda historien och passar samtidigt på att spränga in en lite seriösare underton mellan raderna. En gliring åt kapitalismen, som redan då var en livsstil även i den mest outforskade av världar, och som sagt, att vänskap kan leva och frodas när marken skakar under en.

Reichardt kör sitt eget lopp och tar inte så hårt på dramaturgin. Tankarna går väl närmast till Jim Jarmusch originella Dead Man (1995) för att nu leta efter någon referensram. En stor film i det lilla formatet.

Skriven 2021-05-05

print

Våra samarbetspartners