SERPENTWITHFEET bland nyheter från Playground Music v. 12

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SERPENTWITHFEETS ALBUM DEACON UTE NU
Idag släpper serpentwithfeet sitt nya album DEACON. Inför den stora dagen bjöd han tillsammans med NAO i måndags på en färsk singel från albumet, Heart Storm. De föregående singlarna Same Size Shoe och Fellowship har mottagits med idel hyllningar, så DEACON är en minst sagt efterlängtad fullängdare när den idag äntligen får se dagens ljus.
Albumet centreras kring kärlek mellan svarta, homosexuella män, men även ömheten som bara de allra finaste relationerna – romantiska såväl som icke-romantiska – kan ge. Här visar serpentwithfeet hur mycket han vuxit som låtskrivare sedan debutalbumet soil 2018, ett av det årets mest lovordade album. Den nya plattans titel – diakon på svenska – är en hyllning till de afroamerikanska kyrkor som fostrat både serpentwithfeet och många andra R&B-artister med rötter i gospelmusiken.

BLACK MIDI PRESENTERAR NYTT ALBUM OCH SLÄPPER SINGEL
Den 28 släpps black midis nya album Cavalcade. Nyheten levereras tillsammans med den färska singeln John L plus musikvideo. Den kommande fullängdaren utlovar en dynamisk och uppfinningsrik resa, och som uppföljare till hyllade Schlagenheim från 2019 (ett album som fick brittiska The Times att utnämna dem till årets mest spännande band) lär den inte göra vare sig kritiker eller fans besvikna. Varje låt kan ses som en representation av en karaktär – och med en egen karaktär – som tillsammans bildar en kavalkad, därav albumtiteln.
Basen till Cavalcade hade lagts redan 2019; utkast till vad som skulle komma att bli albumspår började formas kort efter släppet av Schlagenheim och spelades live fram tills dess att de blivit till faktiska låtar. Efter att originalmedlemmen tillika bandets gitarrist och sångare Matt Kwasniewski-Kelvin beslutade sig för att ta en paus från bandet bestämde sig de kvarvarande musikerna för att ytterligare utöka sitt sound med hjälp av saxofonisten Kaidi Akinnibi och keyboardisten Seth Evans.

TUNE-YARDS NYA ALBUM SKETCHY SLÄPPS IDAG
Mellan 2009 och 2018 släppte Tune-Yards fyra kritikerrosade album samtidigt som de turnerade flitigt och komponerade musik både till sig själva och andra.
Nu är de tillbaka med sitt femte studioalbum sketchy som kom till efter en period av utbrändhet där bandet spenderade timmar med att jamma live tillsammans. Albumet släpps idag, men redan tidigare i veckan släppte bandet fokussingeln hypnotized med tillhörande video.

KARLAVAGNEN – NY SINGEL MED RYMDPOJKEN
Sommaren 2019 sa Rymdpojken upp sig från sitt heltidsjobb för att satsa helhjärtat på musiken. Några månader senare blev han upptäckt av Victor Thell och tillsammans började de planera ett nytt artistprojekt som resulterade i Rymdpojken.
Rymdpojken, eller Adam Englund som han egentligen heter, debuterade förra sommaren med singeln FLIGHTMODE feat. Victor Leksell följt av den fina låten Glömma dig tillsammans med Myra Granberg.
Idag släpper Rymdpojken den storslagna låten Karlavagnen som är skriven tillsammans med Marcus Svedin, och på låten hörs fina livestråkar arrangerade av Erik Arvinder.
Rymdpojken om Karlavagnen:
“Låten handlar om att vilja hjälpa någon man tycker om som blivit sårad, att du alltid kommer finnas där för personen och att ni kan läka tillsammans. Jag skrev Karlavagnen ihop med min vän och producenten Marcus Svedin. Det har alltid varit en dröm för oss båda att göra en låt med en stråkorkester och vi kände tidigt att det verkligen kunde förstärka känslan i låten.”

MAIA HIRASAWA GER OSS NYA SINGELN DIAMANT
Efter ett flertal duett-samarbeten är Maia Hirasawa tillbaka med en egen låt på svenska. Diamant handlar om att äntligen hitta sitt eget värde, sin ”diamant”, och sen våga ta steget att göra sig sårbar och älskad. Att älska sig själv först innan man älskar nån annan.
Maia Hirasawa berättar:
”Under denna trista pandemi har jag drömt mig tillbaka till mitt stängda tonårsrum där känslorna sköljde över som stora vågor och Diamant blev en 90-talsdoftande låt som definitivt får dig att vilja dansa, men kanske samtidigt grina lite…”
Diamant är producerad av Göteborgstrion TÅFAB (Björnstammen, 047).

MOLLY LEWIS SIGNAR TILL JAGJAGUWAR OCH SLÄPPER VIDEO
Världskända visslaren Molly Lewis kan nu stoltsera med att vara det senaste tillskottet i etiketten Jagjaguwars imponerande artiststall. I veckan kom hennes första singel och video genom dem, Oceanic Feeling, och i videon gör John C. Reilly gästspel.
Australienbördiga Lewis är numera bosatt i Los Angeles, och har gjort sig känd för sina framträdanden på evenemang runt om i staden där framstående figurer som ovannämnda Reilly, Karen O och Mac DeMarco medverkat tillsammans med henne. Hennes kärlek till konstformen vissling väcktes vid 12 års ålder när hon fick CD:n Steve ”The Whistler” Herbst Whistles Broadway, och sedan dess har hon utvecklat sin talang – sin ”mänskliga theremin”, som hon kallar det – och på kuppen vunnit folks hjärtan världen över. Med sin bakgrund i filmstudier kombinerar hon ofta sina två stora intressen.

NY EP FRÅN 4AD:S SAMLINGSALBUM
Nu är den tredje och näst sista delen – Side 3 – från 4AD:s samlingsalbum tillgängligt. Albumet släpps som helhet digitalt den 2 april och fysiskt den 23 juli.
På den tredje EP:n har turen kommit till Future Islands, Jenny Hval, Dry Cleaning och Bradford Cox att få dela med sig av sina tolkningar av låtar från Colourbox, Lush, Grimes respektive Breeders.

PORTUGAL. THE MAN SLÄPPER OREGON CITY SESSIONS I APRIL
2008 hade Portugal. The Man varit ett band i drygt två år och njöt av en exceptionellt kreativ period. Idag delar bandet med sig av en inblick i den unika tiden före de blev världsberömda i form av singeln The Devil med tillhörande video, och avslöjar även släppet av livealbumet Oregon City Sessions som singeln är tagen från. Albumet släpps digitalt den 16 april och fysiskt den 11 juni.
Under Portugal. The Mans första två år släppte de två fullängdare och en EP, och spelade nästan 500 gig. Det unga bandet från Alaska avslutade sin intensiva turné 2008, och istället för att ta en paus beslöt de sig för att spela in kulmineringen av vad deras liveframträdande hade utvecklats till under turnén. De spelade igenom hela sitt set, utan omtagningar – bara bandet i dess mest naturliga form. Detta är första gången de släpper inspelningen till en bredare skara.
Portugal. The Man nådde nya höjder 2017 med guldsäljande albumet Woodstock, och inte minst tack vare megahitsingeln Feel It Still som gjorde bandet till Grammy-vinnare.

LOST GIRLS SLÄPPER SAMARBETET MENNESKEKOLLEKTIVET
Norska duon Lost Girls, bestående av artisten och låtskrivaren Jenny Hval och multiinstrumentalisten Håvard Volden, släpper sitt debutalbum Menneskekollektivet digitalt idag och fysiskt den 23 april.
Trots att Menneskekollektivet blir duons första album är detta på intet sätt ett nytt samarbete, utan Hval och Volden har under mer än tio år varit musikpartners. Genremässigt pendlar de mellan klubb-beats och improviserad gitarr, spoken word och melodisk sång, abstrakta och harmoniska syntslingor. Tillsammans tillät de sig experimentera såväl instrumentellt som sång- och låttextmässigt under fria former när de trädde in i studion för snart ett år sedan. Idag får vi äntligen höra resultatet i sin helhet.

