ZEINA MOURTADE & PAUL SVENSSON : MIDDAGSKOMPASSEN – inspirerande kokbok för alla “allätare”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lennart Weibull
Genre: Hållbarhet, Matlagning
Antal sidor: 248
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-12

Vilken fråga hör du allra oftast? Gissningsvis kommer “Vad blir det för mat …?” högt upp på listan.

En fråga som ofta ställs i olika media är “Hur går det för vår planet?” och “Vad kan vi göra för att hjälpa till?”. Paul Svensson skapade till exempel en SVT-serie om grön mat, med titeln Den gröne slaktaren (finns på SVT play). Att minska matsvinnet är både miljövänligt och tidssparande och en ekonomisk vinning. Att äta mer ekologiskt, mer grönt, mer lokalt odlat … är smart, gott och nyttigt.

Paul och Zeina inspirerar utan pekpinnar

Middagskompassen är en splitterny kokbok av kokboks- och kockveteranerna Paul Svensson och Zeina Mourtada. Observera att det inte är en vegetariansk eller vegansk kokbok, och det är inte en pekpinnekokbok.

Praktisk, färgglad, god

Det är en praktisk, färgglad, god och inspirerande kokbok för alla “allätare”. Och ja, det finns vegetarisk och vegansk mat, men också andra typer av rätter. Som thailändsk färsgryta som är supergod. Och som innehåller 400 gram nötfärs (som kan bytas ut mot vegofärs – fortfarande supergott!). Det viktiga är att när folk unnar sig kött, fisk och skaldjur ska det vara bra råvaror.

Hur “slaktar” du grönt effektivt?

Det viktiga också är att inte slänga massor av mat, som frukt och grönt, där “spillet” är enormt. Paul Svensson har massor av tips för hur man använder hela grönsaken (som en sann grön slaktare!) och hur man sparar och förvarar för att minska svinnet (både miljömässigt och ekonomiskt smart tänkt). Det här är husmorstips av den högre skolan, sådant som folk kunde förr i tiden, innan överflödets tidevarv gjorde sitt intåg.

Recept från hela världen – och med bönor till teet!

Recepten är från hela världen och Paul och Zeina plockar ut sina guldkorn. Ett extra plus i kanten är att Zeina verkar vara väldigt förtjust i bönor … Och visst är det gott med bönor till “tea” (eller kvällsvard på ren svenska). Vita bönor i tomatsås känns ibland som en brittisk nationalrätt (baked beans on toast!) men bönrecept finns från hela världen och en ny favorit här är ugnsbakade bönor från Balkan. Lätt att göra och smakrikt.

Inte dyr eller tidsödande

Ledstjärnan är så klart att all mat ska vara god mat — men också att det inte ska vara dyr mat eller tidsödande mat. När man ser miljövänliga kockar in action på TV verkar de ibland ha all tid i världen och en obegränsad budget. Verkligheten med en hungrig familj vid dagens slut ser helt annorlunda ut …

Från borsjtj till wok

Testa shakshuka på paprika, lök och rotfrukter, en försvenskad version av bibimbap, indisk linsgryta, falafel, vardagswok, skotsk purjolöksoppa, bönotto, nudelsallad, borsjtj och andra goda rätter från hela världen, se vilka dina familjefavoriter blir, hitta rutiner för att växa mellan dem och variera dem, skär ner på chilin så att barnen vill äta och samsas om att samla in råvaror och fira skördefest …

Rödbetspizza med hallon och getostkräm till efterrätt

Boken har också ett generöst kapitel med desserter – både klassiker och ovanliga varianter. Apfelstrudel är en klassiker, medan rödbetspizza med hallon och getostkräm till efterrätt känns väldigt äventyrligt … Men det går ner, det också. Äppelkaka med pumpa eller veganska brownies kommer dock att slåss om förstaplatsen som mest återkommande dessert. En mycket god variant av “recycling”!

En god bok!

Det blir totalt 80 klimatsmarta recept och kokboken, med receptsamling och en stor avdelning med hållbara tips, är skriven och utgiven i samarbete med Naturskyddsföreningen.

Boken är precis så härlig, levnadsglad och inspirerande som man kan vänta sig … när det är Paul och Zeina som står som avsändare! En god bok!

print

Våra samarbetspartners