THE FOUNDER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: John Lee Hancock
I rollerna: Michael Keaton, Linda Cardellini, Patrick Wilson, Nick Offerman, Laura Dern, John Carroll Lynch, B.J. Novak

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-04-07

När det är pressvisningar på Filmstaden Bergakungen i Göteborg, oftast klockan 09.30 på morgonen, brukar jag först sätta mig en halvtimme på McDonald’s Scandinavium alldeles intill biografen, och ta mig en kopp kaffe, och ibland en toast (som rostat bröd heter där – McToast, till och med). Det brukar vara relativt folktomt där så dags på dagen, och deras kaffe är faktiskt gott; bland det godaste man kan hitta på den typen av ställe – till exempel serverar Espresso House odrickbart mög om det är svart kaffe man vill ha, och det är det.

Annars är mitt förhållande till McDonald’s inte det bästa. När jag var barn tyckte jag att stället var spännande. McDonald’s fanns inte i Landskrona, men väl i Göteborg. McDonald’s kändes lite storstad och coolt. Numera ser jag på restaurangerna som något slags nödlösning. Jag går dit när jag är så illa tvungen; när jag befinner mig på stan och måste äta något, och inte hinner gå någon annanstans, eller åka hem. Varje gång jag sitter där med en slabburgare i handen och den viker sig över fingrarna, inser jag att jag ju inte tycker om McDonald’s smaklösa hamburgare. Dessutom är det alltid långa köer och ogästvänlig atmosfär. McDonald’s vid Gustav Adolfs torg i Malmö var ofta rena krigszonen. Ja, och sedan är det ju jämförelsevis dyrt på McDonald’s. En meny kostar mer än en dagens på många riktiga restauranger.

Däremot är John Lee Hancocks (THE ALAMO, SAVING MR. BANKS) film THE FOUNDER att jämföra med en middag på en bättre restaurang. Det är sällan jag kan skriva det, men jag tycker att THE FOUNDER är jättebra.

En strålande Michael Keaton spelar Ray Kroc, mannen bakom McDonald’s – dock ej den grundare av restaurangen han påstod sig vara. 1954 är Kroc en 52-årig, minst sagt misslyckad handelseresande, som försökt sälja allt möjligt – alltid utan framgång. Men så råkar han på bröderna Mac och Dick McDonald (John Carroll Lynch och Nick Offerman), och deras framgångsrika hamburgerrestaurang. Bröderna har planerat sitt ställe- och uppfunnit grejor som gör att maten kan serveras på trettio sekunder.

Kroc inspireras och tänker stort. Han tänker franchise – och han tänker stora inkomster. Han övertalar bröderna McDonald att gå med på de storslagna idéerna och de skriver kontrakt. Bröderna äger fortfarande namnet och restaurangen, men Kroc betraktar sig alltmer som ägaren – och han går över lik för att nå sina mål. Han blåser bröderna McDonald och utropar sig själv som McDonald’s grundare.

Michael Keaton är fantastisk i sin roll. Den snabbpratande Ray Kroc har inga som helst försonande drag! Han är fruktansvärt osympatisk, han är lömsk, självisk, girig, och allmänt vidrig. Han är inte ens snygg.

Laura Dern spelar Ray Krocs hårt prövade hustru, som slutat lyssna på makens storslagna idéer som aldrig leder till någonting. Patrick Wilson gör en rik restaurangägare som satsar på McDonald’s.

Om Kroc vore sympatisk, hade THE FOUNDER bara blivit ännu en amerikansk framgångssaga om ännu en hjälte. Nu är han inte det – och det vinner filmen stort på. Kroc tjatar ofta om Amerika; “Precis som Amerika”, “Tänk Amerika”, “Gör det för ditt land”, som en slem politiker. Han är falsk och oärlig. Jag satt och led med de stackars genomärliga bröderna McDonald.

Vad filmen också vinner på, är att den är förhållandevis traditionellt gjord. Historien berättas på ett robust, lite gammaldags sätt; den går från A till Ö, utan irriterande grepp.

Jag drack kaffe och åt en toast på McDonald’s alldeles innan jag såg THE FOUNDER. Efter visningen åkte jag hem och åt lunch.

skriven 2017-04-04

print

Våra samarbetspartners