HAILU MERGIA & WALIAS BANDS ALBUM TEZETA ÄNTLIGEN TILLGÄNGLIGT
Etiopiske musikern Hailu Mergia meddelar den glädjande nyheten att Tezeta, en dold juvel från legendariska Walias Band, äntligen kommer att släppas både fysiskt och digitalt den 4 juni via Awesome Tapes From Africa. Efter fjolårets hyllade album Yene Mircha återvänder Mergia till sitt arkiv för att tillgängliggöra inspelningar från hela sin långa karriär som tidigare varit svåra att få tag på. Tezeta, som släpptes 1975 och var bandets andra album, har tidigare bara varit tillgängligt på kassett i bandets egen musikaffär i Addis Abeba. Från och med idag finns albumspåret Nefas New Zemedie ute digitalt.
Hailu Mergia och Walias Band har sedan tidigt 70-tal spelat en vital roll för den moderna etiopiska musiken. De var banbrytande på flera fronter, från själva musiken – att släppa hela album med instrumentalmusik var otänkbart tills de gjorde det – till hur de blev det första independent-bandet från Etiopien att turnera utomlands.

REAL ESTATE GER OSS NYA EP:N HALF A HUMAN
Real Estates nya EP Half A Human består av sex nya låtar som skrivits i två skilda världar. Det senaste årets nedstängningar har förmodligen varit det längsta som bandet har någonsin varit både ifrån varandra och livescenen.
Nu släpper de äntligen musiken som från början skapades till deras album men sedan kom till liv efter att kvartetten på skilda håll skickat material fram och tillbaka till varandra under pandemin. EP:n följer upp fullängdaren The Main Thing som släpptes förra året bara veckor innan USA stängde ner till följd av pandemin.

SLAYER MOON OCH 2020 – TVÅ NYA LÅTAR FRÅN BRAIDS
Kanadensiska Braids släpper nu två helt nya låtar, Slayer Moon och 2020, inspelade under studiosessionerna för deras senaste album Shadow Offering.
Så här beskriver Raphaelle Standell-Preston, sångerska och låtskrivare i bandet, sin inspiration bakom låtarna:
”Slayer Moon är inspirerad av en Sailor Moon-telefonväska som jag köpte i Tokyo klockan 3 på natten när jag var på turné i Japan. När jag växte upp var jag besatt av Sailor Moon, särskilt av förmågan att magiskt förvandlas från en normal tjej till en fullständig mystisk och kraftfull Sailor Scout, redo att bekämpa världens onda krafter. 2020 skrevs under 2017 efter en lång period av ensamhet – i abstrakt bemärkelse – samtidigt som den nått flyktig fysisk närhet. Jag var med vänner, men mitt hjärta var ensamt och längtade efter sällskap.”

MANNEQUIN PUSSY LEVERERAR NY EP I MAJ
Indiepunkrockarna Mannequin Pussy kommer att släppa en femspårs-EP som fått titeln Perfect den 21 maj. Deras hyllade debut Patience släpptes i slutet av 2019 och turnéerna var inbokade, väskorna packade och året 2020 var planlagt in i minsta detalj. Sen tog covid-19 ett strypgrepp på världen, och allt ställdes in.
Som alla andra satt bandmedlemmarna i ofrivillig karantän och försökte ta sig igenom allt så gott de kunde på egen hand. När de väl beslöt att träffas igen för att skapa musik, flödade inspirationen och kreativiteten. Med producenten Will Yip (som bland mycket annat har Panic! At The Disco, Quicksand och The Menzingers på meritlistan) levererar bandet fem helt nyskrivna låtar, som alla uppvisar en längtan efter normalitet och en uppdämd energi som man nästan kan ta på. I veckan släppte de nya singeln Control med musikvideo.

OLIVERA SLÄPPER AKUSTISK VERSION AV LOT TO LIVE
Idag släpper Olivera en akustisk version av sin tidigare singel Lot To Live från i fjol.
Lot To Live skrevs tillsammans med den svenska sångaren och låtskrivaren Alexander Tidebrink (också känd som A7S).
Olivera om låten:
”Den här versionen av låten fungerar nästan som en vaggvisa. Det är roligt hur nya versioner kan ge så olika känslor av samma text.”

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners