HANNU SARENSTRÖM : DET NYA TRÄDGÅRDSLANDET – inspirerande från trädgårdstips till livstips

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Genre: Trädgårdsskötsel
Antal sidor: 279
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-03-10

Hannu Sarenström hade hittat paradiset på jorden på Kinnekulle. Otaliga trädgårdsfans från hela världen följde hans odlande och kunde allt om Hannus charmiga trädgård fylld med blomsterprakt, ätbart och charmigt tingeltangel. Så gjorde Hannu en helomvändning – sålde paradiset och flyttade utomlands. Startade om med ett nytt blankt blad, ett nytt hus, en ny trädgård och ett nytt språk.

Hannu på Kinnekulle är numera Hannu på Langeland. Langeland är en liten dansk ö, där det blåser rejält, och Hannus första sak att kolla upp var: vart kan man gå med hunden? Utan allemansrätt och med mycket uppodlad jord är det inte alldeles självklart på vilka ställen det är tillåtet med hundpromenader. Språket är inte heller en självklarhet, och då inte bara de skojiga “halvfjemsiga” räkneorden. (Som Hannu påpekar – man sträcker ju ändå bara fram sitt kort och ser siffrorna digitalt – det hjälper!)

Även trädgårdsorden kan vara en utmaning, och trädgårdsorden är väl de allra viktigaste?! Hannus högt älskade snödroppar kallas numera för vintergäck. Våra kända svenska glatt gula vintergäck kallas förresten för erantis, vilket också är blommans vetenskapliga namn.

Kan inte värderas i pengar

Det första Hannu gör när han kommer till sitt nya hem på Langeland är inte att packa upp allt porslin – det kan göras sedan – utan första prioritet är att åka till en plantskola och köpa ett nytt träd och några nya perenner. Porslinet kan packas upp sedan. Liksom alla fina krukor och andra prydnader som följt med från trädgården på Kinnekulle. En kruka som kostar max trettio kronor – är den värd att packa ner och ta med sig? Självklart, patinan och de fina lavarna som växer på den gamla krukan kan inte värderas i pengar, menar Hannu! (Och som läsare håller man tummarna för att lavarna inte vissnar, torkar och ramlar av på det blåsiga Langeland …)

Nya paradiset är funnet

Den älskade snödroppen Desdemona blev kvar på Kinnekulle, liksom mycket annat som inte hittades under all snö som fanns vid flytten, men Hannu gläds åt nya lökar, som flyttas lite varstans för att sprida sig, och nya projekt, och ett mildare klimat. Hannu provar det mesta. Även relativt exotiska träd som inte ska gå att odla i Danmark tar sig fint. Jorden är kalkhaltig och ändå trivs och frodas magnolior och rhododendron. Hannu skördar egna mandlar, några sparas till julgröten och några äts direkt – och han trivs stolt med sin skörd. En jättestor gräsmatta görs om till köksträdgård. Massor av kål odlas, och de danska rådjuren (till skillnad från de på Kinnekulle) tycks inte gilla att äta kål. Det nya paradiset är funnet!

Ett pågående projekt

Boken Det nya trädgårdslandet är en personlig och inspirerande berättelse om att lämna något man älskar för att hitta något man älskar – kanske ännu mer? En historia om att starta om, att våga, att vilja, och att göra slag i saken. Trädgården på Kinnekulle var närapå perfekt. Trädgården på Langeland är ett pågående projekt, en oändligt stor trädgård som har så många möjligheter att erbjuda …

Det här är inspirerande läsning med trädgårdstips och matlagningstips och livstips … En bok som har något för alla, för lökfanatiker och perennentusiaster, för rosälskare, för alla idoga förkämpar för köksträdgård och självförsörjning … och för alla drömmare som fantiserar om ett nytt land med varmare klimat. Ingenting skönmålas – det finns både vinster och förluster med alla scenarion.

Friskt vågat, hälften vunnet

Men Hannu är kreativ, livsbejakande, konstnärlig, modig, optimistisk … och ibland inte så lite våghalsig.

Entusiasmen som Hannu ingjuter i varje ord är smittande. Det gäller att våga för att vinna, och om man inte provar så vet man ju inte om det går … Även i Sverige kan man våga ta ut svängarna lite mer. Friskt vågat, hälften vunnet är inte något som enbart danskar har patent på.

En värld värd att återvända till

Boken är full av konstnären Hannus högst personliga och poetiska fotografier – läsaren får vandra in i helsidesuppslag värdiga impressionisternas mästare, där solrosor samsas med grönsakerna i en varm solnedgång, och där dimman sveper in markerna i ett skirt täcke.

Det nya trädgårdslandet är en bok med så många aspekter och den innehåller en värld väl värd att återvända till – gång på gång.

print

Våra samarbetspartners