THE MOUNTAIN GOATS bland nyheter från Playground v. 16

Klicka på bilden, för att se hela bilden

KRISTOFER GRECZULA GER OSS NYA SINGELN LEAVING YOU FOR ANOTHER
Ibland dyker det upp artister som har allt: talang, hantverkskunnighet, star quality och en osviklig känsla för stil. Kristofer Greczula är en sådan artist. Addera likasinnade co-writers och producenter så finns det få gränser för vad som kan uppnås.
Nu släpps Greczulas nya singel Leaving You For Another, skriven av honom själv tillsammans med Nelson Elle och producerad av Oliver Lundström. Ett stycke klassiskt låtskrivande med melankoli och episk storslagenhet.
Singeln är resultatet av att Greczula har hittat sig själv, rätt samarbetspartners och den integritet som präglar hans förebilder: ikoner som både kunde fylla dansgolv och beröra på djupet. Hans sound kombinerar influenser från 70- och 80-talet med en modern sångstil. ”Jag tar det bästa ur dagens produktionsteknik men med tydliga organiska inslag. Det bästa av två världar. Det tog ett tag att hitta dit, med det var det värt”, sammanfattar han.

DINOSAUR JR.:S NYA ALBUM SWEEP IT INTO SPACE UTE IDAG
Få band har varit så betydelsefulla för den alternativa rockscenen som Dinosaur Jr. Med de klassiska albumen You’re Living All Over Me och Bug blev bandet bestående av J Mascis, Lou Barlow och Murph stilbildande i slutet på 80-talet tillsammans med band som Pixies och Sonic Youth. Efter att ha gått skilda vägar återförenades originaluppsättningen 2005 och har sen dess fyra hyllade album i bagaget, och nu ett femte – Sweep It Into Space.
Inspelningarna av Sweep It Into Space påbörjades under 2019 i J Mascis klassiska Amherst Biquiteen-studio, och på plattan gästar Kurt Vile (tidigare i The War on Drugs) som är med och producerar samt spelar gitarr på singeln I Ran Away.
Även om Sweep It Into Space bjuder på nya samarbeten och bandet utforskar sitt personliga universum så råder det inga tvivel på att det är Dinosaur Jr. vi hör, med det distinkta soundet som de bibehållit intakt sen starten.

CAN’T CARRY ON – NY LÅT FRÅN GRUFF RHYS
Gruff Rhys har släppt nya spåret Can’t Carry On hämtat från hans kommande album Seeking New Gods, som släpps den 21 maj via Rough Trade. Detta sjunde soloalbum spelades in i Mojaveöknen efter en USA-turné och mixades i Los Angeles av superproducenten Mario C (Beastie Boys).
Det vackra albumomslaget är skapat av Gruffs kollaboratör sedan många år, Mark James, som också producerat videon till Can’t Carry On. Videon, som visar Rhys klättrandes både uppför ett faktiskt och ett metaforiskt berg, är en direkt uppföljare till förra singeln Loan Your Lonliness och dess video.
Rhys själv berättar att Can’t Carry On handlar om “when reality catches up with delusion and the search for a guiding hand out of a heavy situation”.

THE MOUNTAIN GOATS SLÄPPER SINGELN MOBILE FRÅN KOMMANDE ALBUMET
För ett år sedan kunde John Darnielle från The Mountain Goats avslöja att bandet hade spelat in mer än bara det material som hamnade på albumen Songs for Pierre Chuvin respektive Getting Into Knives. Detta material kommer att hamna på en sprillans ny fullängdare, Dark in Here, som släpps den 25 juni, och den glada nyheten presenteras tillsammans med en första singel – Mobile.
På Mobile medverkar flera studiomusiker som är verksamma i legendariska Muscle Shoals-studion: Spooner Oldham (Bob Dylan, Neil Young, Linda Ronstadt) på piano och Will McFarlane (Bonnie Raitt, Tammy Wynette) på leadgitarr. Mountain Goats basist Peter Hughes beskriver upplevelsen:
”The Mountain Goats have been playing together as a band long enough to have developed a degree of musical telepathy, but listening to these two guys responding in real time to us and each other revealed another level of connectedness altogether, one bordering on the supernatural. We ran through most of these songs three times; I’m pretty sure the performance of Mobile you’re hearing is a second take.”

LISSIE FIRAR JUBILEUM OCH SLÄPPER NY LÅT
Sångerskan Lissie förbereder sig för en fullmatad sommar då hon firar 10-årsjubileum för debutalbumet Catching A Tiger från 2010, och hon kommer att fira ordentligt. Först släpper hon en ny utökad utgåva av albumet, Catching A Tiger (Anniversary Edition), den 25 juni, och sedan följer hon upp detta med en ny samling låtar under albumnamnet Watch Over Me (Early Works 2002-2009). Den senare består av nio aldrig tidigare släppta låtar som bl.a. ledde till att hon blev signerad till ett skivbolag en gång i tiden. Watch Over Me (Early Works 2002-2009) släpps den 23 juli.

ALFA MIST SLÄPPER ALBUMET BRING BACKS OCH FIRAR MED ONLINEKONSERT
Alfa Mist är ett enmansprojekt som smälter samman klassisk hiphop med jazz. Som tonåring producerade Alfa Mist grime och hiphop i sitt rum hemma i London, men när han började college lärde han sig spela piano och blev mer och mer influerad av jazz i allmänhet och Miles Davis i synnerhet. Idag släpps Bring Backs som är hans tredje album, och vi får njuta av organiskt sväng och en stor känsla för dramatiska soundscapes. Det är både tajt, progressivt och flummigt – på ett bra sätt.
Alfa Mist passade igår på att fira albumsläppet genom att bjuda på en gratiskonsert från den legendariska Metropolis-studion i London. Tillsammans med ett tolvmannaband (som inkluderar en stråkkvartett) fick vi avnjuta Bring Backs helt gratis, som en YouTube-stream. Om du missade detta finns hela konserten HÄR.

ANGEL OLSEN GER OSS NY SINGEL FRÅN SITT KOMMANDE BOXSET
I veckan gav Angel Olsen oss nya låten Alive and Dying (Waving, Smiling), tagen från hennes kommande boxset Song of the Lark and Other Far Memories som i sin tur släpps den 7 maj. Låten är en fantastisk orkestralversion av Waving, Smiling, ett albumspår från Whole New Mess som landade förra året. Olsen beskriver låten:
“This song is all about chapters closing, and learning to let go of things I can’t understand. It’s very me – I will always nosedive into love, and suffering can definitely come with that. When I hear this version the strings really bring the song to its necessary bittersweet boiling point.”
Angel Olsens två senaste studioalbum var från början tänkta att vara ett dubbelalbum. I det kommande exklusiva 4LP-boxen samlas All Mirrors (2019) och ovan nämnda Whole New Mess samt en LP med samtliga alternativa tagningar, b-sidor, remixer och omarbetningar som gjorts under detta kapitel av Angel Olsens karriär. Dessutom medföljer en bok på 40 sidor.

BICEP SLÄPPER DELUXEVERSION AV ISLES
Tidigare i veckan överraskade den nordirländska elektroduon Bicep med att släppa en deluxeversion av senaste fullängdaren Isles. Den nya versionen bjuder på tre nya spår: Siena (feat. Clara La San), Light och Meli (I).
Med Isles, uppföljaren till den självbetitlade debuten 2017, fortsatte duon att kanalisera den artistiska energi som var så tydlig på första plattan, och mottog lovord från lyssnare och fans. Samtidigt grävde de djupare ner i de ljud, erfarenheter och känslor som har influerat deras liv och musik, och de låter olika typer av världsmusik inspirera dem. På singlarna Atlas, Saku och Apricots (Billboards #1 Dance Track 2020) bevisade Bicep sin djupa musikaliska kunskap och oklanderliga produktion.

SOPHIA KENNEDY SLÄPPER ANDRA SINGELN FRÅN KOMMANDE ALBUMET
Några veckors väntan återstår innan Sophia Kennedys andra album Monsters ser dagens ljus, men redan har musikpress och radio hyllat henne – självaste Iggy Pop har spelat hennes låt Cat On My Tongue i sitt radioprogram. Idag delar Kennedy med sig den skeva pianolåten I’m Looking Up där hennes röst kommer till sin fulla rätt. En spännande musikvideo ger låten ännu en dimension.
Sophia Kennedy berättar om låten:
“The song is an attempt to somehow describe the heavy feeling of loss and grief. When you lose someone you are suddenly exposed to a new form of reality – it comes crashing in your life without a warning and makes you question your own existence. But the song also has a psychedelic level – it’s a somewhat childish, naive view of looking up into the sky and searching for someone or something that has gone forever. To me it’s an extreme piece of music, because it is an extreme experience to lose someone you love.”

SKID ROW SPELAR IN NYTT ALBUM OCH HAR SKRIVIT PÅ FÖR EARMUSIC
Skid Row, ett av de mest klassiska hårdrocksbanden från det sena 80-talet, har under sin karriär skrivit odödliga låtar som Youth Gone Wild, I Remember You och inte minst 18 And Life, och inte bara sålt miljontals album, utan även turnerat hela världen många gånger om. De har efter splittringen med sin första sångare Sebastian Bach fortsatt släppa plattor, och är nu på gång med ett nytt album. De passar då också på att skriva på ett nytt skivkontrakt med EarMusic, som bland många andra artister även har Deep Purple och Alice Cooper i sitt stall.
Det vi vet om det kommande albumet är att det kommer att släppas under första kvartalet 2022 och att det produceras av Nick Raskulinecz som tidigare jobbat med storheter som Foo Fighters, Rush, Halestorm, Velvet Revolver och Alice In Chains.

TRIPPELNYHET FRÅN FINK
Idag är Fink, eller Fin Greenall som han egentligen heter, extra generös med glada nyheter. Han meddelar både albumsläpp, en 58 spelningar lång Europaturné och ett första smakprov från det kommande albumet: Warm Shadow (IIUII). Singeln är en omtolkning av en av Finks mest älskade kärlekssånger.
Det nya albumet IIUII är i sin helhet just en omtolkning, en nostalgitripp och ett unikt ”best of”-format, där bandet på nytt spelat in Fink-låtar släppta mellan 2006 och 2016. Efter tre års intensivt turnerande med hela bandet beslutade sig Greenall för att genomföra en akustisk soloturné vilket tog honom tillbaka till den enkelhet som de första åren i hans karriär präglades av. Det vackra i den enkelheten var precis det han ville fånga på IIUII.

4AD-NYTILLSKOTTET LUCINDA CHUA BJUDER PÅ NY SINGEL OCH VIDEO
Lucinda Chua är en sångerska, låtskrivare, kompositör, producent och multiinstrumentalist från London. Chua skriver stämningsfulla poplåtar med intim atmosfär och använder sig främst av sin röst, en cello och en rad specialeffekter.
Just nysignerad till välrenommerade labeln 4AD kommer hon att släppa en första EP, Antidotes 2, på etiketten den 7 maj. Första spåret heter Until I Fall och släpps idag tillsammans med en video producerad av William Kennedy. Chua själv säger att låten handlar om “rebirth and finding the inner strength to rise.”

THE CONFUSIONS ALBUM BLACK SILHOUETTES ÄNTLIGEN HÄR
Efter nästan 30 år sedan debutsingeln kan The Confusions från Sundsvall med rätta betecknas som indieveteraner, och de är fortfarande ett band som ständigt utforskar nya vägar.
Nu kommer deras tionde album, Black Silhouettes där del ett släpps nu och del två senare i augusti. Albumet släpps även fysiskt som en dubbel-LP redan nu i en lyxigt påkostad utgåva. Indiepop för ett nytt århundrade!

© Playground Music Scandinavia

print

Våra samarbetspartners