CAMILLA LAGERQVIST : GÖMD PÅ MANHATTAN – drivet, spännande och vältajmat om svenska USA-invandrare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Amerikaäventyret (del 3)
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr/Spänning
Antal sidor: 141
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-03-15

Black Lives Matter protester skakade USA under 2020. Brutalt polisvåld mot svarta diskuterades långt utanför Amerikas gränser. Polisens dödsmisshandel av George Floyd fångades av en mobiltelefonkamera. “I can’t breathe” blev ett slagord som skanderades av de som demonstrerade mot rasism och orättvisor.

För över hundra år sedan, den 27 juli 1917, protesterade Amerikas afroamerikanska befolkning genom “the Silent Parade” i New York. Tiotusentals deltog. Alla män bar mörka kostymer och kvinnorna bar vita klänningar.

Har tajmat dagens USA-händelser

Marschen var en tyst protest mot att ett fyrtiotal afroamerikanska arbetare dödats under upplopp i East St. Louis. Vita arbetare hävdade att afroamerikanerna var strejkbrytare som tog deras jobb ifrån dem. Då liksom nu var bildbevis viktiga.

Camilla Lagerqvist har tajmat dagens händelser i USA, journalisters utsatthet, den hoppfulla flykten till ett nytt “förlovat land” och andra aktuella händelser med minutiös precision när hon i ett nytt historiskt drama låter svenska tonåriga Ingrid uppleva nya äventyr i sitt nya hemland Amerika.

Frilansuppdrag för New York Times

Hur går det för de svenska invandrarna i det förlovade landet? Ingrids vän Axel har flyttat längre västerut med sin familj för att försörja sig på jordbruk, Ingrid har blivit fosterdotter till en framgångsrik deckarförfattarinna vid namn Lilibeth (som skriver under manlig pseudonym, för att inte avskräcka manliga läsare) och Hugo arbetar vidare på sin dröm att bli världsberömd fotograf – och han har fått frilansuppdrag för The New York Times.

Deckarförfattarinnan Lilibeth och Ingrid och hennes vän Hugo reser till Lilibeths vänner i södern, där den afroamerikanske fotografen Marlon lyckats fånga bildbevis på hur den färgade befolkningen behandlas, misshandlas och förtrycks. Han får betala med sitt liv för bilderna, så nu gäller det att rädda hans partner Rosa och kameran med den dyrbara filmrullen till New York. Annars har allt arbete varit förgäves …

Får sätta livet till på jakt efter story

Det här är en stark skildring av problemställningar för över hundra år sedan som borde kännas främmande – men tyvärr, de känns obehagligt och tragiskt aktuella. Rasim, främlingsfientlighet, misshandel på grund av hudfärg, poliser som inte gör något eller som deltar i misshandeln … massiva demonstrationer och journalister och fotografer som får sätta livet till på jakt efter sin story och sina bilder.

Ljuset i mörkret är en övertygande och varm vänskapshistoria och det band som växer fram och blir allt strakare mellan Ingrid, Hugo och Rosa.

Fortfarande revolutionerande inte bli ihop

Hur det går för Ingrids vän Axel? Slutligen funderar hon på om hon behöver honom eller inte. Hon uppfostras ju av två kvinnor som lever tillsammans, och de är starka, glada och lyckliga, och har bra karriärer – utan att ha en karl. Sämre förebild kan man ha, tycker Ingrid. Att välja att presentera en hjältinna som inte “blir ihop” – eller inte ens bryr sig om att “bli ihop” – är faktiskt fortfarande revolutionerande, även i dagens bokflod av romanhjältinnor!

Fängslande, aktuell, driven, spännande … den här Amerikaskildringen är en historisk resa fylld med glödhett raketbränsle.

print

Våra samarbetspartners