CYRIL LIERON : (I HUVUDET PÅ SHERLOCK HOLMES) DEN SKANDALÖSA BILJETTEN – minutiöst tecknat när vi ser in i Holmes huvud

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Dans la tete de Sherlock Holmes tome 2: L`Affaire du ticket
Förlag: Kartago Förlag
Serie: I huvudet på Sherlock Holmes (del 2)
Illustrationer: Benoit Dahan
Översättning: Björn Wahlberg
Antal sidor: 48
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-12-02

Det är ett tag sedan det här albumet kom ut. Orsaken till att jag inte skrivit om det förrän nu, är att jag inte riktigt vetat vad jag ska skriva om det. Missförstå mig rätt: den här serien är jättebra!

… Men, det handlar om den andra och avslutande delen av ett äventyr; ett fall Sherlock Holmes håller på att lösa. Det är inte ett nytt äventyr, inte en ny riktning, en utveckling av serien, eller något annat som kan utmärka nya album i en svit (eller nya filmer i en filmsvit, för den delen). Att recensera det här albumet är lite grann som att skriva om den andra halvan av en roman. I princip skulle jag kunna reprisera min recension av del ett här, och lägga till lite detaljer om vad som händer i denna andra del.

Det här är minutiöst

Jag är fortfarande djupt imponerad av det här. Det här är även en serie som gör mig nervös. Jag blir ofta nervös av extremt detaljerade teckningar. Hur fan orkar tecknarna? Det här är minutiöst, det måste vara ett pilligt och tidskrävande jobb att rita den här serien. Teckningsstilen påminner om kopparstick eller torrnålsgravyr, och sidorna är ofta uppbyggda som något slags snirklig enhet; ett bildsatt medvetandeflöde, snarare än traditionella seriesidor.

Insidan i huvudet som en stor fabrik

Poängen med den här serien om Sherlock Holmes, är alltså att vi får se vad som sker inne i Holmes huvud när han pusslar ihop alla ledtrådar. Insidan av Holmes huvud är som en stor fabrik – eller kanske som flera fabriker. Flera våningar, flera maskiner, flera avdelningar. Lappar och skyltar. Holmes klättrar runt där inne.

Miljöskildringarna är extremt detaljerade och spännande. Färgläggningen är oerhört genomtänkt och stämningsfull. Berättartekniken är ytterst avancerad, huruvida en mindre van serieläsare reder ut det här vågar jag inte svara på.

Ett helt eget resultat

Det här albumet ser ut som en kombination av en bilderbok från det viktorianska England, och ett modernt seriealbum av idag. Resultatet är helt eget, och jag har nog aldrig sett något liknande. Vore jag tio år, hade jag kunnat sitta och titta på bilderna och leta detaljer i timmar. Det skulle jag kunna göra även nu som medelålders, men det har jag förstås inte tid till.

Jag har alltid tyckt att Sherlock Holmes är lite småtrist och osympatisk. Men – detta faktum hindrar inte detta album från att vara mer än utmärkt!

print

Våra samarbetspartners