SMITH & THELL bland nyheter från Playground v. 5

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SUCCÉBANDET SMITH & THELL SLÄPPER NYTT ALBUM
Duon Smith & Thell släpper idag sitt andra album, Pixie’s Parasol. Vi har redan hört fem singlar från albumet som snurrat varma på radio och har streamats mer än 135 miljoner gånger på Spotify.
Smith & Thell berättar om albumet:
”Vi verkar inte komma undan de häftiga känslomässiga vändningarna i vår musik. Albumet går från den svartaste botten till euforiska toppar. Vi kan säga att vår musik är bipolär.”
Maria Smith och Victor Thell träffades som unga tonåringar på en spelning hemma i Helsingborg. Sedan dess har de blivit ett av de mest eftertraktade låtskrivar- och producentparen i världen, med mer än 2,5 miljarder streams på låtar de har spelat in, skrivit och producerat. De har dessutom turnerat tillsammans med Young The Giant, The Head and the Heart och Fitz and the Tantrums.
2020 vann de en Grammis i kategorin årets låtskrivare, och de var nominerade till svenska regeringens exportpris. I Sverige har Smith & Thell haft en fantastisk framgång på radio sedan 2018. De fyra senaste singlarna har alla legat topp tre på radiolistan.
Smith & Thell medverkar i P4 Musikplats Stockholm idag kl. 12:30 samt i TV4 Nyhetsmorgon på söndag 7/2.

ALICE COOPER SLÄPPTE SINGELN SOCIAL DEBRIS PÅ SIN FÖDELSEDAG
Igår den 4 februari fyllde rockikonen Alice Cooper 73 år, och passade samtidigt på att släppa singeln Social Debris. Den plockas från albumet Detroit Stories som släpps 26 februari. Social Debris skrev Cooper med Neal Smith som var trummis i The Alice Cooper Band från 1967 till och med 1974. Låten handlar om hur det kändes att inte passa in någonstans, att alltid vara lite utanför ramarna.
Cooper själv kommenterar:
“The single Social Debris is a gift to Detroit, to my fans and to myself. The track was written by the original Alice Cooper band. We never thought that we would ever fit in; the Alice Cooper band didn’t fit in with anybody, because we were doing things that no other band did. We didn’t fit in with the folk scene, we didn’t fit in with the metal scene, we really didn’t fit in with anything that was going on at that time. We just always felt like we were outsiders. We felt like we were social debris, we were in our own little world. So Social Debris was just the original band writing a song about us, essentially. And it came out sounding like it belonged into 1971. That’s just the original band – you can’t change that, it’s great.”
Albumet Detroit Stories har producerats av Bob Ezrin som var med och jobbade med The Alice Cooper Band på 60- och 70-talet. Det känns som om cirkeln är sluten – Cooper levererar återigen ett vitalt album som inte passar in i nån mall alls.

FLEET FOXES HYLLADE ALBUM SHORE SLÄPPS NU FYSISKT
Fleet Foxes överraskade alla med att släppa albumet Shore digitalt på höstdagjämningen förra året. Shore spelades in både innan och under corona-karantänen, med start i september 2018 fram till september 2020.
Fleet Foxes har sedan de släppte sitt självbetitlade debutalbum 2008 gjort bestående avtryck på den internationella musikscenen, med såväl topplisteplaceringar som guld- och platinacertifieringar i flertalet länder.
Den svenska pressen har samstämmigt hyllat albumet Shore; här är ett explock av recensionerna: DN 4 av 5, Aftonbladet 4 av 5, GP 4 av 5, Nöjesguiden 6 av 6, Gaffa 4 av 6.

JULIEN BAKER SLÄPPER NYA SINGELN FAVOR FRÅN KOMMANDE ALBUM
Julien Baker släpper nya singeln Favor, ett spår hämtat från kommande albumet Little Oblivions (26 mars) och med en bakgrundskör bestående av inga mindre än Lucy Dacus och Phoebe Bridgers.
“I used to think about myself, like I was a talented liar,” sjunger Baker, och vidare, “turns out that all my friends were trying to do me a favor.”
Dessa vänner visar sig alltså vara Julien Bakers tidigare Boygenius-medlemmar Dacus and Bridgers.
Phoebe Bridgers om Baker:
“Julien is one of those people whose opinion you want to hear about everything. A true critical thinker with an ever-changing and ridiculously articulate worldview. Her music changes in the same way, and this record is my favorite thing she’s ever done. I’m sure I’ll think the same about the next one.”

ADRIANNE LENKER SLÄPPER VIDEO TILL FORWARDS BECKON REBOUND
Förra året släppte Big Thiefs Adrianne Lenker två nya album, songs och instrumentals, och båda albumen hyllades av kritikerkåren och fans världen över. Förra veckan gjorde Lenker sin solo-TV-debut i amerikanska The Late Show with Stephen Colbert.
Denna vecka släpper hon musikvideon till forwards beckon rebound, ett spår från albumet songs. Videon är regisserad av V Haddad och Adam Gunderscheimer och inspelad på Wild Heart Ranch i Joshua Tree.

