DINOSAUR JR. bland nyheter från Playground v. 13

Klicka på bilden, för att se hela bilden

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR TILLBAKA MED ALBUMET G_D’S PEE AT STATES END!
Godspeed You! Black Emperors nya album G_d’s Pee AT STATE’S END! är ett soundtrack till vår kaotiska tid och en kritisk observation av ett samhälle i akut politiskt kaos. Som albumets anarkistiska titel antyder består albumet av två 20 minuter långa svepande stycken av rå och kraftfull postrock, och två mindre fristående stycken på sex minuter var där vi finner Godspeed i sin brutalt vackraste, mest fängslande och dystraste form. Albumet släpps imorgon.
25 år in i karriären är detta album lika vitalt, upprörande och obevekligt som valfri del av GY!BE:s beryktade diskografi. STATE’S END spelades in och mixades i oktober 2020 i bandets hemmastudio Thee Mighty Hotel2Tango av den erfarne och prisbelönte indieproducenten Jace Lasek (The Besnard Lakes) som här samarbetar med GY!BE för första gången.
Efter en paus som tog sin början 2003 återvände Godspeed till musikscenen i december 2012 för en återförening som nu hållit i ett årtionde, markerat av hundratals utsålda livespelningar och tre hyllade studioalbum.

MUSTAFA ALBUMDEBUTERAR I MAJ – NYA SINGELN ALI UTE NU
Den kanadensiske poeten och låtskrivaren Mustafa albumdebuterar den 28 maj med fullängdaren When Smoke Rises. Tillsammans med nyheten ger han oss idag den nya singeln Ali.
Föregångssinglarna Air Forces och Stay Alive har mottagit lovord från både artistkollegor, kritiker och fans, och Mustafa har med sin ”inner city folk music” spåtts bli en av den nutida musikens viktigaste röster. Det kommande albumet hämtar inspiration från några av just folkmusikens största ikoner – Joni Mitchell, Bob Dylan, Richie Havens – men Mustafa gör musiken till sin egen genom att kanalisera sina upplevelser från dagens Toronto, hans hemstad.
På When Smoke Rises medverkar tungviktarna Frank Dukes och Jamie xx som producenter, och Sampha och James Blake på sång.

DINOSAUR JR. BJUDER PÅ EN ANDRA SINGEL FRÅN KOMMANDE ALBUMET
Få band har varit så betydelsefulla för den alternativa rockscenen som Dinosaur Jr. Med de klassiska albumen You’re Living All Over Me och Bug blev bandet bestående av J Mascis, Lou Barlow och Murph stilbildande i slutet på 80-talet tillsammans med band som Pixies och Sonic Youth. Efter att ha gått skilda vägar återförenades originaluppsättningen 2015 och har sen dess fyra hyllade album i bagaget med ett femte på väg.
Inspelningarna av kommande albumet Swept It Into Space påbörjades under 2019 i J Mascis klassiska Amherst Biquiteen-studion, och på plattan gästar Kurt Vile (tidigare i The War on Drugs) som är med och producerar samt spelar gitarr på förra singeln I Ran Away. Även om Swept It Into Space bjuder på nya samarbeten och bandet utforskar sitt personliga universum så råder det inga tvivel på att det är Dinosaur Jr. vi hör med deras distinkta sound som de bibehållit intakt sen starten.
Idag släpps den andra singeln från kommande albumet, Garden.

ANGEL OLSEN MEDDELAR SLÄPP AV EXKLUSIVT BOXSET MED NY SINGEL
Angel Olsens två senaste studioalbum var från början tänkta att vara ett dubbelalbum. I det kommande exklusiva 4LP-boxen Songs of the Lark… And Other Far Memories samlas just All Mirrors (2019) och Whole New Mess (2020) samt en LP med samtliga alternativa tagningar, b-sidor, remixer och omarbetningar som gjorts under detta kapitel av Angel Olsens karriär. Dessutom medföljer en bok på 40 sidor innehållande outtakes från fotograferingar, bilder från inspelningarna, handskrivna texter och bilder på objekt som har betydelse för Olsen.
All Mirrors och Whole New Mess presenterade två fantastiska extremer hos en artist som lyckats omfamna båda sidor av sitt artisteri, lika delar storslaget bombastiskt som ljuvligt intimt. Denna box är den definitiva dokumentationen.
Härom dagen släpptes singeln It’s Every Season (Whole New Mess).

NY LÅT OCH VIDEO MED DRY CLEANING INFÖR ALBUMSLÄPPET IMORGON
Dry Cleanings debutalbum New Long Leg är inte långt borta nu, och på slutspurten dagen innan släppet bjuder de på singeln Unsmart Lady med ackompanjerande musikvideo. Maffig i sitt grunge-aktiga groove tacklar den ett ständigt aktuellt tema: kroppsideal.
Den brittiska postpunkkvartetten hyllades vitt och brett för sin EP Boundary Road Snacks and Drinks som kom 2019, och ridandes på den vågen spenderade de mer och mer tid på turné, slipandes på sin musik och sitt samspel. Debutalbumet New Long Leg är mer ambitiöst och komplext än någonsin, och sångerskan Florence Shaw använder sin röst på ett genialiskt sätt för att ge varenda ord och detalj mening.

POTÉ SLÄPPER LÅTEN YOUNG LIES SOM GÄSTAS AV DAMON ALBARN
Poté (Sylvern Mathurin) släppte sin första singel Young Lies nu i veckan. På låten medverkar Damon Albarn, känd från Blur och Gorillaz, och den kommer att återfinnas på Potés debutalbum A Tenuous Tale Of Her som släpps genom Bonobos etikett Outlier.
Elektroartisten Poté kommer från början från St. Lucia men bor och verkar numera i Paris. Hans karibiska arv skiner igenom i musiken med sin rytm och glädje, vilket sammanflätas med experimentella, känslofyllda element. Han tillåter sig vara sårbar på albumet, och bygger tematiken på hur han föreställde sig att olika människor skulle reagera om mänskligheten stod på apokalypsens rand. Utvecklingen han genomgått som artist drev på processen som ledde upp till albumet, och där har han inte minst upplevelsen att få agera förband till Bonobo på dennes europeiska turné att tacka. Nu vågade äntligen Poté ta sin musik från dansgolven ut till en bredare publik.

FLOCK OF DIMES EFTERLÄNGTADE ALBUM HEART OF ROSES UTE IMORGON
Idag landar albumet Heart Of Roses, signerat Jenn Wasner som går under artistnamnet Flock of Dimes. Med detta andra soloalbum tar Wasner sin sårbarhet, ärlighet och öppenhet till en ny nivå, egenskaper grundade i det självförtroende som hennes decennielånga karriär som låtskrivare, producent och multiinstrumentalist bidragit till.
På albumet Head of Roses, som följer upp hennes hyllade EP Like So Much Desire från förra sommaren, hör vi gästspel från gitarristen Meg Duffy, Matt McCaughan (Bon Iver), Andy Stack (Wye Oak) och Adam Schatz (Landlady). Hjärtekrossande står i centrum, i dubbel bemärkelse – att både få sitt hjärta krossat och samtidigt göra sig skyldig till att krossa någon annans. Men det handlar också om acceptans, om vetskapen att livet omöjligen kan levas utan att gå igenom smärtsamma upplevelser och att såra andra, och att förlikas med detta.

JAYWOOD SLÄPPER SIN FÖRSTA SINGEL SOME DAYS
JayWood är namnet på Jeremy Haywood-Smiths psykedeliska funk-pop-projekt. Kanadensaren inledde sitt musikskapande med att komponera och spela in sorgsna jangle pop-låtar i sovrummet, men projektet utvecklades snart i riktningen mot det sound som numera representerar JayWood. Igår släppte han singeln Some Days, hans första release på labeln Captured Tracks.
Some Days spelades från början in 2015 som en del av en EP med samma namn. Omvälvande livsförändringar gav upphov till en identitetskris för Haywood-Smith, och musiken blev ett sätt att kreativt kanalisera känslostormen. Med ytterst begränsad utrustning lärde han sig själv att spela in musik under själva låtskrivar- och inspelningsprocessen. Några år senare beslöt han sig dock för att spela in låtarna på nytt, däribland Some Days.

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners