RYMDRESAN – matinéraffel med gott mått humor och positivt humör väl anpassat till målgruppen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrik Forsberg
Skådespelare: Robert Gustafsson, Teresa Cortes Eliasson, Theodor Haraldsson, Jennie Silfverhjelm, Olle Sarri
Premiär: 2020-09-11
Betyg: 3

2006 blev Christer Fuglesang efter mycket om och men äntligen förste svensk i rymden efter att ha blivit uppskjuten i en rymdfärja från Kennedy Space Center i Florida. Fyra år senare släppte han sin första barnbok med rymden i fokus med den uppenbara titeln Rymdresan, och nu ett decennium senare är filmatiseringen här. Skojigt, får man väl säga. Det här är en matiné med ett gott mått humor, positivt humör och tillika begåvad med ett rafflande äventyr för alla tider anpassat till målgruppen.

Marina är tjejen som varit insnöad för rymden ända sedan hon var liten medan Marcus är grabben som bara är intresserad av sport, och aldrig mötas de två. Såvida det nu inte varit så att de tvingas umgås för att mamma och pappa blivit betuttade i varandra.

Vad ingen av dem vet är emellertid att de inom kort ska få uppleva ett äventyr de aldrig i sin vildaste fantasi hade kunnat drömma om. Tillsammans i rymden. På grund av lika delar smått ohälsosam nyfikenhet och (o)lycklig timing skjuts styvsyskonen upp i en raket tillsammans med raketbyggarkufen Albert Mann och hans trogne lämmel Lemming.

Målet är att skjuta ner en asteroid som inom kort kommer att ödelägga hela jorden. Vilket är ett uppdrag av det svettiga slaget om något. Fast initialt var Alberts mål förstås att färdas bakåt i tiden för att hindra sitt livs kärlek från att tas av daga i en exploderande rymdfärja.

Hur det går? Well, precis som i de flesta sagor ordnar sig allt till det bästa. Men som jag brukar säga; det är ofta vägen mot det givna målet snarare än målet i sig som är det intressanta, och Rymdresan bjuder på såväl tidsresor och kul upptåg med en lämmel som rymdpromenader och dans med en dinosaurieunge. Samt inte minst matnyttig fakta att ta lärdom av inbäddad i det hela. Åtminstone inbillar jag mig det.

Ja, också figurerar Robert Gustafsson i den lite sorgsne kufrollen som tacksamt bollplank till de båda sansat kavata barnen. Vilket naturligtvis inte är det sämsta. Så vad väntar ni på ni äventyrstörstande familjer som tröttnat på att rutinmässigt bara lösa biljett till Berts och Sunes vardagliga missförstånd. Vidga vyerna och häng med ut i den lika oändliga som outforskade och farliga rymden istället.

Skriven 2020-09-09

print

Våra samarbetspartners