JONAS GARDELL bland Norstedts skönlitterära utgivning hösten 2021

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är en fullmatad bokhöst vi kan bjuda på i år. Norstedts utgivning innehåller bland annat stora romaner av Agnes Lidbeck och Jonas Gardell, David Lagercrantz ger ut den första boken i en ny spänningsserie och Liv Strömquist tar sig an vår självupptagna samtid. Dessutom: på förhand omtalade debutromaner från Johanna Hedman och Lisa Taddeo, som gjorde internationell succé med Tre kvinnor för ett par år sedan.

Juli

E L James – Befriad
Återupplev passionen, romantiken och dramatiken i Femtio nyanser av frihet – kärlekssagan som uppslukade miljoner läsare världen över. Nu genom Christian Greys tankar, reflektioner och drömmar.
Utgivningsdatum: 8 juli

Eija Hetekivi Olsson – De unga vi dödar
Prisbelönta Eija Hetekivi Olsson är tillbaka med en drabbande mor-dotter-skildring. Romanen undersöker vuxenvärldens bemötande av utsatta barn och unga. De unga vi dödar är en intensiv relationsroman på ett glödande språk. Om föräldraskap och lärarskap. Om bergfast kärlek. Och om förtryck och dess följder som kan bli fullständigt livsfarliga.
Utgivningsdag: 27 juli

Johanna Hedman – Trion
Trion är en mogen och löftesrik debut som på pricken fångar den bitterljuva känslan av att vara ung, när man har hela livet framför sig, och precis allt är på största allvar. Thora, Hugo och August – tre vänner i tjugoårsåldern som tillbringar all tid tillsammans: hänger på caféer, cyklar till Djurgården om sommarnätterna, möter våren i Paris. Men under ytan rör sig starka känslor och funderingar om identitet, klass och kärlek.
Utgivningsdag: 29 juli

Mariam Naraghi – Dikter
Det du ser är nåns vardagsbilder – stövlarna på förstutrappen, spinningcyklarna som väntar på nästa pass, det svårstädade golvet, Nintendokonsolerna. Men där finns också nåt annat, en flyktväg kanske eller en våldsam fälla. Det gäller att sno sig och inte fråga för mycket, det går att saxa fram, liksom i sidled. Dikter är berättelser om sånt som kan hända.
Utgivningsdag: 29 juli

Augusti

Margaret Atwood – Innerligt
“Detta är de sena dikterna.” Så inleder Margaret Atwood den första dikten i nya samlingen Innerligt, och för läsaren blir det lika mycket en varning som en upplysning: “Var beredd på att jag säger som det är.” Mild, ironisk och stundtals häpen är Atwoods blick när hon ser på livet som det blev, men skarp och drabbande när hon med sorg beskriver övergrepp på natur och kvinnoliv.
Utgivningsdag: 5 augusti

Anna Welin – För barnets bästa
En drabbande roman om en liten flicka och de vuxna i hennes närhet. Saga är bara sex månader gammal när hon omhändertas av socialtjänsten. En granne hittar henne i en barnvagn under en balkong, övergiven och undernärd. Författaren Anna Welin har mångårig erfarenhet av socialtjänstens arbete med placerade barn. Här ger hon oss en inblick i den verksamhet som brukar döljas bakom sekretess. Det är fiktion, men skulle lika gärna kunna vara verkligheten.
Utgivningsdag: 5 augusti

Anna Jansson – Dansa min docka
I Dansa min docka får vi äntligen återse Kristoffer Bark och hans brokiga team vid Örebropolisen. Det är en spännande deckarhistoria och även en kvinnohistoria som sträcker sig över fyra generationer.
Utgivningsdag: 12 augusti

Jenny Fagerlund – Början på något nytt
Av en slump möts tre kvinnor och ställer upp i en tävling tillsammans. Det som från början kunde ha slutat vid ett flyktigt möte blir istället början på något nytt. Ny charmig roman från vår svenska feelgoodfavorit!
Utgivningsdag: 19 augusti

Magnus Uggla – Johnny the Fucker
“Upp som en hatad sol och ner som en ointressant pannkaka”. Året är 1978 och efter att äntligen ha slagit igenom stort, turnerat landet runt och blivit omsusad kändis befinner sig Uggla i nedförslöpa. Igen. Och när produktchefen på CBS föreslår att han ska ställa upp i Melodifestivalen är verkligen botten nådd. Magnus Uggla skriver en nästan sann historia om när han första gången ställde upp i Melodifestivalen. Det är en halsbrytande satir om musikbranschen, full fart och vansinnigt roligt.
Utgivningsdag: 26 augusti

September

Suzanne Brøgger – Med egen hand
Suzanne Brøgger har aldrig varit rädd för att ändra åsikt när hon blivit klokare. Nästan femtio år efter debuten med Fräls oss ifrån kärleken går hon nu i dialog med sig själv i ett försök ta reda på hur världen har förändrats. Hon tar åter upp några av de ämnen hon skrev om som ung: privatlivet, kärnfamiljen och parförhållanden, våldtäkt, skuld och skam, kvinno- och modersrollen och betydande kvinnliga författare som Karen Blixen, Sigrid Undset, Inger Christensen.
Utgivningsdag: 2 september

Dimitris Alevras – Det är en märklig plats jag kommit till
Det är en märklig plats jag kommit till är Dimitris Alevras tredje roman, en spännande undersökning av vår tid, av fenomen som radikalisering, prepping, och högerextremism. Av alla de metoder som dagens storstadsmänniska tar till för att hantera tilltagande ensamhet och isolering.
Utgivningsdag: 9 september

Stewe Claeson – Antydningarnas tid
Stewe Claesons nya roman tar på många sätt vid där hans hyllade historiska roman Tiro slutade, den som följde den store tänkaren Cicero utifrån slaven Tiros åldrade blick. Även denna gång ställs de stora frågorna på sin spets: hur leva när man vet att man har kort tid kvar, vad göra när samhället ruttnar uppifrån, hur överleva som god i en ond tid? – och det görs på Stewe Claesons omisskännliga lärda och underhållande prosa.
Utgivningsdag: 9 september

Jonas Gardell – Ett lyckligare år
Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.
Utgivningsdag: 9 september

Liv Strömquist – Inne i spegelsalen
Vi lever i en tid besatt av fysisk skönhet. Fotografier – hur vi ser ut på bild – har blivit allt viktigare och kommit att uppta allt större plats i vårt medvetande. Vi kommunicerar genom bilder, dejtar genom bilder, följer andras liv och berättar om vårt eget genom bilder. Alla går runt med en kamera i handen. Vi har alla förvandlats till voyeurer, fast det vi betraktar är oss själva. Sexighet har förvandlats en diffus form av status och kompetens. Som ingen annan sätter Liv Strömquist fingret på vår samtid. Det är roligt, insiktsfullt – och allt annat än smickrande.
Utgivningsdag: 9 september

Mariana Enriquez – Vår del av natten
Övernaturlig skräck blandas med verklighetsnära händelser i denna omtumlande och fascinerande roman, som samtidigt skildrar en väldigt annorlunda far-sonrelation och därmed säkrar Mariana Enriquez en plats som en av 2000-talets främsta latinamerikanska författare.
Utgivningsdag: 16 september

Marie Norin – Ligga lik
Ligga lik skildrar mer än en förflyttning i rummet, det är en färd genom minnet och medvetandet, en resa från barndomen till medelåldern och hur allt existerar samtidigt.
Utgivningsdag: 16 september

Quynh Tran – Skugga och svalka
Skugga och svalka är Quynh Trans debut; en roman om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj.
Utgivningsdag: 16 september

Mikaela Bley – Död för dig
Caroline och Gustav är paret som lever det perfekta livet. Den vackra skådespelerskan och uppkomlingen som byggde ett imperium. De har allt, lycka, framgång, pengar. Men vad skulle hända om de berövades allt? Med sin nya roman Död för dig inleder Mikaela Bley en ny serie med de två brottsutredarna Henrik Hedin och Leila Kaplan i huvudrollerna.
Utgivningsdag: 16 september

Elise Ingvarsson – De näst största städerna
Elise Ingvarsson är en av våra mest uppmärksammade poeter. Nu vecklar hon ut en prosalyrisk berättelse i vilken man känner igen mycket från hennes tidigare poesi, där moderskap, tro och identitet har varit vanligt förekommande teman, men i De näst största städerna växer också en stark och modig berättelse fram som ytterligare förstärker dessa ämnen.
Utgivningsdag: 23 september

Sara Molin – Frågar åt en vän
Hur navigerar man i livet när kartan hela tiden ritas om? Under ett par skakiga månader råkar Lydia Dunge skicka ett sms fel. Det blir startskottet för en konversation som förändrar hennes liv. Detta är Sara Molins tredje bok.
Utgivningsdag: 23 september

Lisa Taddeo – Djuret
Lisa Taddeo romandebuterar efter den internationella succén Tre kvinnor med en intensiv och mörk skildring av kvinnlig vrede, om en kvinna som vägrar att finna sig i den roll som ett mansdominerat samhälle har tilldelat henne.
Joan har blivit misshandlad av livet och av män, och nu tänker hon betala tillbaka. Hon lämnar sitt hem i New York på jakt efter Alice, den enda person som kan hjälpa henne att få ordning på sitt förflutna, och bosätter sig bland coyotes och hippies i en canyon utanför Los Angeles.
Utgivningsdag: 30 september

Helena Thorfinn – I munkens skugga
Året är 2016 och det har nyligen varit val i Myanmar/Burma. Den ikoniska Aung San Suu Kyi har blivit statsöverhuvud och omvärldens förväntningar är höga på att landet ska ta klivet in i nutiden efter 50 år av grym militärdiktatur.
Liksom i hennes debut Innan floden tar oss och uppföljaren Den som går på tigerstigar skriver Helena Thorfinn om världar hon känner väl och berättar på flödande prosa i sin nya roman om ett land som är okänt för de flesta av oss.
Utgivningsdag: 30 september

Oktober

Agnes Lidbeck – Nikes bok
Det börjar med en katastrof. Precis det som inte får hända, i ett sommarparadis, händer ändå: ett barn. Obevakat. På en strand. Agnes Lidbecks nya roman är en återkomst i det stora formatet. Generationer kopplas ihop och frigör sig från varandra, längtar och lever med varandra. Nikes bok är en svepande roman att leva länge i, och samtidigt ett detaljerat porträtt av en tid, en plats, och människorna som formar den, och formas av den.
Utgivningsdag: 7 oktober

Cilla & Rolf Börjlind – Den barmhärtige samariten
Olivia Rönning är försvunnen. Snart förstår Lisa Hedqvist, hennes kollega vid Nationella operativa avdelningen, att hon måste ha förts bort mot sin vilja. Den barmhärtige samariten är den sjunde boken i den bästsäljande krimserien om Olivia Rönning och Tom Stilton.
Utgivningsdag: 7 oktober

Mercè Rodoreda – Döden och våren
Rodoreda blandar grymhet med skönhet och har åstadkommit en litterär skapelse som det är svårt att värja sig emot men som är oavbrutet fascinerande. En skildring av ett ålderdomligt samhälle där livet och döden går hand i hand och tiden avstannat.
Utgivningsdag: 14 oktober

Jenny Colgan – Jul på det lilla hotellet vid havet
En ny charmig julroman av Jenny Colgan och den fjärde delen i serien om Flora på ön Mure. Flora Mackenzie är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Det hemsökta gamla hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt. Med lite hjälp från Flora kan Fintan förvandla hotellet till en festlig oas av sprakande brasor och god mat, allt lagom till jul.
Utgivningsdag: 14 oktober

Kjersti Herland Johnsen – Julbrevet
Julbrevet är en varm julroman som fokuserar på familj, traditioner, kärlek och vikten av att dela med sig till den som inte är lika lyckligt lottad.
Utgivningsdag: 14 oktober

Jonas Moström – Den omänsklige
Den omänsklige är den åttonde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.
Utgivningsdag: 21 oktober

Debroah Levy – Kolossal frihet
Kolossal frihet är en unik svensk samlingsutgåva av tre självbiografiska titlar av Deborah Levy, i Sverige mest känd för romanen Varm mjölk. Här utgår Levy från sin personliga historia och associerar fritt kring könskamp och politik, filosofi och litterär teori samt vänskap. Resultatet är en självlysande essä om skrivande, kärlek och förluster.
Utgivningsdag: 21 oktober

November

David Lagercrantz – Obscuritas
Första delen i David Lagercrantz nya, hett efterlängtade spänningsserie! Det är sommaren 2003. USA har just invaderat Irak och i Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet. Fallet ser solklart ut med en övertygande bevisning. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han.
Utgivningsdag: 1 november

Charlie Jonas – Moster Paulas kattkafé
På Lenau Platz i Köln bor änkan Susann Siebenschön med sin snövita katt Mimmi. Nu vill Susann resa till sin favoritö Ischia en sista gång innan hon opererar sin höft och blir konvalescent. Men vart ska Mimmi ta vägen under tiden? Kanske kan den där trevliga franskättade lärarinnan i baskermössa som bor några hus bort ta hand om Mimmi?
Utgivningsdag: 4 november

Andrés Stoopendaal – Dunning-Kruger-effekten
Den namnlöse huvudpersonen och hans flickvän Maria har bjudit vännerna Otto och Agnes på middag. Otto och Agnes är mycket olyckliga då deras katt Frodo har rymt eller möjligen ramlat ut genom fönstret. Middagen är redo. Dramat kan ta sin början. Efter två diktsamlingar återvänder Andrés Stoopendaal med besked till romanen. Termen Dunning-Kruger-effekten beskriver en psykologisk hypotes som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå sin egen inkompetens.
Utgivningsdag: 11 november

Pajtim Statovci – Kungens land
Kungens land är den tredje boken av den kritikerrosade författaren Pajtim Statovci, en av Finlands allra främsta litterära stjärnor. Romanen är en mörk version av Romeo och Julia, där handlingen utspelar sig under Kosovokriget på 1990-talet och de två älskande skiljs inte åt av rivaliserande familjer, men av skilda folkgrupper och de slits mellan det traditionella och det moderna, mellan plikt och drift. Och över allt vilar myten om Bolla, en demonisk orm som släpps fri en gång om året för att ödelägga allt som kommer i dess väg.
Utgivningsdag: 18 november

December

Jeanette Bergenstav – Syndoffer
Ingen har hört något. Ingen har sett något. Ändå har två personer blivit brutalt mördade i Torshammarskolans nyrenoverade bildsal. Utsänd av lokaltidningen råkar frilansjournalisten Jennifer Sundin kliva rakt in på brottsplatsen. Innan hon larmar tar hon närgångna bilder av de sargade kropparna. Första delen i en ny spänningsserie!
Utgivningsdag: 2 december

© Norstedts

print

Våra samarbetspartners