ERATO TOLKAR FLEETWOOD MACS EVERYWHERE
Erato hittar tillbaka till sitt akustiska sound i denna cover på en av Fleetwood Macs mest klassiska låtar, Everywhere.
Petras och Charlottes mjuka röster ligger i framkant, backade av en soft akustisk gitarr och ambienta syntljud. Det perfekta sällskapet i vinter – kryp upp i soffan med en kopp te och bara mys.

ROSTAM ÅTERVÄNDER MED SINGELN THESE KIDS WE KNEW
Rostam följer upp fjolårets singel Unfold You med låten These Kids We Knew, ännu en inblick i den nya musik vi har att vänta från honom i år. Den nya låten gör en helomvändning från sin vackert intima föregångare, för att med sin pulserande rytm fånga desperationen inbäddad i det faktum att dagens ungdom och generationer efter dem kommer att behöva hantera konsekvenserna av den skada som länge åsamkats klimatet.
Rostam berättar om låten, som han skrev under ett covid-19-relaterat feberskov:
“I was thinking of three generations while I was writing this song. There’s a generation of adults who don’t see global warming as their problem because they think they won’t be impacted by it. Then there’s a generation younger than mine, who will certainly have to deal with what is happening.”
Efter att ha blivit känd som en av originalmedlemmarna av Vampire Weekend har Rostam Batmanglij gjort sig ett namn på egen hand. De senaste åren har han hunnit med att producera Haims Grammy-nominerade album Women in Music Pt. III och musik för Clairo, skriva musik till filmer, tv och musikaler, och samarbeta med bland andra Hamilton Leithauser, Lykke Li och Maggie Rogers.

TKAY MAIDZA ÅTERVÄNDER MED NYA SINGELN KIM FT. YUNG BABY TATE
Idag släpper australiska sångerskan och rapparen Tkay Maidza nya singeln Kim ft. Yung Baby Tate.
Låten är en uppföljare till förra årets uppmärksammade EP Last Year Was Weird, Vol. 2, och videon är en hyllning till alla oumbärliga ”Kims” inom popkulturen.

JEN WASNER TILLBAKA MED NYTT FLOCK OF DIMES-ALBUM
Idag delar Jenn Wasner, som går under artistnamnet Flock of Dimes, med sig av den första singeln med musikvideo, Two, från kommande albumet Head of Roses som landar den 2 april. Med detta andra soloalbum tar Wasner sin sårbarhet, ärlighet och öppenhet till en ny nivå, egenskaper grundade i det självförtroende som hennes decennielånga karriär som låtskrivare, producent och multiinstrumentalist bidragit till.
Wasner förklarar att Two handlar om att försöka hitta balansen mellan att vara självständig och beroende av andra; om att leta sig fram till en perfekt kombination av personlig autonomi och behovet av att knyta an till andra människor.
På albumet Head of Roses, som följer upp hennes hyllade EP Like So Much Desire från förra sommaren, hör vi gästspel från gitarristen Meg Duffy, Matt McCaughan (Bon Iver), Andy Stack (Wye Oak) och Adam Schatz (Landlady).

SKULLCRUSHER GER OSS NYA SINGELN SONG FOR NICK DRAKE
Los Angeles-baserade Helen Ballentine, som går under artistnamnet Skullcrusher, delar idag med sig av sin nya låt Song For Nick Drake. Låten kommer som en fortsättning på det pärlband med releaser som Skullcrusher släppte 2020 och som gjorde artisten till en av årets mest spännande nykomlingar. Först fick vi ta del av hennes självbetitlade fyralåtars-EP, och under hösten kom Radiohead-covern Lift samt singeln Farm. Föga förvånande handlar den nya singeln om just Nick Drake och Ballentines förhållande till hans musik, liksom hennes kärlek till musiken som konstform.
Helen Ballentine har en bakgrund inom bildkonst, och trots ett tidigt musikintresse och -utövande var hon länge inställd på en karriär inom bildkonsten. Men det var något som inte kändes rätt med jobbet hon fick på ett konstgalleri, och hon kom istället fram till att det var i musiken hon hörde hemma eftersom den lät henne uttrycka sin artistiska vision på allra bästa sätt.

LUCA YUPANQUI GÖR VÄRLDENS YNGSTA DEBUT
Den 2 april görs musikhistoria. Då släpps nämligen albumet Sounds of the Unborn, världens första album av en person som befann sig i livmodern vid musikskapandet. En video till albumets första singel V4.3 pt. 2 har släppts.
Luca Yupanqui var fortfarande inte född när inspelningen av hennes debutalbum ägde rum. För att göra detta möjligt användes en typ av midi-teknologi som förvandlade hennes rörelser inne i livmodern till ljud. Lucas prenatala essens fångades och gjordes om till audio med hjälp av hennes föräldrar Elizabeth Hart från Psychic Ills och Iván Díaz Mathé, känd för sina samarbeten med Lee Scratch Perry. Med albumet beträder de två musikerna helt ny mark. Som nyfödd bebis fick Luca vara med när hennes föräldrar mixade albumet i studion, och enligt föräldrarna lyssnade hon storögt och intensivt på vartenda ljud.

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners